~CuCuK AnGiN~

~Taukeh~

Xpenat ke belajar? (Part 1)


Penat ar belajar..Dulu amik tadika 2 tahun..Abang aku masuk tadika, aku pun gi masuk gak..Pastu umo abang aku dah 7 tahun, aku ni umo baru 6tahun lagi..So kira xlepas ar nak masuk darjah 1..Jadi aku kene repeat sem amik tadika semula..Aku x di approve masuk Darjah 1.. Ada ke patut? So aku pun menghadapi zaman tadika selama setahun lagi (Extend sem)...So aku pun dapat ar sijil Tabika Bimbingan Kanak-kanak..(Grad)

Habis tabika kene gi skolah rendah lak..Belajar bace,kire,tulis...Duk main lagi.. 6 tahun dah habis kat situ..Xpe2, time tu aku bebudak lagi..Masih hijau ar orang cakap..Xmasak lagi, bagus menuntut ilmu..Aku nakal sesikit je dulu...Xpuas satu skolah rendah, aku pi pindah lak skolah lain time darjah 6..Hambik ang, letih nak kenai kengkawan baru..Dua skolah aku attend untuk amik UPSR je..


***************************************************************

Ok basic2 untuk hidup sume dah belajar, setakat membaca tu xde hal ar..(Berlagak lagi an..).. Masuk lak skolah menengah aku masuk skolah terjahat kat Selangor..(Orang cakap ar..Aku xcakap..) Kalau ikut rekod, skolah aku ni no 2 tercorot kat Selangor..Pastu skolah ni gak banyak menyumbang melahirkan samseng2..(gler ah..)..Ntah camne lak bapak aku leh terbeli rumah area pengganaz ni, tu satu hal..Masuk skolah lak memang area samseng je sume..Seram gak aku pikir kengkadang...

Form 1...
Aku memula xdaftar nak masuk Form 1, so bila masuk tu dorang pakai letak je aku masuk memane kelas..Aku pun dia campak masuk kelas 1L... kalau A-Amanah..B-Bestari.. C-Cekal..D-Dedikasi..E-Ehsan..F-Falah..G,H,I,J,K,L-Lembap.. So dia masukkan aku ke kelas 1L..Stylo.. Pengalaman masuk kelas memang style, aku jumpe sume bebudak yang memang xde harapan dah.. Tingkap kelas pun dah xde, cume ada pun Grill besi je..Murid-murid dalam kelas dah macam bukan orang beb..Sume gelap-gelap je (korang paham2 sendiri ar kan..)


Ok aku xtahan, kalau dorang xalih aku masuk kelas lain, dah comfirm-comfim pasni aku jadi penjenayah class L..Samada aku mati, atau ramai yang akan terbunuh..Selepas diadakan meeting guru-guru, aku dialihkan ke kelas 1A...Thank God.. Macam baru masuk syurga keluar dari 1L masuk 1A..Kat situ aku nampak sinar harapan kejayaan.Bebudak yang nampak sedikit educated dan berwawasan.Cerah kembali masa depan aku..

Form 2..
Masuk form 2 maintain lagi kelas 2A.. Xkisah.. Tapi mule ar rajin aku ni gi kawad kaki..Siap masuk pertandingan lagi.Tapi kalah gak pertandingan kawad kaki.Join pengakap, ada kem aku gi..Aktif..Bangga ngan pengakap. Tapi aku agak mengabaikan sikit pelajaran. Ingat lagi aku argue ngan Ustazah..

"Ustazah, tolong la skit markah saya..Saya dapat 79% ni..Lagi satu je nak A..nak 1 je Ustazah..baru leh dapat 80%(muka kesian)
"Xboleh..saya xboleh tambah markah kamu"
"Tolonglah Ustazah..Ni pasal masa depan ni..Kalau x, xdapat ar saya masuk kelas A lagi.."
"Xboleh, tu je markah awak..."

*Aku redha ngan markah yang ustazah bagi..

Form 3..
Macam yang dijangkakan, sebab aku xdapat A dalam subjek Agama Islam, aku tercampak ke kelas B..Amik.. Bapak aku dah bising dah, camne la leh jatuh kelas B.Dah xpandai belajar ke..Banyak sangat main ke..Letih aku tahan telinga..Form 3 aku nekad, aku lupakan Pengakap.Xnak aktif dah lagi macam Form 2. Aku gi pun time Ko-Kurikulum je..Hari Sabtu, pastu aku blah..Masa untuk aku fokus PMR lak..Pulun habis-habisan...Blajar punye rajin, cume 2 subjek je aku xsuke time tu..Geografi ngan Sejarah.. Serius aku cakap, kalau bab benda-benda nak mengingat ni memang aku xleh ar ingat. Baik aku guna khidmat toyol je..Keputusan PMR kuar...Macam yang aku jangkakan, 2 subjek tu B..hampeh..

Tapi nampak gak muka sinar kebanggaan bapak aku tu..Tengok anak dia ni dapat result camtu..Macam xpercaye je dia.. (Aku rilek buat muka xde pape).. PMR je pun.. Tapi hati mak bapak sape tau..Nanti dah jadik bapak baru aku paham agaknye..

Sambung Form 4 jap kat skolah ni..2minggu rasanya.. Aku masuk 4Science 1...Student sume level2 pandai tahap dewa..Aku dah rasa takut skit..Lagi plak tengok subjek Addmath,terkejut kejap...Aku nekad, xnak sambung Science..Ni kang kene belah katak pulak untuk Biologi, naye je..Xmau aku..



************************************************************
Form 4
Aku follow jejak abg aku, dia melanjutkan pelajaran Form 4 ke sekolah Teknik.. So berbekalkan PMR aku, aku memang tersenarai ar masuk ke sekolah Teknik..Best..Waktu tu aku amik course Pengajian Kejuruteraan Awam..Course yang ramai awek-awek menggemarinya.. Lebih separuh kot dalam kelas aku sume nye kaum hawa.. Penyeri kelas..

Masuk 4PKA2..Kelas ke 2? Apa kes ni... (Oh..Dorang xikut result PMR...)

Aku amik course ni pun sebab follow abg aku, bukan aku minat pun.Belajar pun main-main..Ramai bebudak ni duk hostel..Tapi aku dengar ramai lak yang kene raging ngan senior-senior...Aku amik keputusan xnak ar duk hostel..nanti kene raging lak, sia-sia je.. Jadi aku pun berulang alik ke rumah bapak aku hantar...

"Apa jadik semalam..."
"Time tu kitorang kat surau pas solat isyak.."
"Pastu.."
"Abg senior tu cakap..'Apsal pandang belakang'!!"
"Hah..Aphal pulak..dorang watpe blakang tu?"
"Dorang duk tibai bebudak belakang tu.."
"Sial betul..Pastu.."
"Aku ushar jap belakang..."
"Then.."
"Dia panggil aku..Kata apsal aku pandang belakang!...Pang!! Melekat tapak tangan dia kat muka aku.."
"Perghh.Seram ganaz...Pastu ko blah je?.."
"Pastu....Ntahlah....Aku xsanggup cter.."
"Erk!"

Macam seram je kejadian dorang kene ngan abg senior tu..Kalau aku yang kene camtu, aku rasa takut dorang terbunuh je kot..haha..(Memain je..)

"Ko lum kene lagi beb...Ko xtau.."
"Kalau aku kene camtu, dorang dah xde dalam dunia ni kot.."

*Aku jawab camtu je..Senang...

Form 5
Guru-guru sume dah mula sedar kesilapan dorang..Kali ni kelas sume dirombak, aku berjaya masuk kelas 5PKA 1..Bangga!! Form 5 ni dah xleh main-main...SPM dah dekat ni...Kali ni dah xdengar dah kes raging melibatkan kengkawan aku..Ye ar..Dorang sume dah senior, xkan ar kene raging lagi..Kali ni dorang lak raging junior-junior..

Tapi jadi kes lain..Aku dengar, dorang gi balas dendam kat senior tu...

*Result SPM untuk senior dah kuar..

"Apsal?"
"Memula kitorang nampak abg tu baru pas amik slip result dia..So ada budak tarik dia..Memula macam ajak nak borak..Pastu....
"Pastu pe?" (Aku dah tertarik dah)
"Reramai kuar gi belasah dia..."
"Peh..Berani sial...Ko xajak aku apsal...Ko pukul x dia?"
"Mesti ar beb..Aku tolong tumbuk ngan sepak sekali.."
"Pastu apa jadi kat dia?"
"Berdarah kot..."
"Oh...Celaka korang xajak aku..."

Xlama pastu tu aku dengar ada memember aku ni kene siasat ngan cikgu lepas senior tu buat report..So ada beberapa orang yang kene buang skolah..Member aku? Dia terselamat...Ada kene hukuman skit kot... Tu pun sebab dia join je, xbersalah sangat ar..(Kurang asam..)

****************************************************************

Ok habis SPM..Rsult pun dah kuar.Dapat result hampeh...Bagi mesej kat bapak aku...

**Ayah, Result SPM orang dapat ni ______** (Aku SMS ni..)
**Result penuh pe?**(Ayah aku balas)
**Dpat --A,--B--C,--D... **(Aku rahsiakan result aku yg hampeh ni pada pandangan korang)
**OK**

Camtu je ayah aku balas.."OK"...So aku tau ar apa perasaan dia tgk result aku yang sengal tu...Xpe apa boleh buat..Bila umo aku dah 16-17 ni baru nak mula kenal dunia..Ni nak cuba, tu nak cuba.. So dapat pulak skolah jauh dari rumah, dekat pada bandar..Banyak enjoy sakan..So terima jelah result aku ni..Motor lak baru dapat time tu, panjang kaki ar merayau...

Untuk kesan pada hidup aku selepas itu...

Try mintak UPU --> (Failed)...
Try mintak Matrikulasi.. --> (Failed)..
Try mintak Politeknik...(Pass tapi aku tolak...)..
Try mintak GMI...(Aku kene gi interview, pastu aku diterima masuk..Pass...)

*****************************************************************
GMi..

Aku pun dah penat duk menaip...Rehat..Nanti aku sambung..(Aku sambung entry yang lain...Panjang sangat ni..)

Selamat untuk korang..



4 Response for the "Xpenat ke belajar? (Part 1)"

  1. pjg entri ko neh. smbung bace nant.huhu

     
  2. mana part 2??

     
  3. smart...hehe

     
  4. sile2. bace..dah buh dah part 2

     
Related Posts with Thumbnails