~CuCuK AnGiN~

~Taukeh~

Result Dah Kuar..

Huarghh...Ngantuknye..

Hari-hari pun tido lambat, bile bangun je matahari dah terpacak betul-betul atas bumbung rumah aku.Xkasi can punye kalau nak sambung melelapkan mata..Hari-hari pun matahari tgk aku sengih-sengih,comfirm dia rasa nak bagi penerajang je sebab aku xbangun-bangun dari tido sampai nak tggu dia terpacak..


Macam biase kalau aku bangun, terus gi toilet kasi clear aku nye bladder..Dah penuh kumpul dari malam td..Betul ke ejaan tu..Betul ar kot..Sebelum tido, pi minum air bergelas-gelas, mane tak nye kembong..Kalau nak compare ngan ikan buntal tu, aku rasa dia dah lama surrender sebab xmampu lawak kekembongan aku nye...Merepek dah..

Duk jap depan laptop, On Facebook, dah jadi kebiasaan nak jugak tau apa dah jadi kepada dunia sekitar ni.Terpana kejap mata tgk posting member sekelas ..

" Result dah kuar.."

Owh..Result dah kuar rupenye.. xde feel langsung pun nak bukak portal time-time tgh hari camni.Ntah kenape dalam otak xde rasa cuak atau surprise ke apa kejadah ke..Xfeel pape, mungkin sebab memang aku dah jangka apa yang tertera kat result tu nanti..
Portal...Sign In...

Loading....

Tup..Seperti yang aku jangka result terbaekk pernah aku dapat untuk degree nie...Cume, mane pergi feel tu..Gembira, sedih,kagum, mana semua tu pergi...Wahai perasaan-perasaan sume, korang sume gi jalan-jalan ke..Patah balik sini..!!



Alhamdulillah...Rezki aku..

Selamat untuk korang..

********************************************************

Lame gile terbiar..

Lama gila Guwa x berblogging...Hari ni ntah camne leh pulak member guwa En. Rahim menelefon aku di petang hari..

"Assalamualaikum bro..Katne?"

"Waalaikumsalam..Aku katne lagi..Kat umah ar.."

"Camne nak buh link kat blog"

"Owh...Kejap.."


Guwa pun ngan malas-malas gi jugak ar menerjah balik blogspot yang dah lama aku tinggalkan..Then tengok setting jap...

"Haa ko tekan dashboard pastu add gadget.."
"Owh yg tu..Pastu pilih mane?"
"Ko pilih HTML..Pastu ko buh ar link pe ko nak.."
"Owh camtu..Thanks bro..."
"Okeh.."


Berakhir perbualan camtu je..

*******************************************************************

Lepas tu guwa terpana kejap tengok blog guwa..Alahai kesian la pulak tgk dah lama terbiar camni.. Last update pun time birthday aku pada 24 Oktober yang lalu..Agak beberapa bulan jugak ar aku biar blog ni tersadai.Kalau letak ikan, dah lame jadik ikan kering.Boleh gak buat makan tgh hari.

Terpana kejap tgk editan banner aku yang ternyata masih memikat pandangan aku. Ramai yang kata gambar tu menakutkan, tapi aku xrasa camtu..Xde apa yang perlu ditakutkan hanya pada sekeping gambar..Apa pun editan tu sentiasa menarik..Hmm..


Korang2..

Aku ni bukan pe, hari tu asyik sibuk ngan projek-projek nak kene siapkan..Pastu, ada lah pulak assignment yang berderet2 aku duk tangguh sampai nak dekat due date je baru ar nak berjaga sampai subuh pegi siapkan.Xcukup dengan tu, time tu pulak la nak buat test. Disambung pulak dengan Final exam terus ar aku hilang mood nak berblogging..

Habis Final exam aku lak sibuk bercuti (padahal duk umah je).. Baru la hari ni aku terfikir nak update semula blog ni..Biarlah ianya bernyawa semula selepas beberapa lama aku biarkannya tido.

********************************************************

Untuk pengetahuan korang-korang sume, cuti aku pun tinggal beberapa kerat hari je lagi..So sementara nak menghabiskan sisa-sisa cuti ni, harap sangat aku dapat buat sesuatu yang bermakna..

Dulu giler x sabar nak cuti, dalam otak dah pk macam-macam dah apa nak buat time cuti ni..nanti bile nak cuti aku nak..

1) Nak gi mancing ngan member-member..

2) Nak bercamping..mandi sungai..Perghh..santai..
3) Layan wayang ke..
4) Makan mende mak aku masak..

5) Gi lepak ngan memember..
6) Layan EPL..Man Utd..Man Utd..
7) Kalau bleh nak gi bercuti ngan family..

8) Buat projek electronik
9) Blaja buat design
10) ***** **** (Uhuk..)



So akhirnye tibe lah jugak masa untuk bercuti..Segala yang aku senarai kat atas tu apa yang aku fikirkan dalam pale otak.Kalau boleh nak ar buat bende-bende tu..Setibanye masa bercuti, keputusannye..

1) Xmancing..Member bz ar..

2) Mandi sungai pun xgi..(Kanak-kanak betul aku)

3) Ada ar dpt tgk wayang cter sosial network

4) Mak aku hari-hari masak..So no hal..

5) Lepak pun aku jarang gi..Bosan..

6) 1 game je aku tgk..Lain game, postpone due tu bad whether..Sengal..

7) Memang x ar bercuti..mimpi je..Haha..

8) Xbuat projek..malas...

9) X install pun software lg..Bongok..

10) **** **** **** (Haih)..


So tu je ar kesimpulan aku menghabiskan cuti yang ada..Tido lepas subuh..Bangun kul 2-3pm.. Pastu bangun je main game backyard Monster kat FB..Pastu tgk twitter..Makan..Tido...Haih.. Bile nak berubah..Sem baru bakal bermula..Jom study...

Selamat untuk korang..

Selamat hari lahir Neo..

Malam yang hening camni, terkebil-kebil mata aku melayan facebook yang aku rasa makin lama makin sunyi.Terase macam xtau nak buat apa walaupun sebenarnye FB adalah laman untuk bersosial..Tepat jam 12 malam...Hp aku dah bunyik lagu sofaz-Dan bila esok..

"Sape pulak la yang mesej aku tetengah malam ni.."

So aku pun dengan selamber rock pun bace ar mesej tersebut...

"Selamat hari jadi bro"

Eh...Alhamdulillah..ada jugak yang teringat akan Birthday aku...Tepat kul 12 dah ada orang wish kat aku...


Tetibe aku terfikir balik..Umo aku sebenarnye dah berape ni..Terlintas pulak kat fikiran aku yang aku lahir tahun 1987...so skang 2010..Jadi kalau tolak (Otak bengap matematik skit) siap pakai jari...kalau sepuluh tolak 7 mesti ar 3... Jadik umo aku 23...

"Laa..Aku baru 23..Muda lagi kot..."

Aku ingatkan umor aku yang sebenar dah 24..padahal baru je 23..kirenye sebelum ni aku 22 ar..alahai...Budjet aku dah tua sangat (Perasan muda).. Kalau umur 23 ni, apa yang aku nak buat ekk..Erm..

Ermm nanti fikirkan..

***************************************************

Duk tersenyum-senyum lagi mengadap hp.Aku try pulak ushar laptop..I'm quiet surprise gak sebab ramai betul orang yg wish birthday kat wall FB aku.. Dari tadi aku tgk wall aku agak senyap dan lembap, dengan secare tetibe je ianya berubah macam kene tsunami.Selang beberapa minit je ada notification baru..Ni aku ada sertakan beberapa gambar daripada wall facebook aku... Terima kasih kat semua..



Gambar dah semakin kecik...


Makin kecik..


Bile tengok balik gambar-gambar kat atas tu (makin lama makin kecik pulak) eh bukan pasal tu...Sebenarnye ramai jugak yang kenal ngan aku. What a surprise....Terima kasih kat semua kawan-kawan... Ada ramai lagi sebenarnye yang wish, tapi xdapat aku nak sertakan semua dalam ni... (^^)

*********************************************************

Tibe-tibe tengah sedap melayan facebook yang dilimpahi wish2... Member serumah aku dengan selamba masuk bilik aku dan tutup lampu..

"Haa..Heppy birthday to you....~~" (Sambil tangan pegang pedang)
"Heppy birthday to you..~~" (Lagi sorang pegang solder gun)

"Heppy birthday to Pie..~" (Sorang lagi jaga pintu) "Heppy birtday to you..~~"

Terharu jugak aku dorang tetibe masuk bilik ngan nyanyi lagu birthday untuk aku..Tapi selain tu apa dorang nak buat ngan pedang ni..

"Woi2...Jangan..aku xmau...!!"
"Malam ni kitorang nak rumble birthday boy..Hahahahaq!!!! (Gelak jahat)


Xselang beberapa minit gua kene rumble dalam bilik..Cis2...Tapi aku xkisah..Korang memang sempoi ar bro...Xpernah aku rasa camni.. Thanks bebanyak kat Syed Razlan, Sulhi ngan Rahim.. Bebudak Atoyai yang sempoi...

***********************************************************

Apa pun aku nak ucapkan terima kasih kat semua yang ingat kat aku dan ini buat aku sedar bahawa aku mempunyai ramai kawan sebenarnya.Agak terharu jugak bila ramai-ramai wish selamat hari lahir. Kalau pk pasal senyum, setiap kali baca wish dari korang semua, xhenti-henti aku senyum...

Terima kasih jugak sebab buat aku gembira tahun ni..

Erm..umur aku dah 23..Apa nak buat ye tahun ni....

"Selamat hari lahir Neo..".

Selamat untuk korang..

Bulan...Ko cantik..

Kalau boleh aku capai pelangi tu, berilah aku pegang sehinggalah sampai masa untuk aku lepaskannya..

Bile pandang ke langit, terang malam tu disinari dengan cahaya bulan penuh menyedarkan aku pada kekuasaan Allah.. Rasa macam dah lama aku xpandang langit.Asyik duk sibuk dengan hal-hal keduniaan, sampai aku alpa pulak pada ciptaan Allah yang Maha Agung..

"Cantik Bulan tu..."



Kalau ikutkan hati, nak je aku baring tengah-tengah jalan pastu pandang sang bulan sedang beraksi. Bulan...Langit...Hari-hari korang pandang aku..Tapi aku..

**********************************************************************

Dah-dah..abaikan mase2 untuk bermadah...

Hari sabtu camni xbanyak benda yang aku boleh buat.Memandang kan cuaca kat luar sana ada menunjukkankan tanda-tanda akan hujan lebat, so aku pun memainkan peranan dengan melandingkan badan sambil menyelam.Maksud aku untuk tidur..

Hari yang mendung camni membuatkan aku terlayang pada mainan minda.

Lagu dari Yiruma- River flow in You yang berkumandang kat laptop aku ni buat aku terasa lapang je fikiran..Cube korang try klik link lagu tu dan dengar sendiri..Terima kasih pada Sonnet sebab bagi tajuk lagu ni pada aku..


Kekadang tu, lagu-lagu yang mengamankan ni boleh membuatkan diri kita lari dari semua masalah yang ada.Otak jadi tenang, xde pun serabut otak pkkan masalah-masalah yang ada..Walaupun sekejap, tapi ianya berbaloi..Betul kan..

Kalau citer pasal masalah...

**********************************************************************

Sedar-sedar je jam dah tunjuk pukul 6petang..Ya Allah...Xsolat lagi... Terus bergegas aku masuk toilet gi amik wudhuk pastu terus mendirikan solat.

Assalamualaikum wbt... Baru je bagi salam kanan...

Truutt...truuutt....

"Alahai..Sape pulak yang call aku ni xsempat aku nak doa"

Rupenye puan Emak call..

"Hello..Ye ma.."
"Hello..Assalamualaikum....Baru bangun tido ke..."

Tepat tekaan mak aku..macam tetau je dia aku ni baru je bangun dari tido.Memang mak aku cukup paham ngan perangai anak sendiri..pantang dapat cuti, comfirm carik tempat nak tido..Tambahan plak hujan camni..

"Eh xla..Baru lepas solat.." Gua cover cemerlang..

"Ish..nape lambat sangat solat ni..dah nak masuk maghrib dah ni...Xkan baru nak solat..."


Puas lah aku pk camne nak jawap kat mak aku ni...So jawapan yang terlintas dan terbaik bagi aku adalah..

"Haa.."

"Lain kali jangan solat lambat-lambat...Bla..bla..bla..."

Ada lah jugak sambungan dialog kat belakang tu, tapi tu biarlah aku sorang je yang tau..betul x...

************************************************************

Bile fikir balik, dah lama aku xbalik ke rumah..Kalau x, selalunye 2minggu sekali aku akan balik ke rumah menjenguk mak ngan ayah aku.Tapi disebabkan keje yang terlalu banyak terpaksa aku hold dulu niat aku untuk balik ke rumah.

"Dik, ma nak datang tempat ko esok pagi..."

Aku cukup gembira bila dengar famili aku nak datang jenguk aku esok pagi.Rasa macam dah lama xjumpa dorang..

Selamat untuk korang...

20/10/2010

Melihat daripada tarikh ni, kalau guwa duk ushar-ushar, rasa macam ada repeating nombor kat situ..Nampak menarik jugak tarikh yang tertera, tapi xde apa-apa effect pun pada kehidupan aku sekarang..

Owh ye, lupe pulak aku nak ucapkan salam setelah berbulan-bulan aku menghilangkan diri dari dunia blog nie..Rasanya dah tiba masa untuk aku kembali semula selepas menghilang terdampar jauh..

Assalamualaikum reader all...


Semoga yang baik-baik datang kepada korang dan diharap segala yang diuruskan berjalan dengan lancar..

Kalau aku nak story, memang citer xcukup 1 episod.Kalau bandingkan lak citer aku ngan sinetron Indon yang asyik ada babak suspen pastu zoom dekat-dekat ngan lubang hidung tu, mau tambah 3 bulan tanyangan episod kehidupan aku...So, Banyak perkara yang dah terjadi pada aku yang sedikit sebanyak dah menyedarkan aku satu perkara penting tentang hidup ni.. Banyak perkara yang aku sendiri tak mampu untuk ubah.

Just put in mind " What past is past always think for the future".. Aku tetapkan benda tu je dalam fikiran aku sekarang. Benda yang lepas, kalau aku dah buat salah silap pada sesape..Aku minta maaf banyak-banyak.Aku ni pun manusia yang xlari dari kesilapan, kadang kesilapan bodo pun aku buat kali kedua..Punyelah bengap..

Selama ketidak-hadiran aku dalam blog ni banyak jugak bukak minda aku. Bebaru ni, sejak ada je pertukaran format pengajaran kat universiti aku yang tercinta ni, xsenang duduk aku jadiknye. Duk terkelip-kelip mata mengadap laptop ngan keje yang bersepah-sepah tggu due date..

Tu lum citer lagi ngan projek sana sini.. Kalau projek xgrand, macam xseronok lak buat, so buat ar grand skit..Tapi sikit punye penat ar nak kasik siap.Ni ada la pulak sekor robot yang nak aku siapkan programming dia..Kalau robot reti duk jalan sendiri xpe ar jugak, ni dia punye otak, mata tangan sume aku ni jugak mau set..Mau xpenat tulang empat kerat ni..


Robot, cepat la siap..ntah kenape la time aku nak set programming, ko leh pulak nak buat hal..Burner IC lak tu yang rosak..Hold dulu keje aku..Sikit punye bengang, time dah semangat2 nak setting robot, time tu ar nak rosak..Memang Allah dah ready2 nak uji kesabaran aku agaknye...Xpelah Neo..Lek lu...

Apa pun, Hi blog..i'm back...Always be with u after dis...Daa~

Selamat untuk korang...

Rasukan Malam Asrama.. Part 3

Keadaan bilik yang gelap gulita menampakkan hanya sekujur tubuh berdiri tegak bersarung putih kemas ikatan kepala dan kakinya. Dari jauh dah boleh membuatkan sesiapa pun yang melalui kawasan tersebut diserang serangan jantung tahap 3. Sang Kelawar yang berkeliaran di ruangan udara sekolah lantas kembali ke sarangnya dan tidak mahu melibatkan barang sedikit ke atas kejadian ini.

Mail dan rakan yang lain bersiap sedia dari luar dorm pelajar junior dan hanya memerhati Ash yang lengkap bersarung putih berdiri tegak di hadapan katil pelajar junior.

"Inilah saat yang dinantikan selama ini.."


Mail berkata dalam hati.. Membuak-buak dendamnye untuk mengenakan pelajar junior yang dianggap sombong kepada abang-abang senior.

Ash telah bersedia dan mula untuk menjalankan tugas yang telah diberikan.Ash mula membuat bunyi seram sambil melompat kecil mendekati pelajar junior tersebut..Semakin lama, dia semakin hampir dan mula merapatkan muka ke arah pelajar junior yang sedang nyenyak.

"Wuuuu......Wuuuuuuu!.. Huuuuuuuu!!!"


Ash mula berasa sedikit seram kerana setiap bunyi yang dikeluarkan olehnya seperti ada sahutan dari sebelah kanan telinga..Disebabkan Ash dibalut penuh sehingga kepala, lalu beliau tidak nampak apa yang berlaku diluar..Hanya menampakkan samar-samar bayangan sahaja..Tetapi untuk tidak menghampakan rakan-rakan lain yang menunggu luar dorm beliau meneruskan tugas.

"Heeehhh... Heii.....Bangun!!!"



Makin lama makin kuat suara Ash memanggil pelajar Junior tersebut, sejurus selepas panggilan kedua, pelajar tersebut mula menggerakkan badan dan membuka matanya.Alangkah terkejutnya...

"Haah!! Makkkkkkkkkk.!!!!!!!...Waaaa!!!!Xnak....Maaa Tolong maaak.... takut....Waaaaa!!!!"


"Heiiii!!! Aku datang nak nyawaaa!!!!!"


Ash mula menjerit sambil melompat ke arah pelajar tersebut..

"Makkk...Xnak...Xnak...Aku takut...Aku xmau..!!!...Waaa..!"


Teresak-esak pelajar junior tersebut menangis menahan ketakutan yang teramat sangat. Tangan dan kaki mengigil sehingga menampakkan seluar yang basah akibat terkencing ketakutan.Ash menambah lagi..

"Aku nak kau!!! Aku nak bunuh kau!!!!"


"Herkkkk!!!"


Sejurus selepas jeritan dari Ash, pelajar tersebut pengsan selepas jatuh dari katilnya. Mail dan rakan yang lain bergelak sakan dari luar Dorm melihat kejadian yang berlaku ke atas pelajar Junior tersebut. Disebabkan plan mereka berhasil,Mail dan rakan lain mula masuk ke dalam dorm dan mengangkat Ash.

****************************************

Dengan pantas mereka mengangkat Ash untuk balik semula ke pot asal mereka, kerana mereka khuatir Pak Guard atau Warden asrama mendengar jeritan pelajar junior tadi..Sebelum meraka ditangkap, lebih baik mereka cepat melarikan diri..


Disebabkan tangga depan berdekatan dengan bilik Warden, mereka mengambil keputusan mengikut tangga belakang yang agak jauh dari bilik mereka.Sambil bergelak ketawa, mereka mengangkat Ash yang dari tadi senyap membisu..Mungkin disebabkan xtahan gelak atau kepenatan akibat kejadian tadi.

"Lu memang terbaek la Ash..."


Kata Man kepada rakannye Ash..

"Wa memang suke apa lu buat..siap terkencing budak tu..Memang penakut takde telor..Haha..!!


Gelak sakan Man dan Khai mengikuti Mail...

Malam yang senyap sunyi tadi hanya terdengar gelak mereka berempat.Cume Ash yang dari tadi diam sahaja dalam sarung kain putih tersebut.Disebabkan ingin cepat untuk mengelakkan mereka kantoi, mereka pun mempercepatkan langkah. Angin malam yang makin sejuk terbuai dihadapan mereka.Haruman mendahului hidung mereka berempat..

*******************************************************

Dalam sibuk mengangkat Ash, haruman tersebut menggangu langkah Khai dan beliau terus menyuarakan pertanyaan..

"Wehh..Bau apa wangi nie.."


Bukkkkk...Ash terjatuh..

Entah kenape sewaktu mereka menuruni tangga mereka berempat menjumpai ada satu lagi kumpulan yang membuat aktiviti yang sama seperti mereka.Cuma kelima-lima ahli dari kumpulan tersebut xpernah mereka nampak berada disekolah ni.Malah kumpulan tersebut seperti asing bagi mereka.

Seperti terpukau, mereka terlanggar kumpulan tersebut dan Ash yang diangkat tadi terjatuh ke lantai. Mereka saling berpandangan tetapi tidak mampu untuk bersuara apa-apa, mereka hanya mampu untuk mengangkat semula Ash yang jatuh tadi dan meneruskan semula langkah mereka.

Mail yang dari tadi terpinga-pinga mula bersuara sesudah sampai ke dorm mereka.Dengan perlahan mereka meletakkan Ash di atas katil.

"Weh..Tadi tu sape..Kita jumpe group mane ar? Dia leh plak buat plan same cam kita..?"


"Aku pun xtau ar..X terpikir lak aku nak tanye budak tadi tu dorang dari kelas mane.."


Geleng kepala Man dan Khai menandakan tidak tahu.

Dalam keadaan terpinga-pinga, mereka cuba untuk membuka sarung kain Ash yang dari tadi senyap. Setelah buka ikatan dari kepala Ash alangkah terkejut mereka sebab dalam sarung tersebut tidak ada apa-apa.Ash pun tak kelihatan langsung ada didalam sarung itu.Mereka dah mula takut..

"Man...Mane Ash doh..Kan kita yang sarung dia tadi..Ni apsal kosong plak!!?"


Mail yang garang tadi mula takut..


"Aku xtau mail..Tadi memang kita ada balut dia..Aku takut wehh..Mana Ash..!!"


Man dah mula ketakutan..

"Aku rasa sebab kumpulan tadi...Mungkin kita tertukar Ash ngan dorang punye..Kan dorang pun bawak mayat gak tadi..Tapi mane dorang bodoh..!!!!Aku rase dorang amik Ash!!"


Khai dah mula tegas dan ingin mencari Ash rakan karib mereka.Puas mereka berempat pusing dorm sekolah mahupun kawasan kelas namun kelibat kumpulan tadi langsung tak kelihatan. Mereka mula berputus asa dan fajar mula menyinsing pagi.Namun kelibat Ash tetap tidak kelihatan..

***************************************************

Pagi datang menjelma..Kecoh suasana sekolah dengan pertanyaan tentang kejadian mengerikan semalam.Lebih kecoh lagi bila pihak polis campur tangan di atas kehilangan Ash secara tibe-tibe.Pelbagai pihak telah dipanggil untuk mencari kehilangan Ash. RELA ditugaskan masuk ke hutan mencari Ash..

Mail dan rakan-rakan lain nampak lesu dan menyesal di atas perbuatan mereka sehinggakan mengakibatkan kehilangan Ash... Sehingga sekarang kehilangan Ash menjadi tanda tanya. Mail dan rakan lain berpecah dan menghilangkan diri kerana ingin melupakan kejadian yang pernah terjadi kepada mereka..

Sehingga sekarang perkara ini masih misteri..

Sekian..

P/S: Cerita ni aku olah dari cerita member aku..Cume watak adalah rekaan semata-mata..Kehkeh..

Selamat untuk korang..

Rasukan Malam Asrama.. Part 2

Kicauan burung pipit berterbangan mencari cacing di persekitaran kawasan sekolah menyelubungi petang yang mendung. Pelajar-pelajar lelaki masih dipadang bersukan dengan mengamalkan hidup sihat seperti saranan kerajaan untuk beriadah 20minit setiap sesi untuk kesihatan sejagat.Tatkala pelajar perempuan sibuk menyidai pakaian basah di ampaian bersebelahan asrama lelaki. Mail dan rakan-rakannya masih berkumpul membincangkan plan malam ni..

"Camni..Plan dia senang je..Memula, kita balut sorang ngan kain putih tu.Pastu aku nak kita letak betul2 kat tengah-tengah dorm.Tapi nak lagi thrill aku rasa kita letak betul-betul kat depan katil bebudak junior"

Penerangan Mail tentang Prank malam ni..

Man,Khai,Ash dan Din fokus mendengar perancangan dari Mail tanpa mengelipkan mata walau sesaat dua.Cicak di atas siling sambil mengecit-ngecit mula terdiam dan pandang tepat kearah muka Mail yang tersenyum jahat..Tiupan angin kedengaran dikala keadaan sunyi kembali..Din yang dari tadi senyap agak gelisah dan mula bersuara..

"Nanti dulu Mail..Tapi sapa yang nak kene balut??"


"Kita undi ar..Sape yang dapat undi, dia ar kene balut."


Kata Mail kepada rakan-rakannye.


Rakan-rakan lain hanya menganggukkan kepala tanda setuju.. Selepas beberapa ketika..Mail menyediakan beberapa keratan kertas yang salah satu darinya telah ditanda dengan pen merah.

"Jom undi..Ni aku dah buatkan kertas ronyok, sorang amik satu..Sape dapat kertas bertanda, dia ar kene balut nanti..Jadi pocong..Hahaha!!!"


Gelak Mail dengan perancangan prank nya itu.

Selepas undi, ternyata Ash yang bernasib baik kerana mendapat kertas bertanda.

"Yeah..!! Malam ni aku mau kasi sume bebudak Junior terkencing dalam seluar..Adiik-adik semua tunggu..Abg pocong sudah mari.."


Ash bersemangat selepas mendapat undi masuk seperti AFundi masuk dalam rancangan realiti TV Akademi Fantasia.Kalau boleh dia nak julang-julang kertas undi tersebut tanda berbangga. Kebanggaan Ash tidak dapat dibendung lagi dan bersemangat waja untuk melakukan planning tersebut secepat mungkin..

"Ok!.. Malam ni dalam pukul 1pagi sume kumpul kat pot kita...Aku nak pi ready barang-barang semua..Sorang pun xleh tinggal.. Sape xdatang, aku anggap dia xde telor..Paham!"


Arah Mail kepada semua rakan-rakannya..

"Ok Set!"


Semua mengganggukkan kepala tanda setuju dan bergegas beredar dari tempat pengumpulan mereka..Cicak yang dari tadi mengusyar pertemuan mereka pun sudah beredar meninggalkan secebis tahi akibat terlalu terkejut mendengar nada suara Mail yang terlalu lantang..

*****************************************************************

Aaauuuuuuu....

Bunyi salakan serigala datang dari atas bukit bergema beberapa kali disinari cahaya bulan penuh menerangi kawasan sekolah bersebelahan tanah rizab perkuburan... Bunyi angin diselang seli bunyi cengkerik mengerumuni suasana malam.Keadaan asrama sekolah senyap sunyi selepas setiap dorm diarah tutup lampu dan pelajar masuk tidur di katil masing-masing.

Tetapi tidak kepada Mail dan rakan-rakannye. Mereka semua sedang berkumpul di bawah tangga yang mampu memuatkan mereka berlima bagi menyiapkan Ash untuk dibalut dengan kain putih yang dibawa oleh Mail dari rumahnya.. Ash hanya memakai boxer sebelum dibalut dari kaki hinggalah ke kepalanya..

"Wehh korang jangan ikat ketat sangat..Kang aku xleh bernafas plak..Aku nak hidup lagi wehh.."


Pesan Ash pada kawan-kawannye..Walaupun tadi beliau menunjukkan keberanian, tetapi secara tibe-tibe Ash menjadi risau dan xtentu arah.

"Rilek ar..Ko jangan gerak..Kitorang nak ikat ni..Nanti xjadi plak.."


Sementara Man sibuk mengikat bunjut kepala Ash. Akibat terlalu gelap, kepala Ash terhantuk pemegang tangga tersebut sebelum memaki hamun Man tetapi diendahkan Man yang memahami perangai Ash sejak dulu lagi..

"Lembab ar korang ni! Cepat ar skit ikat tu..Aku risau pak Guard kang dia ronda kantoi lak kita..Sia-sia nanti bodo!"


Marah Mail kepada rakan-rakannye sementara mengusyar line melihat-lihat jika ada kelibat pak guard yang selalunye akan meronda pada waktu tengah malam begini.

"Okeh dah Siap.."



"Angkat Ash skang...Try bangunkan dia..Ash ko try lompat tengok, leh tak..Aku nak nampak ko jadi real macam pocong..Kehkeh..."


Bersusah payah Ash nak membiasakan diri dengan ikatan kain putih pada keseluruhan badannya itu. Setelah beberapa kali jatuh dan dibangunkan semula oleh rakan-rakannye, akhirnya Ash berjaya membiasekan diri dengan kain tersebut..Kini dia mampu berdiri dan melompat sedikit..

"Ok wa dah ready"


*************************************************************

Mereka berempat kemudian mengangkat Ash seperti yang dirancangkan.Cara mengangkat Ash tidak ubah seperti mengusung jenazah sebelum dikebumikan.Cume yang membezakan adalah Ash masih lagi hidup seperti manusia normal dan belum bersedia untuk ke alam barzakh. ( kurang amalan nie)

"Shuhhh.."

Dengan meletakkan jari telunjuk di bibir, Mail mengarahkan rakan-rakan nye senyap dan beliau ingin memastikan semua pelajar junior sudah nyenyak tidur..Jam menunjukkan pukul 2.33pagi dan ini adalah masa yang sesuai untuk segalanya.

Ash didirikan betul-betul berhadapan katil seorang pelajar junior. Setelah semua pun dah bersedia, Ash sudah mula mau beraksi.

"Ash, aku nak ko buat dia takut sampai terkencing tau..Kitorang semua nyorok tepi katil.."


Pesan Mail..

"Orait.."


Setelah beberapa minit...

***********************************************

P/S : Bersambung lagi la der..Pasni last..Aku janji...

Selamat untuk korang..

Rasukan Malam Asrama.. Part 1

Petang yang hening membuatkan 5 sekawan yang dari tadi duk ke hulu ke hilir memikirkan cara nak buat 'prank' kat bebudak junior. Bila masuk sekolah menengah berasrama ni, nak pulak bila malam hujung minggu yang hanya diisi slot untuk ke dewan makan dan majlis ilmu di surau yang agak bosan. Sedang asyik memikirkan aktiviti tgh malam ni, Mail memulakan perbualan.

"Aku tau beb..Malam ni kita bagi gempak junior punye dorm. Wa ada satu plan baik punye..Korang sume nak dengar tak.."

Serius nada suara Mail..

Khai,Man yang dari tadi tengah terbaring tiba-tiba tersentap ngan kata-kata Mail lantas terus bangun dan mengadap Mail yang bermuka serius.Keadaan bilik petang tu senyap sunyi kedengaran hanya bunyi angin dan kipas siling yang kian uzur dipenuhi habuk hitam.


"Ko ada idea pe yang best sangat tu..Aku nak join gak.."

tanye Din dengan muka ingin tahu..

"Camni..Aku sebenarnye tengok bebudak junior skang dah naik lemak ar..Kerek semacam je.X macam kita kene ngan senior kita dulu..Skang pembalasannye ar..Amacam?"

Terang Mail pada Man dan Khai..

Nampak bayangan dendam ada dalam diri Mail pada junior-junior yang baru sahaja 2minggu lebih mendaftar masuk. Khai dan Man kelihatan setuju dengan pernyataan dari Mail membuatkan semngat mereka makin membuak-buak. Dari tadi kelibat Din dan Ash xkelihatan.Mungkin masih di koperasi membeli barang-barang keperluan.

"Din ngan Ash camne..Ko xnak ajak skali ke?"

Tanye Khai pada Mail.

"Mesti ar kene ajak.Kalau x, xjadi ar plan aku ni. Nanti lepas maghrib ajak dorang kumpul skali, aku terangkan pasal plan aku ni..Ok beb?" ujar Mail pada rakan karib nye Man dan Khai.

"Ok set.."

Mereka pun beredar dari katil untuk menyiapkan diri ke surau sebelum azan Maghrib berkumandang.Mereka selaku pelajar senior memang diwajibkan hadir ke surau lebih awal dan mengetuai bacaan Al-Quran dan Azan pabila masuknya waktu maghrib.

********************************************************

Kedengaran bunyik cengkerik menghiasi sinaran cahaya bulan purnama penuh berhembus angin yang agak kuat memeriahkan suasana malam yang agak sunyi dipersekitaran sekolah. Burung gagak yang berterbangan siang tadi pun dah kembali ke sarang menemani si kecil yang belum menetas didalam cengkerang telur yang keras..


Lailahaillallah...Lailahaillallah...Lailahaillallah...

Khusyuk pelajar-pelajar berzikir diperkarangan surau..

Arghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!

Serentak semua pelajar lelaki yang sibuk berzikir sesudah menyelesaikan solat maghrib di surau tadi tersentap dengan pekikkan dari asrama puteri bersebelahan dengan surau pelajar. Lantas Pak Ustaz yang mengetuai bacaan zikir tadi bergegas ke asrama perempuan. Di arah Man dan Khai mengikuti Pak Ustaz sekiranya diperlukan bantuan.

Kelihatan ramai pelajar perempuan sedang mengerumuni seorang pelajar yang nampak kusut terduduk diatas lantai sambil rambut yang panjang terjuntai keluar..

"Ya Allah..Man ko pegang tangan budak tu..Khai ko lak pegang kaki dia..Dia dah kene rasuk ni.."

Arah Pak Ustaz kepada Man dan Khai untuk memastikan gadis tersebut tidak meracau-racau akibat rasukan. Pelajar perempuan yang lain dari tadi tergamam dan kaku di tempat masing akibat terlalu takut dan buntu untuk melalukan apa-apa tindakan.

"Ustaz..Kuat sgt jin yang rasuk dia ni..!!" Kata khai pada Pak Ustaz..

"Kamu tahan dulu..Ustaz nak baca ayat sikit.." kata Pak Ustaz..

******************************************************

Kejadian di Aspuri 2 hari lepas sedikit pun tak menggentarkan perasaan Mail dan dia tetap dengan tujuannye untuk melaksanakan 'prank' kepada pelajar junior.

"Mail, ko x ingat ke kelmarin ada budak pompuan kene rasuk kat Aspuri sane tu..Ke ko dah lupe..Asrama kita ni keras tau..Giler ko nak buat bende tu.."

Dengan nada serius padu dari Din ke arah Mail yang dari tadi beriya mengusulkan cadangan untuk membuat 'prank' kepada pelajar-pelajar junior. Kedengaran nada tidak setuju dari Din mengharapkan sokong dari kawan-kawan yang lain.

"Sabar ar Din..Ko jangan jadi penakut.Kita ni lelaki..Sejak bile ko jadi pondan ni hah??!" Sentak Mail.

"Din, Din..."

Geleng kepala Ash melihat rakan karibnye yang xdisangkai berani rupenya penakut. Sambil duduk di sebelah Din, Ash cuba berbicara sesuatu untuk menenangkan Din.

"Rilek ar Din, takkan pasal benda kecik tu ko nak takut.Kita dulu pun pernah gak buat benda-benda camni.Betul x Mail.."

Tanye Ash pada Mail meminta sokongan dari Mail..

"Haa..Ash tu lagi pandai dari ko Din.Dulu kita buat mana ada ape-apa yang jadi. Ko jangan jadi penakot ar..Kalau takut baik buang je telor ko tu..!!"

Tersentap dengan cabaran dari Mail dan Ash ,Din dah mula panas telinga. Man dan Khai dari tadi hanya mendengar perbulan rakan mereka yang lain mula xduduk diam.

"Kalau korang semua anak jantan, join aku.Sapa anak jantan!!?"

Cabaran dari Mail kepada semua rakan-rakannye..

"Aku!"

Ash setuju join Mail..

"Kami pun nak join.."

Man dan Khai dari tadi senyap bersuara tanda setuju..

"Ko Din nak join ke xnak!?"

Sergah Mail kepada Din..

Lama jugak masa yang diambil oleh Din sebelum beri jawapan kepada Mail..Kalau dimasak megi ketika tu mau jugak terhidang sepinggan megi kari Letup atas Meja..Setelah beberapa ketika Dia mula bersuara..

"Ok..Aku join korang..Tapi kalau ada ape-apa jadi aku xnak tanggung.."

"Heheh.."

Gelak sinis Mail..Mereka berlima sudah bersetuju untuk menjalankan aktiviti yang dirancang Mail sempena mengajar junior yang baru beberapa minggu masuk sekolah mereka.

Aku plan kita buat bende nie waktu.....

***************************

P/S : Bersambung...

Selamat untuk korang..

Titik perubahan dan kegagalan..

Dah mula ar start belajar bila semester baru dah berjalan ke minggu 2..Tapi otak aku ni macam rasa malas lagi je nak menimba ilmu-ilmu ni.Orang kata setiap sem kene ar majukan diri, kalau sem lepas xcukup study, sem ni kene lebihkan study. Tapi xla macam aku ni asyik duk melanguk je otak ke tempat lain.Bila lecturer mengajar mula ar nak menguap selalu.


Bila fikirkan balik, rasa membazir lak aku pergi kelas kalau camni.Dengan takde apa ilmu aku dapat, kalau dapat pun angin menguap tadi.Angin menguap xleh buat apa pun, kalau leh jual kat kedai, mau kaya raya aku.

Nak sekilo angin menguap? Baru kumpul tadi..Meh ar beli.. Murah-murah je saya tolak.. Ces..

****************************************************

Pintu kelas terbuka dengan perlahan bila Encik Mazree mula melangkah masuk menuju ke meja pensyarah sambil meletakkan beberapa fail dan buku rujukan. Kelihatan langkah yang agak sempoi sambil melemparkan senyuman kearah pelajar-pelajar yang dari tadi bising dan mula mendiamkan diri melihat kelibat En.Mazree.

Beliau terus ke arah suis projektor sambil cuba untuk menghidupkan projektor tetapi setelah beberapa cubaan akhirnya gagal.Mungkin peralatan tersebut dah tiba masa untuk dibaiki..Sambil berdiri dan menyandarkan punggungnye ke arah meja, En. Mazree pun memulakan kelas.

"Assalamualaikum ye semua..Saya nak minta maaf kerana terpaksa batalkan kuliah minggu lepas atas beberapa perkara yang tak dapat dielakkan.."


Permulaan bualan pertama yang diucapkan oleh En. Mazree

"Saya disini akan mengajar kamu subject Instrument tapi selalunya kalau kelas pertama kita akan berkenal-kenalan dulu.Sebab ini penting, kamu kene kenal saya, dan saya pun kenal kamu.Baru proses pembelajaran akan menjadi lancar.."


Terang oleh En. Mazree tentang sesi ice breaking. Sorang-sorang beliau bertanyakan nama,asal, bilangan adik-beradik dan cita-cita. Kadang tu aku terfikir jugak, ada sebab kenapa En.Mazree tiba-tiba nak tau semua ni tentang pelajarnya. Walhal bagi aku benda yang agak peribadi yang macam ni kadang xberape penting pun untuk seseorang pensyarah untuk tahu. Datang ajar, pastu blah..Kan settle.. Mungkin proses bermesra dengan pelajar agaknye..

*************************************************

Ada beberapa benda yang aku agak tertarik dengan nasihat-nasihat yang diberi oleh En.Mazree. Padahal pada permulaannye memang beliau cume nak tahu hal-hal peribadi pelajarnya, tapi disebalik tu beliau juga ada selitkan unsur-unsur nasihat yang bagi aku sebenarnya boleh buka minda pelajar.

"Kamu semua tahu x benda yang paling penting dalam hidup untuk berjaya?"


Memula aku pelik jugak soalan dia ni..Nak je aku jawab duit. Tapi korang semua pun tau kan, 'Money is not everything,but Everything needs money.' So sebenarnye duit tu kira penting jugak ar, tapi duit bukan segala-galanya..Lagi, bagi aku benda yang penting adalah kebahagiaan..Tapi tu bukan unsur utama untuk berjaya. Setakat bahagia, tapi sampai bila boleh bertahan kan..

"Benda yang penting sebenarnye adalah titik perubahan dalam hidup"


Wow..agak impresive jugak dengan jawapan dia..Betul jugak sebab kalau kita hidup tanpa ada satu titik perubahan untuk berjaya atau sebarang perubahan kepada kebaikan, sampai bila pun kita akan di takuk yang lama.Duk jadi cam katak gak ar, masih kat bawah tempurung.

Jadi aku nak cari titik perubahan dalam hidup aku..


**********************************************************

Selepas habis pengenalan diri, masuk pulak bab cita-cita yang sebenarnye dari tadi En.Mazree dah tulis kat depan senarai cita-cita yang ada pada bebudak kelas aku.So kalau ikutkan cita-cita aku ni xtetap.Aku pun sebenarnya xtau aku nak jadi apa atau aku ni sebenarnya mampu jadi apa..

"Cita-cita awak?"

"Erm..Cita-cita saya nak jadi Engineer..Pastu saya nak jadi Businessman..Pastu saya nak jadi KAYA!!"


Dengan semangat yang waja aku jawab camtu..Memang ketiga-tiga jawapan aku bagi dengan sehela nafas.Bagi aku xguna jugak kalau aku jadi Engineer tapi hanya makan gaji, jadi aku perlukan Bisnes..Aku nak jadi Ahli perniagaan pastu nak jadi kaya. Tapi mampukah aku untuk capai semua tu satu hari nanti...

Aku perlukan titik perubahan dalam hidup..

Sementara aku mencari-cari lagi titik perubahan dalam hidup aku, aku sebenarnya perlukan motivasi..Sebab sebenarnya aku sendiri xyakin pada diri aku samada aku ni mampu untuk capai sesuatu kejayaan..Jadi aku pun pi ushar-ushar facebook dan dapat satu ucapan dari Zack Zukhairi..


Jadi sebelum aku nak mencapai sesuatu kejayaan yang gemilang, aku mesti gagal dulu. So sem ni aku ingat kasik failed dulu pastu sem depan baru sedar..Ahakz..Ok x?

Tapi ada jugak kebenaran disebalik ayat tu, bila dah gagal selalunya manusia akan sedar dan takkan mengulangi kesalahan yang sama.Selain tu dapat jugak memajukan diri sendiri.

Untuk diri aku sekarang..Mana yang lebih penting, titik perubahan atau kegagalan terlebih dahulu.

Selamat untuk korang..

Perompak Masuk Rumah!!

Disebabkan minggu pertama kuliah ni macam ada beberapa perubahan.Jadi banyak jugak ar kelas yang cancel.Kebetulan pulak aku free Khamis ngan Jumaat.So aku pun buat keputusan drastik nak balik ke Klang.

Ntah knape hati aku kuat kate aku kene jugak balik rumah sementara ada cuti 4 hari nie.Dapat jugak stay ngan famili..Kalau aku lepak kat Melaka pun xde mende kan, so kul 8 malam aku gerak balik umah..

Sampai je rumah, dah agak lewat jugak sebab lebih kurang pukul 12 lebih pagi.Lepas park kereta, tengok bapak aku masih xtido.Tengah melayan rancangan television yang aku pun xtau rancangan apa.Mak aku lak dah nyenyak tido.So aku pun bersiap-siap nak tido disebabkan hari pun dah semakin lewat..Ni kalau ada burung hantu pun, dia dah bosan tgk aku agaknye.Anjing-anjing kat luar tu pun ngantuk..


Jam 1.30pg.. Dengar tetibe je ada bunyik salakkan anjing secara drastik.Tapi aku buat macam xtau je ar sebab waktu ni mata aku pun dah start nak ngantuk.Kalau letak batang mancis kat mata pun mau patah..

Walaupun laptop still terpasang, kadang-kadang aku bangun jugak tengok facebook balas-balas komen pastu terlelap..Alaa biase ar anjing duk nyalak memalam, dia sejuk la tu kot..Xpun nampak benda-benda tengah beterbangan ke..So aku ignore je ar..Then aku terlelap..

ZZZzzzzz......

*******************************************

Dughh!! Dughh!! Dughh!!!

Tetibe ada bunyik tapak kaki dari atas bumbung rumah.Aku dah mula terkejut macam beruk, terus je aku terjaga lompat bangun dari katil mencari tombol pintu bilik. Waktu ni berlaku sangat-sangat pantas sebab aku xdapat fikir apa-apa pun, yang aku tau aku nak keluar cepat dari bilik ni.Dapat je aku capai pintu bilik, terus je aku bukak..Tetibe...!!

Arrghhhhhhh!!!!!


Aku menjerit sekuat hati.Aku rasa kalau ada hantu depan mata aku pun dia terkejut gak dengar aku jerit camtu.Aku ingatkan sape, sebab tetibe je aku bukak pintu bilik mak aku dah terpacak depan bilik.Tu yang buat aku terkejut. Dengan aku, ngan mak aku skali terkejut.Memasing dah gigil dah sebab aku terpekik tetibe.Bapak aku keluar je dari bilik dah bawak parang.

"Mana?!! Mana org tu??!!"



Bapak aku mencari kalau-kalau ada perompak masuk rumah sambil tangan dia tengah pegang sebilah parang..Mak aku dah mengigil-gigl jugak aku tengok, time ni bila aku nampak bapak aku nak carik perompak tu aku pun terus ar dari takut tukar jadik marah.

"Ma duk kat sini dulu..Biar org tgk kat depan...Kalau dapat sape penyangak ni, mampus aku kejekan"


Lepas tu terus je aku pi ushar-ushar depan rumah tengok kalau-kalau penyangak tu ada lagi kat luar rumah, kehulu kehilir aku pusing..Lepas depan rumah, terus gi blakang rumah mencari penyangak yang panjat rumah aku..Same gak macam bapak aku still mencari.. Mata tak henti-henti ushar bumbung kalau-kalau ada pergerakan..

"Pegi tepon polis cepat.." Arahan dari bapak aku tepat ke arah aku..


"Hello, apa yang saya boleh bantu?" Awek polis angkat tepon..


"Hello ye sekejap..Nah ayah tepon.."


Aku pass telefon ke bapak aku sebab dia lebih tenang nak berbicara dengan pihak polis..

"Hello..Saya nak minta bantuan..Ada orang nak menceroboh rumah saya..Tadi ada dengar dia panjat bumbung.."


Sedang bapak aku tengah sibuk berbicara dengan pihak polis, aku masih still ushar-ushar dari dalam rumah.Tengok kalau-kalau ada ancaman dari penyagak kat luar tu..Rasanye dia dah lintang pukang lari, tapi bila ushar dari tingkap belakang rumah, ada sepasang selipar tertinggal kat situ.Aku suspect memang tu milik penyangak tu ar..

*******************************************

3.30am.. Dua orang polis bermotorsikal, seorang berbangsa Melayu dan seorang berbangsa India datang menjenguk rumah.Bapak aku pun kuar beri keterangan lanjut kepada pihak polis atas apa yang jadi. Dia pun kuar torch light ushar-ushar persekitaran rumah. Lepas tu kitorang pun masuk rumah balik.Encik-encik polis tadi terus menjalankan tugas sambil check kawasan belakang rumah..

Lepas habis check kawasan, pihak polis datang ke depan rumah balik.Berjumpa kejap sambil berborak ngan bapak aku.X lama lepas tu encik-encik polis pun blah.

Habis je sume tu, satu famili berkumpul kat ruang tamu buat postmortem balik. Rupe-rupenya sebelum aku sedar dari tidur lagi mak bapak aku dah terjaga dulu. Cerita dia sebenarnya camni, mak aku terdengar ada orang mengumpil pintu belakang. Dia pun pergi ar kejut bapak aku bangun. Bapak aku pun pi ushar-ushar dulu dari tingkap tapi xnampak apa-apa..


Then, bapak aku terus je pasang lampu belakang.Sebab lampu terpasang tu ar, penyangak tu lari lintang pukang kat atas bumbung. Suspect rasanya ada dua orang, sorang atas bumbung, sorang lagi ke pintu belakang.Tu menurut cerita dari mak bapak aku la..Lepas je penyangak tu lari lintang pukang, tu yang buat aku terjaga dari tidur Dan berlaku lah aktiviti jerit menjerit..

*******************************************

Sebenarnye skang dah pukul 5.30am.. Tapi aku xdapat lagi melelapkan mata memikirkan kejadian yang berlaku tadi.Serius kejadian ni pertama kali berlaku dalam hidup aku. Rasanya kalau betul-betul penyangak tu masuk dalam bilik aku tadi, berlaku jugak ar pertumpahan darah.Samada aku atau dia yang mati.

Sebab tadi pun aku dapat rasa reaksi aku bila marah, memang waktu tu dah xfikir apa dah..Adrenalin dah penuh seluruh badan...Rasa nak pergi carik je penyangak tu kasi belasah cukup-cukup sampai mak dia sendiri pun susah nak kenal dia kalau aku belasah..

Aku rasa camtu ar aku nak buat..Apa pun syukur Alhamdulillah keluarga aku masih selamat dan dilindungi Allah..

Jiran sebelah aku ni pun dah bangun pagi nak basuh baju..Aku rasa baik aku lelap, rasanya dah selamat sekarang...

Selamat untuk korang..

Ade megi sebab kereta..

Dulu bila darjah 6 nak gi sekolah xde mane naik bas...Kene naik basikal je..Waktu sekolah rendah dulu bila dah ada basikal dah rasa mewah dah.Kalau boleh ar an macam-macam nak modified kat basikal.Bagi nampak ranggi skit, baru ar awek-awek jalanan tergoda sambil menjerit keriangan dan terkinja-kinja seronok. (Ok yang ni tipu..)

Selalu bila pas sekolah je, aku ngan sorang member memang ar balik skali.Dia pun ada gak beskal, boleh tahan jugak la kaler dia.Tapi memang xleh challenge ar aku nye an..Xde tempat lain dah kitorang nak lepak, comfirm ar lepak kat kedai nenek. Kitorang panggil dia nenek sebab dia kan dah berumur, pastu dia pun anggap kitorang ni dah macam cucu dia dah.Aku kan muda..

Sampai je kedai nenek, dah ready dah sume nak melantak ais krim sebatang seposen tu..Paling sedap yang perisa Milo..Tu ar paling terbaekk bila coklat dia masuk rongga tekak nak pulak time tu matahari tengah duk terpacak atas pale sambil air peluh meleleh-leleh tepi pipi ngan dahi.Nikmat memang tak terkata dah...Ader pulak tangan duk menyambar cikedis ngan jajan, makan pun memang tak toleh ar kiri kanan, kalau ada monyet atas pokok tu pun mesti meleleh air liur...


"Nenek. macam biase ehh..Megi kari satu..."

"Bolehh.. Nak sayur x?"

"Aa..Buh sikit je lah nek..Saya xmakan sayur sangat..."

"Hehe...Makan sayur lebih sikit la..Bagi sihat ye..."

"Yelah nek.."


Tersenyum je nenek menyiapkan megi yang diorder tadi..

Kalau mak aku tau dulu pas skolah aku pi melantak maggi, comfirm dah pale aku kene luku, xpun aku kene kuarantin xleh kuar rumah. Xcukup ngan tu, dia mesti suh aku pi minum susu sampai habis, selagi xhabis dia duk tggu lagi sampai ar ketitisan susu terakhir.Punye ar payah..

******************************************************

Mak aku ni lain sikit, ang kalau sebut pasal megi je teruih dia melenting.Xbagi dia anak-anak dia pi melantak megi.Tapi kadang-kadang tu sekali sekala kira boleh jugak ar.Ader ar jugak tolak ansur, time tu bile dapat meggi dah kira macam heaven dah.Rase sedap xterkata..

Tapi bila umor dah mula lanjut, dah pulak upgrade daripada bebudak menjadi teruna (Eceh).. So biase ar hidup bujang mesti ada stok megi.Tapi bila makan je, nikmat dia dah xmacam dulu dah. Ye ar, skang ni dah kene selalu pelantak megi. Megi tu pun dah meluat tgk aku..Nak xnak,bila ushar je poket dah mula kering ngan RM... Makanan yang paling munasabah adalah mee segera ni ar..


Bila fikir balik, ni sume sebab dah mula pakai kereta..Adoi..Sakit pulak bila fikirkan untuk maintenance. Tadi je pas pi hantar kat Proton Edar sebab nak servise, mau kene lebih kurang RM400.. Buat major servise sebab dah sampai 20,000km.. Hampeh tul..Baru je aku terfikir nak gi enjoy joli katak, xpasal-pasal la pulak terbang duit ke pusat servise..Terima kasih pusat servis Proton Edar sebab servis kete saya dengan haraga mahal ye..

Sebenarnye kehidupan aku ni masih belum layak untuk berkereta, tapi korang pun tau kan kereta adalah satu keperluan pada zaman sekarang ni..Kang kalau xde kereta,mau patah kaki aku xleh nak gerak kemana-mane..X remaja la camtu kan duk terperap je kat rumah.. Bila dapat lepak baru ar belia muda siswa remaja..

Xkan aku nak naik basikal...Giler ah..

***********************************************************

Kalau asyik fikirkan pasal duit, aku rasa sampai bila pun aku xkan berharta.Memangla orang cakap kita kene pandai menyimpan, tapi nak pulak hidup zaman sekarang ni.Pendapatan sikit, tapi harga barang-barang kat luar sane tu mahal giler.Mana xnye xcukup duit aku bulan-bulan..Tu pasal ar selalu orang Malaysia ni bila tgh bulan sampai akhir bulan je dah mula ar ikat perut..Pingang pun makin ramping..

Ni belum ader bini..Kalau dah ader bini ntah camne la pulak..Adess..Keje kuat ar..Kan best kalau aku ni kaye...Leh je aku nak beli pape aku suke...Korang ada duit terbuang x..Kalau ader, bagi ar kat aku..Aku kekurangan duit ni...

Selamat untuk korang..

Cilake Gua..

Dear Blog, boleh tak teman aku sekejap..Aku rasa aku perlukan ko..

Kadang tu sebenarnye aku terfikir bila aku duk berseorangan dalam bilik ni..Sebenarnye hidup aku xubah cam nyamuk yang duk ngacau orang.. Org duk ngibas-ngibas tangan nak halau.Pandang sebelah mata je sebab aku ni xde pape..I'm nothing for them...Kehidupan yang aku lalui sebenarnye penuh "not existing me" dari persekitaran yang sebenarnye menganggap ketidakwujudan aku..

Korang nampak aku ke..

Walaupun pada hakikatnye puas dah aku pi nasihat kat diri sendiri yang kali ni aku dah nak jadik baik dah.Xmo dah jahat-jahat cam dulu..kalau dulu kebodohan dan kesetanan aku tahap 6.. (Sambil tunjuk jari 6) ..Duk pi maki orang je keje hari-hari..Belum la sampai tahap nak pi campak2 pinggan mangkuk terbang...Bile pk balik, serius bodoh aku..Cis..

Dalam kete nak balik Melaka..(berkata dalam hati)

"Neo ko balik habis cuti ni buang dah sume perangai bodoh ko dulu..Aku benci doh apa ko buat dulu..Habis ni, ko kene jadik baik..Pi buat baik kat orang2 sume..jangan jadi dah cam celaka. Kalau baik, baru ar ramai member.."


Cilakak...

Sebenarnye benda tu macam xguna je..Aku buat macam mane pun sebenarnya aku xwujud...Perasan tu....

**************************************************

Dah puas jugak aku follow the flow, tapi sebenarnye aku xmampu untuk semuanya itu.. Walaupun semua kebaikan dah aku buat, tapi sebenarnye tu xmerubah apa-apa keadaan pun.Jadi lebih baik aku blah...Sebab aku tau diri aku...Tapi aku perlukan ko blog...Sebab aku rasa ko je yang paham apa aku nak luahkan..Ada sape-sape paham?

Dulu hidup belajar ni seronok bile ada je benda aku nak buat..Tapi semua tu xkan aku rasa..Gelak ketawa tu...Kalau boleh aku ibaratkan seperti longkang, bile air yang lalu hanya mengalir tapi blah camtu je sambil buat jari 'f**k' ..Agak-agak kalau aku mati pun xde sape tau...Sorry..Berseloroh je..

Bile korang bace ni mesti fikir aku tengah emo kan...Mungkin betul, tapi aku xde sape2 untuk aku luahkan masalah yang duk pusing-pusing depan belakang..Kalau buleh nak pi hentak je pale kat dinding...Masalah aku tapi xde sape yang faham..Xde sape yang ingin pun bantu aku..Sebab aku xde sokongan dari sape..Tanpe sokongan sesuatu bangunan pun boleh runtuh, betul x..

Kalau bab aku, macam duk tergapai-gapai dengan tali bersusah payah naik sendirian.Tapi akhirnya aku akan kecundang jugak..Sebab aku xmampu naik sendiri, sampai lah tahap yang aku sendiri xtau sampai mana aku mampu bertahan.

*******************************************

Sorry All..

Aku dah penat dengan semua ni..Aku xmampu.. kalau aku mampu naik, aku akan di atas..kalau aku jatuh, Aku ucapkan..

Selamat untuk korang..

JPJ, jangan carik Gua..

Dari tahun lepas lagi, sejak kete Persona aku tu kuar dari kedai je, dah terpasang dah niat dalam hati ni nak bagi gelap sikit dia punye cermin.. Memang kalau ikutkan, memacam lagi nak pi tambahkan dekat kete ni..Kalau buleh, apa mende yang jual kat kedai accesories tu nak pi pasang. Memang banyak ar benda nak bikin..

Kalau bukan sebab poket aku sering kering dengan duit, jadi terpaksa jugak ar batalkan kejap niat murni tu dulu.. Nak jugak tengok kereta aku bergaya dengan solekan aku sendiri mengikut citarasa anak bujang yang baru kenal kereta.

"Kete ang ni panaih betui la..Ang xbuh tinted lagi ke..?"

Tegur kawan aku yang dari tadi duk mengelap air peluh menitik di dahi..

"Nak buat camne..Kalau boleh memang ar nak tinted, sume kedai aku pi tanye mintak Rm300 sekali semua cermin..Mana aku nak cekau duit banyak tu.."


"Ang ni duk kalut pasai pa...Ang kumpul la pelan-pelan, pas dapat nanti ang teruih ar sambar VCool"


Serius kawan aku bagi cadangan..

"Ang ni gila ke pa..Ang xpkiaq ke VCool tu je mau makan riban-riban..Kalau bapak aku cop duit xpe gak.."


Aku plak serius ngan nada marah..

"Melawak ja...Ang sambar je pape tinted..Lebih kurang je pun..Toksah duk milih-milih ar.."


"Nanti ar bro...Pas aku jumpe yang paling murah aku samba
r teruih.."



****************************************************
Lame jugak terpasang niat nak pasang tinted bagi gelap sikit kete aku..Ni x, punye ar terang semacam..Bila jumpe je lampu isyarat kaler merah, mula ar Cik Kiah ngan Mak Bedah duk dalam kete kancil terjeling-jeling nyampah kat aku.. Aku pun buat muke selenga je ar..Aaa...Melelah air liur.. Cehh..merapu dah..

Akhirnya niat murni aku dapat jugak terlaksana, selepas aku dipertemukan jodoh dengan berjumpa kedai yang menjual tinted dengan harga yang paling murah..Susah giler aku duk merayau tgh bandaraya Melaka ni..Penat gak ar gi kao-tim sama itu minah pekerja kedai Accesories Save Cost .


"Ini tinted U kira macam mana..?"

"Macam ni..Kalau pasang cermin tepi ngan belakang sekali semua RM150"

"Ni film yang biase punye ar..Ader pantul x?"

"Xde ni biase punye jer...U pakai kereta apa.."

"Itu Persona..Ada nampak ka.."

"Owh itu..Sama harga lo..."


Aku mulakan bicara ngan menunjuk minat aku memang nak pasang tinted kat dia..Tapi kalau boleh nak ar mintak lagi murah, bukan senang nak carik duit..Duit pun ceciput je, xkan senang2 nak pi huluq kat org...

"Kalau saya mau pasang sume cermin sama depan sekali berapa kira?"

"Kalau itu depan, U angkat film baik punye la..Tu satu je Rm180.. Campur Rm150 jadik..."


Xsempat dia nak bagi jumlah..Aku potong trus..

"Uih..Mahalnye..Xmau ar..Cermin depan je dah punye mahal..Xnak ar camni.."



Aku dah mula kaget, minah ni dah start nak pancing harga mahal kat aku.Sorry ar beb..poket gua xslalunye basah,kalau xkne gaya memang aku xbeli ar barang lu..Kalau macam ni, xtinted pun xpe ar..Minah ni dah macam rase aku xmau beli, dia pun start pujuk balik..

"Eh nanti dulu.. Saya boleh kasi murah, U angkat film biase punye ar.."

"Kalau biase camne kira?"

"Macam ni lah..Kalau esok U datang pagi-pagi dalam 9.30am..Saya kasi Rm150 siap cermin depan..

"Uik..betul ka? Ok boleh esok pagi-pagi saya datang...Tapi U jangan tukar harga ar.."

"Boleh-boleh.."


Gua pun blah...

***************************************************************

Keesokkan pagi Ahad tu aku dah bersiap dari pagi lagi, memang hasrat nak pasang Tinted tu kejap lagi dah nak tercapai..Gerak je naik kete, sampai tepat jam 9.30am tapi kedai xbukak lagi..Cilakak..Gua dah kene kencing camni..Xpe sabar...Pegi lepak minum TehO panas dulu..Agak-agak dah 20minit baru gerak gi kedai tu balik..

Nasib baik dia bukak jugak kedai..Itu pekerja kedai start bersuara..

"Waa..Ini U punye 9 setengah xboleh pakai woo..."

"Sapa kata xleh pakai..Kitorang sudah sampai 9.30pagi tadi tau, U tada bukak kedai lagi..Kitorang terus gi minum sana kedai.."

Sound direct tepat dari member aku..

"Owh yaka..Xpe2..Macam ni, U mau tinted kan...kasi masuk terus kete..."

"Ok.."


Selepas beberapa ketika..

"Ok U mau berapa percent punye tinted.."

"Bagi 65% gelap cermin tepi ngan belakang, yang depan kasi 50% gelap.."

"Tapi 65% sudah tada pass JPJ tau...Kalau itu JPJ tangkap, kitorang tada tanggung.."

"Xpela..Kasi pasang je..."

"Ok boleh..."



Lama jugak ar aku duk melangok tunggu dorang siap tinted kete..Mau kene 2jam duk lepak..Kalau difikirkan balik, ni kalau kantoi JPJ mampos aku..Nak jawap pebenda..Dah ar pasang 65% gelap...Tapi tinted dah pasang pun., lantak ar apa nak jadi pun..Papehal, JPJ mintak lu orang jangan carik gua ok..Tolonglah..,Xde duit nak bayar saman ni..Tinted gelap skit je..Xpe an..

Please.. Please...

Selamat untuk korang..

Spain punye hal..

Cuti pun dah nak berakhir.Maksudnye kalau cuti dah habis, aku dah xleh bersenang lenang lagi. Xleh ar aku nak melepak ngan member-member sampai pukul 2-3pagi pastu balik rumah sambung lak online...Xcukup dengan tu, boleh pulak layan tido sampai matahari dah terpacak naik atas kepala.Bila ngam-ngam je dah pukul 11.45pagi, baru ar kelopak mata ni nak terbukak.Buruk perangai..

Bila kenangkan balik cuti aku selama 3 minggu ni xde la apa yang dapat aku manfaatkan sangat pun. Cume banyak habiskan masa buat benda-benda bodoh macam gi mengail, tapi xjadi mengail.Sampai aku leh spoil kan mood member-member sume yang join camping tu. Ok sori guys..Pasni xbuat dah..Kan bagus kalau aku xfollow..

Xpela itu kisah bodoh yang susah aku nak lupakan.Tapi yang penting sekarang cuti aku dah nak habis, jadi bermulalah kisah sebagai student Tahun 3 Bachelor in Mechatronic Engineering. Sebelum tu bagi aku amati dulu world cup sebelum dia abis.

***************************************************

Semalam punye citer hati ni toksah citer ar punye girang sebab dari awal dah start support Spain ngan Portugal. Tapi apa boleh buat bila setengah jalan Spain dah jumpe ngan Portugal so salah satu pun terpaksa ar mengalah kan.Xkan nak gi dua-dua team sekali.So Portugal pun terpaksa menyingkirkan diri bagi laluan kat Spain. Xpe Cristiano, bebudak lu xmatang lagi ar.

Jadi senang nak bagi aku fokus support Spain habis habisan. Orang skang duk sibuk tengok ramalam Encik Sotong 'Octopus Paul' yang duk ramal game sape yang akan menang.Orang kata dah 5 kali dia ramal tepat.Jadi aku pun terushar ar satu video duk tunjuk Encik sotong terus je pilih Spain menang.



"Maatz, semalam sotong tu dah pilih Spain dah..Macam comfirm je Spain menang ni"

"Kih kih..Betul ar kot..Tengok ar malam ni.."

"Camni, kita tgk kalau Spain kalah.Kita gi culik sotong tu pastu goreng ngan tepung..Kita makan reramai.."

"Set..."


Kehkeh..

Kang kalau aku percaya bulat-bulat kang terlari lak akidah masuk jadik khurafat.Walaupun bab agama aku ni kureng sikit, tapi benda-benda camni xleh percaya sangat.Tapi bile malam tadi tengok cara German main pun cam xnak main bola je.Last-last Spain menang.

"Betoi la plak Sotong ni..Xjadik aku nak pi goreng dia.."


Bile fikir balik, hanya ada kebarangkalian 50-50 untuk sotong tu pilih dengan tepat.Xkan nasib dia terlalu baik sampai 6 game sume boleh pilh dengan tepat.Kebetulan sungguh..

**************************************************

Actually untuk game Spain vs Germany ni, aku ada deal ngan seseorang..Skang puk duk tggu balasan untuk aku atas kemenangan Spain ni..

Final ni harap Spain menang...

Selamat untuk korang..

Highway sesak..Tax 150 ribu..!!

Duk melepak bebosan kat rumah..Bila aku pandang kat dinding, pastu dinding pun duk ushar aku jugak.Aku ushar tilam, dia pandang ke siling.Aku jeling pada siling, dia buat muka toya selamber kat aku.Terus aku merajuk alih pandangan menatap balik muka laptop yang serius xpernah jemu pandang kat aku..Laptop yang setia..

Memula aku ingatkan aku je yang bosan dalam bilik ni, rupenya ada jugak makhluk lain yang bosan.Sebab tadi aku try pandang siling tu, rupanye ada seekor cicak duk melekat kat muka siling melawan graviti. Giler kuat tangan duk lekat..Dia pun buat muka toya semacam.Mungkin sebab perut lapa xpun sebab aku ade kat bawah ni..Tau ar cicak, ko xsuke aku duk sini.Xpun sebab ko marah aku bunuh anak ko kat bilik air pagi tadi sebab aku penyek ngan berus plastik (hijau)..


Ok what... Korang kan cicak..Dapat pahala kalau aku bunuh korang..So bukan salah aku betul x..Tapi aku pelik ar, korang (cicak) bila mati nape ekor korang nak cabut dulu..Budjet ekor korang tu mahal sangat ke nak selamatkan.Pastu ekor leh lagi gerak-gerak.Rase-rase korang buh tenaga apa kat situ..

Sorry beb, aku luahkan perasaan je pasal cicak tadi tu.Saje jer sebab pagi tadi ada sekor cicak duk ngendap aku mandi.Tengah budjet nak lari, aku simbah air, pastu tekap ngan berus plastic kaler hijau tu..Melekat tercacak seluruh badan..Xsempat dia nak mencabutkan ekor.

Nasib ko ar cicak..

***********************************************************

Aku tau aku sedang dilanda masalah boring yang amat ketara sampai aku terpaksa bermain dengan cicak, tapi tu bukan yang aku nak sampaikan sebenarnya. Ade satu perkara atau fakta baru yang aku dapat dari member aku lepas lepak malam kelmarin.

Anas baru je lepas balik dari Indon. Gi Bandung katanya. Kalau sebut je Indon, otak aku dah terbayang dah mesti tempat tu miskin.Penuh ngan ramai orang yang mintak sedekah.Xpun ada orang bercompang camping mintak duit nak sara hidup.Pastu kalau ada orang kaya pun, dah kaya giler.Naik kete besar-besar, ada anak dara perempuan cantik kulit putih duk belakang kereta.Nampak comel..

Tu bayangan pertama ar kalau sebut pasal Indon. So nak jugak dengar pengalaman orang yang pernah gi sana.Tergerak hati nak tanye pada member aku ni..

"Oit Anas..Camne Indon? Best x bercuti sane?"

"Best apanye..Aku terase sesak giler doh.Ko bayangkan kalau kita sesak kat KL masih ada ruang lagi motor nak nyelit-nyelit, ni dorang punye sesak 4 lane tu dah tukar jadik 6 lane. Pastu sume kenderaan rapat nak mampuih.Xde ruang nak gerak-gerak"



Serius Anas mengambarkan keadaan kat lebuhraya di Indon.Sambung lagi..

"Tu ok lagi beb..benda paling aku tension bila ramai giler orang datang nak jual barang.Datang tepi-tepi jalan, pastu ko tengah makan pun 2-3 orang dtg paksa ko beli barang.Rase rimas nak mampus.Siap paksa-paksa suruh beli.."


"La apa susahnye ko jangan layan sudah.Xpun ko kata je ngak mau. Pastu dia blah ar.."


"Kalau sorang xpe ar..ni ramai-ramai yang datang..Ko jangan ar buat macam ko nak beli..Ko start tanye 'apa tu' pastu mula ar reramai datang mintak ko beli.Sampai dia sanggup follow ko asalkan ko nak beli"


Serius muka Anas duk citer pasal keadaan kat Indon..Kalau aku pun fikir, dorang kan hidup susah.Dah tentu ar sume pun duk survive gi jual apa barang dorang ada.Kalau x nanti dorang sume nak makan pe..Duit nama je macam besar, pakai puluh-puluh ribu.Tapi macam xde nilai..Lagi barang yang dorang jual tu pun bukan murah, mahal nak mampuih la pulak.Camne nak beli..

****************************************************

Lagi kes pasal jual barang ni korang leh nampak dorang jual kat tengah-tengah jalan.Time sume kereta duk berhenti je ada orang lalu dari depan barisan sampai ar belakang.Kat Malaysia pun dah ada dah skang.Kalau kat Malaysia ni yang aku nampak India-India duk jual kertas keputusan nombor 4D xpun nombor ekor kat tengah-tengah jalan.

Kalau xde pembeli, xkan wujud dorang ni betul tak. Dorang cume bisnes kertas je..Aku rasa dorang jual pun dalam Rm0.60sen sekeping. Xtau lah pulak, aku dengar orang citer ar.Sebab xpernah lak terniat dalam hati aku nak beli bende tu. Pernah gak bapak aku bising, jual cara camni dah macam duk kat Indon la pulak..

"Betul ke Anas dorang kat Indon ada jual-jual kat tengah jalan..?"


"Kalau ko tengok kat Malaysia ni sikit je..Kalau kat indon tu dorang jual berlambak-lambak barang.Pastu kadang ada jugak bebudak kecik pi jual Belon.Padahal kecik lagi budak tu, dah kene survive cari duit.Sanggup pulak jalan tengah-tengah camtu. Survive dorang..Giler susah"


Bila fikirkan balik, punye ar susah dorang nak teruskan hidup kat negara miskin macam tu.Walaupun tanah yang ada besar, tapi xdimanfaatkan bila negara dorang makin lama makin miskin..Bersyukur aku duk kat Malaysia..Kene minum susu..

*******************************************************
Bayangkan kalau sesak camni...

"Korang xtengok lagi bila kat highway dorang.Dorang pun ada jugak tol.."
"Aik..Ohh..kat Indon pun ada jugak Tol ekk..Aku ingatkan kat Malaysia je yang ada.."

"Sane pun ada..kat sane bila kapasiti kereta xlebih dari 3 orang kene tax 150ribu rupiah.."


serius Anas bagi penerangan

"Uhuk..Hah! Xkan sebab kereta xcukup orang pun kene bayar tax.." tersedak aku..

"Dorang nak kurangkan kesesakkan, jadi terpaksa buat camtu.Makna nye kene ada carpool. Berkongsi-kongsi kereta. Dorang punye sesak dah tahap kritikal nak mampus.Kalau kita duk sana pun xboleh tahan punye ar.."


Punye ar susah duk kat sane..Bila aku fikirkan KL dah worst camtu bila sesak, rupanye ada lagi tempat yang super horror mengalami masalah kesesakkan.Ini macam mau boleh jadi gila kalau duk tersangkut kat traffic jammed hari-hari.Kalau sikit xpe ar, ni punye ar panjang jammed.

Malaysia is the best..Kalau KL makin sesak, leh tak buat tax camni? Amacam..

Selamat untuk korang..

Darah A x leh minum susu!

Kalau aku biaq lama sikit blog aku ni, mau ada photographer datang nak amik gambar blog antik atau blog yang ditinggalkan..Xpun pun, dorang amik gambar nak buat abstract ngan amik contoh blog paling banyak sesawang.Time tu jugak leh la nampak labah-labah dah penuh berkampung reramai.. Xcukup ngan tu, campur lak ngan habuk-habuk package dengan debu yang berterbangan di sekeliling memenuhi ruang..

Lagi lame skit kalau aku biaqkan, dah comfirm ada penghuni lain macam benda-benda halus yang duk melepak kat sini sambil nyanyi lagu Metallica. X pasai-pasai la nanti aku nak kene panggil tok-moh tolong halau benda halus dari blog aku.Yela, orang kata kalau rumah kene tinggal lebih 40hari xde org duk, mula ar ade benda nak datang menyinggah..Kalau singgah jangan jumpa aku ar, aku xmau..

Panjang lak mukaddimah. Ntah apa kene ngan aku bebaru ni, mood dah melayang terbang macam main layang-layang kat tepi pantai nun.Kalau layang-layang leh gak aku control pakai tali nylon ke,tali tangsi ke tapi bila mood yang melayang memang "tak dapek den nak nolong doh.." (Loghat noghori).

Bukan per, ader la jugak aku bukak blog aku ni.Memang xde sape yang menjenguk, tengok ada berape online (kaler oren kiri blog aku ni) tengok-tengok pun ade nilai '1' sorang je hatta aku. Pastu dengan semangat nak memajukan semula blog ni, aku tekan new post..Baru je menaip beberapa perkataan, aku dah swing terus ke facebook..Tap tap tup...

Gerak ke Gengblogger lak, tengok entry baru-baru bebudak ni.Aku pun jalankan aktiviti blogwalking..Tapi last-last blog aku sendiri aku tutup pastu gi men game..Kesimpulannya, X update..

***********************************************************

Mak aku pepagi dah buat susu untuk aku. Dah puas jugak lah aku cakap kat dia, jangan buat lagi susu untuk aku. Memang dari kecik lagi dia tau aku ni memang jenis x suke minum susu, sebab aku tau setiap kali aku teguk susu tu, aku dapat rasakan sedikit perubahan berlaku pada diri aku.Terasa diri aku makin xsihat, kepala mula dah pening-pening..

Aku tau, korang mesti nak cakap susu tu baik untuk kesihatan.Tu aku xnafikan, tapi bukan semua orang sesuai untuk minum susu. Contohnye orang yang seperti aku ni, diri aku jadi xsihat bila minum susu. Serius, aku xtipu...Mata bersinar-sinar..

Setelah berpenat aku mencari fakta susu yang ada kene mengena ngan badan aku akhirnya aku jumpa satu fakta yang sesuai nak jadikan sebab aku sebenarnye xboleh minum susu..

Sila klik gambar untuk tumbesaran

Pemakanan untuk orang berdarah A

Mengikut gambar kat atas ni, sebenarnye ada lah pemakanan yang sesuai untuk orang yang berdarah A. Untuk pengetahuan korang, darah aku adalah A-.. Aku tau jenis darah aku pun sebab dulu aku pernah buat medical check up sebelum daftar masuk U. Time medical check up pun Doc pernah Cakap..

Doc : Awak darah jenis apa..?

Aku : Darah saya A- doc.

Doc : Aik..Betul awak A-?

Aku : Betul doc..Saya pernah check sebelum ni..

Doc : Pelik jugak jarang orang lelaki dapat minus (-).. Selalunya orang perempuan je..

Aku : Yeke..Kalau lelaki dapat minus ada apa-apa effect ke doc?

Doc : Xde apa-apa effect pun cume mungkin ada effect pada anak je lah nanti..

Aku : Owh camtu..


Xdelah pulak terfikir dalam kepala aku nak tanye apa effect pada anak aku nanti sebab bukan sifat aku nak amik tahu sangat.So aku pun abaikan je..

Berbalik pada kes gambar atas tu, sebenarnye kat situ dah nyatakan Food Not Allowed - All other Cheeses and Milk.. Terang-terang lagi bersuluh dia dah nyatakan aku xsesuai minum susu. Patut ar setiap kali aku minum susu aku dapat rasa xselesa dalam badan.

*********************************************************

Kalau mengikut kajian tu, Orang yang berdarah jenis A disarankan untuk menjadi vegetarian.Banyakkan memakan sayur-sayuran.Aku ni lak, kalau mak aku masak jarang la pulak nampak sayur. Padahal benda yang penting dia xbuat, asyik nak membebel pasal susu tu je..

Dah puas dah aku terangkan kat dia pasal masalah susu ni pada aku, tapi macam biase dia masuk telinga kiri pastu keluar telinga kanan.Tak pernah pun terfikir nak simpan fakta tu dala pale otak atau hati,

Tu pasal lah jugak, kadang-kadang aku pun buat macam tu jugak.Nak cakap apa pun cakap ar, aku pun masuk telinga kiri kuar telinga kanan.Sebab bagi aku, kadang xsume apa yang parent cakap itu betul, kita ada otak kita fikir sendiri.Sebab masa depan sendiri,so sendiri yang kene fikirkan.

Dia membebel..

"Mama dah buat susu ni pergi minum"

"Laa sape suruh buat.Orang dah kata xleh minum susu nanti badan xsihat.Bila setiap kali balik rumah je demam.Sebab susu ni ar."

"Kat rumah ni xde yogurt ko nak minum..jadi minum ar susu"

"Xyah lah buat susu tu..kalau orang dah sakit nanti camne.."

"Xde sakit pun lah.."

"Orang duk sane sihat je, sebab minum susu soya hari-hari.Kat sini je terus demam."


Mak aku dah mula bengang bila aku jawab camtu.Dia pun mula ar menengking.

"Mulai esok aku xkan buat lagi susu untuk ko!!"

"Laa kalau orang nak nanti orang mintak ar"

"Arghh!! Xde.. ko nak mula kurang ajar ngan aku!!"


Pastu aku pun senyap blah masuk bilik. Betul orang kata orang perempuan suka membebel dan merajuk.Ni salah satu contoh untuk korang..



************************************************************

Pasal susu pun dia nak menengking-nengking.Padahal aku bagi pendapat je kot.Langsung xboleh nak menerima pendapat aku walaupun aku dah siap tunjuk bukti. Kalau dia sendiri xleh menerima pendapat aku, macam mana aku sendiri nak dengar cakap dia.

Tu sebab bagi aku, kita sendiri ada akal, kita fikir sendiri..Kadang parent xsemestinya semuanya betul.Orang dulu cakap, orag tua ni banyak pengalaman. Dorang makan garam dulu dari kita..Tapi jangan lupa, banyak sangat garam pun leh kene darah tinggi.

So korang dah besar, nilaikanlah sendiri.Lebih baik aku berdiam je..

Selamat untuk korang..

Related Posts with Thumbnails