~CuCuK AnGiN~

~Taukeh~

Hati seorang gadis..

Hati seorang gadis tu lembut..

Aku ni lelaki..Xguna aku hidup kalau aku xde hati dan perasaan. Walaupun aku lelaki, aku tau hati seorang perempuan..Memang background hidup aku, dalam famili pun hanya mak aku je perempuan...Tapi, aku cuba gak selami hati dan perasaan seorang perempuan..

Hati..

Aku dengan hati...Complicated beb..

Semua pun tahu, macam mana lembut dan penyayang nye seorang perempuan tu kan..Kalau korang tgk famili mana-mana pun, orang perempuan ni bila dah berkawin, dorang memang sayang betul famili dorang..sayang pada suami, sayang pada anak..Even, dorang lebih sayangkan semua tu lebih dari diri dorang sendiri.

Ok..Aku xnak fokus pada yang dah berkawin, sebab aku sendiri pun belum kawin kan..Hanya yang dah berkawin je yang tau nikmat kasih sayang yang dicurahkan antara mereka..So Neo tolak tepi dulu bab2 advanced..

**************************************************************************

Ok tgk trend skang pun cukupla kan...

Couple..(Ramai kan)
First sekali, kene tanye ar pada diri sendiri..Apa sebab korang bercouple.. Kalau tanye orang-orang tua, comfirm ar dorang cakap xpyah couple2 ni..Baik kawin terus..Halal kan..kawin tu bukan bende yang senang pakcik...Bagi orang perempuan, xpe lah.. kene kat part orang laki ni, nak mencari duit nak kawin..Kalau seribu dua xpe, ni anak dara skang paling skit pun nak ar ada 20k.. (kalau aku salah tolong betulkan aku ye)..

Cinta sejati..Wujud ke?

Fokus balik pasal couple..

Bagi aku biase ar bercouple kan..Bila berpasang-pasangan ni..Just pk yang positive je ok.. Bila korang ada pasangan, korang rasa terjamin.Xterasa sunyi, sebab ada je yang menemani. Bila ada masalah ke, leh jugak nak luah kat pasangan masing-masing..Ada baiknye kan..

Bila bercouple, nak pulak yang dekat tu..Mesti korang nak selalu jumpe... Bile nak jumpe atau dating, bende yang korang nak kne consider:

1) Duit poket
2) Masa
3) Kenderaan
4) Pakaian
5) Tempat
6) Aktiviti

Paham-paham ar orang laki ni kan..Lain ar kalau awek tu korang leh ajak main Dota ke, main Counter strike sekali..Kalau dating mesti nak tempat yang romantik kan.. Jadi sume tu korang nak kene jaga..Komitmen yang agak besar..Kalau leh men game, leh ajak lawan DOTA sekali.Xpun Battlefield ke..Lawan 2 team..Haha..

Neo dah stop merepek..

**************************************************************************

Tapi jangan lupa komitmen pada pasangan..Korang xleh abaikan pasangan korang..Terutama ar untuk pompuan ni.Dorang ni hati lembut..(baru aku nak cter pasal hati dorang)
Aku kurang paham dari gambar ni..bagi aku komitmen tu tetap ada..(Robert J.Sternberg)

Perempuan ni, hati tu lembut macam sutera..Sebagai lelaki nak kene jaga hti perempuan ni..Bila dah jadi couple, ada komitmen nak kene jaga setiap masa..Sanggup? Bagi aku..Aku suke tgk perempuan Happy je..Bila dorang senyum, bila dorang berjalan..Dorang bercakap..

Lagi satu, perempuan ni selalunye sensitif..betul x dorang kuat merajuk? Betul kan... Kebanyakkan aku jumpa semuanya macam tu.. Tapi aku rasa, dorang merajuk sebab dorang nak bermanja..Tu betul..Salah satu komitment yang korang kene jaga selaku orang lelaki..

Bile merajuk kene ada skill memujuk.So praktikkan..

Time yang aku serius xsuka tgk, bila dorang menangis..Xkisah ar pasal apa pun..Kalau dorang menangis depan aku, aku nak try gk cool kan dorang.Tapi, sori ar beb..Aku memang xreti bab-bab ni.Bila kene kat aku, aku biarkan je.. Perempuan ni, bila dah lama skit baru dorang cool..Time tu baru leh tanye sebab2 dorang nangis...

Hati perempuan memang dicipta untuk mudah menangis...Bila diorang menangis, lalu biarkan untuk seketika...Ada masanya untuk pujuk balik..

************************************************************************

Hati perempuan ni bukan untuk dimain-mainkan..

Sternberg Love..Tgk pada comitment yang ada..

Aku ni bukan player untuk suka-suka jatuh cinta dan bila xsuka boleh tinggalkan macam tu..Bagi aku semua orang ada pasangan masing-masing yang memang Allah dah ciptakan untuk semua manusia..

Yang penting bagi aku,

Kukuhkan diri aku ni..Aku ni, makan pakai pun masih bergantung kat mak bapak..Camne nak sara anak orang..Tu betul...

Masa depan aku pun lum tetap lagi dengan terumbang ambing, xkan dengan impian ngan anganan aku tu dah cukup..Tu xboleh lagi..Impian aku besar...Cukuplah sekadar aku buat apa yang aku mampu dengan menghiburkan hati seorang gadis, bagi aku tu dah cukup.

Senyuman itu, gelak ketawa,pandangan mata benda tu sume dah cukup buat aku hepi.Sebab aku tau, kegembiraan aku disitu..

***********************************************************************

Aku selesa macam ni.Hidup seperti sekarang...Komitmen yang sedia ada dah cukup sebenarnya..Campur lak ngan Final Exam, ada bengkel lagi semester khas ni.Extend sem lagi dengan subject aku carry.Aduhai..Letih semuanya.Lagi bila mak aku call, ada cter pasal masalah duit..Tu aku memang masalah..

Carilah Cinta Ilahi...

Depend ar pada korang..

Pada yang sanggup menghadapi semua komitment yang ada korang leh teruskan..biaselah semua benda ada pro and contra dia kan.. Korang pun leh pk apa yang terbaik untuk diri korang kan..

Aku bukan menolak benda ni, cuma bagi aku,diri aku ni masih xmampu untuk semua tu..Cukuplah pengalaman selama ni yang pernah aku tempuhi. Pengalaman tu mengajar manusia kan...Aku bukanlah manusia yang sempurna, aku banyak kekurangan..

Biarkanlah masa itu yang menentukan semuanya...Cume jgnlah mengharap pada diri aku yang xmenentu ni..Sebab aku sendiri pun xyakin pada diri aku sendiri..Hanya ku harap, berikanlah senyuman padaku.

Cinta itu suci..Cinta itu luhur...Ianya bukan satu kesalahan..Berikan ia masa...Sesungguhnya Cinta Ilahi lagi bermakna ertinya...

Impian aku..Aku nak capai tu dulu.Impian....

Selamat untuk korang..

Nikmat rokok...

Bace dalam Facebook ada shoutbox cik EV tulis ni...


Apa yang bestnya menghisap objek yang bernama rokok ni..Sila jawab~

Hehe...Rokok ye..
Kalau citer pasal rokok ni, kene panggil sorang yang Anti-Rokok, sorang Ex-Smoker ngan sorang Perokok tegar duk semeja..Meh-meh korang boleh bagi hujah memasing.

*Perokok nyalakan rokok sebatang..Winston 14..(Lighter Zippo)

Perokok: Nak sebatang bro..Amik ar.. (Sambil campak sekotak Winston 14 merah atas meja)
Ex-Smoker: Eh xpe..Aku dah stop ar..
Perokok: Xjantan ar x asap...Apsal stop..
Ex-Smoker: Ntah ar..Lama gua stop, nak start balik xleh ar..
Anti-Rokok: Sengal ar ko ni..nak hisap rokok blah ar..busuk doh..
Perokok: Eleh..Ko mengelabah pehal..Lu xtahan lu ar blah..
Ex-Smoker: Rilek2..Jangan gaduh..

*Perokok duk sembur asap kenikmatan..

Winston Merah..

Perokok: Ko tanye Mamat ni, dulu dia hisap rokok sebab apa..Cter skit..
Anti-Rokok: Hah..Dulu apsal ko hisap rokok..Skang x pulak..
Ex-Smoker: Owh.. Ok cter dia camni sebenarnye..

****************************************************************************

Ok beb...Meh aku cter..(Kita menyelinap masuk kisah ex-smoker ni..)

Dulu pas SPM duk cuba-cuba nak hisap rokok..Tengok memember sume hisap macam cool ke..Asap kuar dari hidung beb..Style giler..

"Beb..Jom try hisap rokok..Aku nak try doh..Ala kita hisap skit je..Pastu kita benti ar..Xde hal kan..Sekurang2 nye ada ar pengalaman.."
"Boleh jugak..ko nak try mana?"
"Mane-mane ar..Tgk ramai je hisap Dunhill.."
"Tu keras skit kot.."
"Amik Sempoerna ar..Dorang kata sdap"
"Okeh layan.."

*Seluk poket..Ada 2 ringgit je kot...

"Ko ada bape?"
"2 ringgit gak"
"Cukup kot.."
"Okeh..Beli.."

*Angkat Sampoerna sekotak..

Kretek stylo..

"Cari pot baik bro..Jom.."
"Jom..haa sini ok kot.."
"Ok bakar ar..Gua nak skit.."
"Fuhh uhuk uhuk.."(Tarik sepam dua)
"Ek eleh..baru skit bro...Lagi2.."
"Uhuk-uhuk...Aku xmau ar.."
"Sengal..rasa cam celaka..Tapi hujung lidah manis kot.."
"Tau pun..Try lagik.."
"Nanti ar..memula ni susah ar..."

Ok sume start dari situ..Mula-mula just nak mencuba saja..Tapi lepas tu, dah mula gian dengan nikotin..Memula rasa sakit bila asap masuk dalam peparu..Tapi pastu, sakit tu tolok tepi ar..Yang penting nikmat tu ada...Nikmat tu korang xkan tau selagi xcuba sendiri..

***************************************************************************

Perbualan tu sambung balik ar..Lama gak dorang duk melepak semeja menghirup udara yang tercemar ngan Winston 14 merah tu..

Anti-rokok:Ko ni sengal ar..Elok-elok peparu ko tu fresh.Ko gi cemarkan dia..
Ex-Smoker: Aku mana tau..Time tu aku bebudak lagi kot..Baru pas SPM..Mana reti pk panjang..
Perokok: Haa..tu aku cakap..Ko mana tau nikmat rokok..Selagi ko xtry sendri, ko xpayah cakap ar.Hanya orang yang pernah hisap rokok je yang tau rokok tu camne..
Anti-rokok: Ceh..Ko ingat best sgt ke..
Perokok: Aku nye pasal ar...Ko sibuk pesal..

(Pasal rokok pun nak gaduh...Keburukan ni)

Ex-Smoker: Rilek2 wehh korang..Xyahlah gaduh pasal ni..
Anti-Rokok: Dia ni ar kecoh... Ok pastu apsal lak ko leh benti hisap rokok..?

Ok ada beberapa sebab yang buat aku berhenti hisap rokok..

*****************************************************************************

Ok..citer Ex-Smoker tu camni..

Aku dah jadi perokok tegar dah..Pas makan je comfirm ar kene asap dulu..Kalau x memang xsenang keje ar..Idea pun tada mari.. Ada sekali tu, rokok xde..Pas makan je aku dah mengelupur xde rokok..Nak pow memember, dorang pun sengkek..

Nak xnak..Aku start engine motor, terus gi Stesen Minyak..Yang tu je dekat kot nak beli rokok..Pas hulur duit kat kaunter, xnyempat nak balik..Bakar kat situ gak..Dapat sepam dua, baru balik..Nikmat kot...

Stylo skeleton ni..Aku suke..Giler cool..

Lagi satu nikmat time nak melabur...(Tandas beb)..Tu kalau aku cter korang xcaye lak..masuk je toilet, kasi bakar sebatang dalam tu..Lancar je pergerakan usus aku mengeluarkan isi dalamnya.. Tu satu, yang kedua xde ar bau bahan buangan dalam tandas..sekurang-kurangnye nyah bau busuk, just ada bau asap rokok je.Kan ke bagus camtu...

Ada beberapa sebab aku berhenti rokok..

1) Poket ku yang sering sengkek..Kerajaan pulak dah start naik harga rokok setiap tahun..naik sikit xpe..Naik mendadak..
2) Famili ngan xtau aku merokok..So bila ngan dorang terpaksa menahan kehendak untuk tidak merokok. (Giler hipokrit)
3) Kejap hisap..Kejap stop.. Peparu xstabil..Nikotin dalam badan kurang..
4) Pernafasan makin xlancar...Bernafas berbunyik je..
5) Time gi futsal tu, gua pancit bro...Kejap je gua surrender..Kua padang terus..
6) Asyik kene pow ngan memember je..Sape xbengang..!

Sebabkan aku dah xstudy..Aku duk ngan famili..Jadi selepas tu, dah xnampak ar rokok kat diri aku ni..Pernafasan aku menjadi semakin lancar..Ada gak aku try nak hisap balik, tapi macam dah imune lak..Aku xleh terima asap rokok..Try hisap sekali, pale aku pening...Tengkuk aku sakit.. Aku batuk2..So aku rasa aku xleh merokok dah..Tu sebab aku benti..

************************************************************************
Perbualan 3 sahabat tu bersambung balik..

Anti-Rokok: Hah ko dengar tu mengong..member ko sendri dah curse rokok tu..ko tu duk menyedut lagik..
Perokok: Hek eleh..ko ni mengelabah apsal..
Anti-Rokok: Wehh sebelum muka ko masuk front page surat khabar sebab mati kene kaki aku yang dah ringan nak hinggap kat pale ko..baik ko buang rokok tu..
Perokok:Yela-yela..Korang cakap camni..Aku hilang feel dah nak tarik..

*Dia pun buang rokok tu..Tapi untuk stop merokok jauh sekali..

****************************************************************************

Kesimpulan cter ni..

Rokok tu bagi sape yang dah hisap, korang mesti rasa nikmat punye..Susah kan nak gambarkan kenikmatan dia kan..Memang best..

Tapi bila dah start melekat ngan rokok, rokok tu dah jadi best frenz dah..Xde awek pun takpe, asalkan ada rokok..Betul x beb?

Nak jadik camni?

Kerajaan dah banyak kot buat kempen memacam pasal rokok ni..Tapi aku xrasa pun boleh buat orang xmerokok..Mungkin yang jenis ada kesedaran tu akan insaf ar, tapi yang hati kering tu sendri mau ingat la kan..

Ok xmo cter panjang-panjang...Korang ada akal, fikir sendiri ye tak..

P/s : Camne lak aku leh buat entry pasal kesedaran ni..Layankan..

Selamat untuk korang..

Nak Capai Impian tu..


P/s : Part last tu agak serius ok..

Aku nak capai impian tu..

Dulu kecik2 umo 7 tahun aku nak kereta control..Orang lain men kete control, aku nak gak..Puas ar aku kumpul duit pakat ngan abg aku..Dapat beli kete contol ngan bateri bagak besar tu.. Boleh pusing-pusing kete control area umah.. Lepas habis beberapa bulan, berbekalkan singgit belanja hari-hari mama kasi tu, bawak bekal tupperware nasi goreng pastu kadang cekodok... Akhirnya, duit pun cukup leh beli kete control..

Ayah bawak lah gi kedai depan tu, aku ngan abg aku join skali..dah ushar-ushar, pilih yang tu..

"Ayah nak yang tu."
"Abg ko nak yang mana"
"Dia nak yang tu jugak ayah, beli same"
"Okeh.."

Ayah aku mintak taukeh tu bungkuskan kete control 2 bijik..Kaler hijau ngan merah.. Tayar dia besar..

Lebih kurang camni gak ar rupe dia..

Sampai je rumah, punye ar semangat nak test kete control..Kasi masuk bateri, ON je xjalan..Aik.. Try lagi skali XOK gak.. Aku nye rosak kot...Try abg aku nye..Dia pun same..hampeh.. Taukeh ni jual barang xelok ar..

Pegi balik kedai mainan tu..

"Taukeh, ini kereta rosak la..U kasi try"

Dia belek-belek jap..

"A'ahla..Sula losak la adik...U pilih lain la..."
"Mana ada lain taukeh.."
"Xpa2...Manyak mainan lagi apa.."

Pas bincang-bincang buat keputusan...aku ngan abg aku decided amik keretapi je.. Xdapat kete control, main keretapi je la.. Sonok gak keretapi, tapi mengong gak track dia pendek..

Impian aku kecik2, penuh kebudak-budakkan...Tapi aku nampak satu bende, usaha nak capai impian tu ada kat situ...

****************************************************************************

Pas skolah rendah, aku start pasang impian..Nak belajar rajin-rajin... Aku nak dapat result gempak..Nak jadi cam abg aku.. Dia dapat masuk skolah teknik, aku pun dapat masuk skolah teknik. Seronok..

Pastu bila dah Form 5, aku dah mula lari dari impian aku untuk belajar rajin-rajin.Waktu ni dah mula malas-malas..So dapat ar balasan untuk aku bila Result SPM hampeh.. Impian aku hancur, Pelajar cemerlang? (Mimpi ar ko Neo..Sia-sia ko study selama ni..)

Tapi impian tu tetap ada, aku nak masuk matrik cam abg aku..Sebab lepas masuk matrik leh terus masuk Universiti...Ayah aku pun suruh gak aku tggu keputusan kemasukan matrik..

Tapi..

"Ko nanti bila dapat masuk matrik..Boleh sambung U macam abg ko..Kan senang"
"Tapi result tu xkuar lagi"
"Rajin-rajin la check.."

Pas result tu kuar, seperti yang aku jangka...

"Ayah, org x dapat masuk matrik..Permohonan gagal.."
"Hah. xdapat!"

*Aku nampak muka kecewa orang tua aku kat situ...

Aku pilih jalan aku sendiri, aku gigihkan diri aku untuk sambung diploma..Aku tau aku dah buat kesilapan xbelajar rajin-rajin, tapi aku nak buktikan aku mampu masuk Universiti satu hari nanti..Impian aku..

*************************************************************************

Lepas 3 tahun berhempas pulas Diploma, aku berjaya dianugerahkan sekeping Diploma... Tapi, bg orang tua aku tu masih xcukup...Diorang nak degree..Diorang nak tengok aku pakai topi segi empat tu..

Konvo diploma? Macam xde makna sangat..Aku pasang lagi impian...Pasni aku nak masuk Universiti berbekalkan Diploma yang aku ada..

Setelah setahun aku menunggu, aku ditawarkan masuk UTeM.. Yeah..Menara gading..

Lambang ni KUTKM lagi...Lambang lama..

Sekarang aku di UTeM..Masih memasang impian yang sama..Aku nak ada degree..Apa pun yg jadi, betapa susah pun aku hadapi kat sini, aku nak bawak balik ijazah tu..Aku nak tunjuk kat mama ngan ayah aku, aku dah dapat degree..Aku nak dorang tgk aku pakai jubah ngan topi segi empat tu..Aku nak tunjuk kat dorang aku mampu banggakan dorang..

Tapi perjalanan tu masih jauh...Aku kuatkah hadapi sume tu...

*************************************************************************

Tapi impian masa depan aku bagaimana...

Selalu gak, bila nak tido malam...Aku bayangkan hidup aku pada masa depan.. Bagaimana aku bila dah habis belajar nanti.. Impian aku:

1) Aku nak balas jasa mak bapak aku..Nak bagi dorang hidup senang.
2) Aku nak berkerjaya.. (Aku nak jadi seseorang)
3) Gaji boleh menampung keperluan ngan keinginan aku.
4) Agak-agak dah cukup duit nanti nak kawin je terus..
5) Pastu nak bina keluarga aku sendiri.Ada bini, ada anak..Normal macam orang lain..
6) Nak beli rumah, kereta..Harta...
7) Nak didik anak2 aku sama macam orang tua aku didik aku..

Bagi aku mengelamun jap..

Kerjaya

Agak-agak nanti bila nama aku dah tukar Ir.Dr. Muhammad Safie Bin Rosli..Aku nak jadi specialist Mechatronic.Gaji toksah cter ar...Memang banyak kot..Tu sampingan je..

Bisnes

Aku nak ada sebuah firma sendiri..Kalau boleh join venture ngan abg aku..Ada nama MSR Sdn. Bhd.. Bisnes yang maju..Company besar..Aku ngan abg aku CEO sane..Pengarah company..Pakai baju style orang kaya-kaya je..Kete, BMW gua rembat..Kilang mesti International punye Satu dunia supply..Sume negara ada buh nama company kitorang..

Harta

Harta bukan setakat dalam negara je, campur ngan luar negara sekali.Aku nak beli tanah skit kat UK tu, tgk mampu ke x..Kete berbijik-bijik, rumah kondo tu 8 bangunan aku nye. Buat highway sendiri..Ada Helikopter...Jet peribadi sendiri...

Kalau harta camni..Terbaekk..

Dah-dah Neo..Balik ke alam nyata.Melampau sangat impian...Impian ke angan?

**********************************************************************

Sebenarnya, impian aku adalah dendam dalam diri...

Aku nak tunjuk kat sedare mare aku, famili aku bukan orang susah..Mak ayah aku ada anak yang berguna, dorang mampu besarkan aku, didik aku jadi orang berguna.

Aku nak tunjuk kat dorang, bukak mata dorang..Mak ayah aku bukan senang-senang untuk ditindas..Dorang susah payah sebab aku..Dorang nak aku senang belajar.. Walaupun dorang ditindas, diorang xkisah..Asalkan aku cukup makan..

Mak bapak aku bukan pengemis OK!

Aku xsanggup lagi tgk parent aku susah camni lagi..Memang dorang susah skang, tapi ingat..Masa tu xlama.. Anak laki dorang ni ada.. Jangan ingat kitorang ni senyap je, kitorang bodoh Ok..

Sekarang mungkin kami susah...Tapi esok tidak lagi..Tunggu masa itu..

Aku akan buktikan..Dendam aku xhabis..

Selamat untuk korang..

Laki ushar awek..? Ushar pe..

Kalau gi mane-mane, mata ni xreti nak duk diam..Pantang ar kalau nampak awek comel sikit, comfirm ar mata aku xberkelip duk ushar.. Xpuas-puas jugak mata ni duk melilau.Kadang tu xterniat pun nak pandang sesape, sekilas pandang terus terfollow mlalui lirikan mata gua.Xberkelip kot. Cis.Haram jadah..

"Comelnya beliau"

Bukan aku sorang kot..kalau korang tanye member-member aku pun dorang same jugak..Mesti ushar same. So aku leh ar klasifikasikan bende ni sebagai masalah kaum lelaki.Kebanyakkan lelaki pun mesti macam aku jugak, nampak awek comel je mesti ushar kan..Paling koman pun korang mesti xkelip walau sikit pun. Betulkan..

***********************************************************************

So kat sini aku nak kupas skit ar kan apa yang sebenarnya orang laki pandang bila ushar awek ni..Ok.Benda ni aku xtujukan kat sesape ok..Ni secara am nye saje..Aku bagi pendapat aku je ar..Kalau aku yang duk ushar..Memula aku tgk..

1) Muka..
Bagi aku, aku suke tengok yang comel2..Agak chubby skit..Rasa nak cubit je pipi tu..(Owh..Ni aku tambah2 je)... Pastu campur lak kulit yang berwarna agak cerah..Muka blushing2 merah sikit..Pastu senyum memanjang..Kan sejuk je hati yang melihatnya..

Penjagaan muka yang baik (xde ar jerawat) pastu menmpakkan keayuan lagi..Senyuman korang..Tu penting.. Orang pompuan bila senyum giler ah..Luruh hati gua..Leh terkedu kalau nak cakap ape2..

2)Mata..
Serius aku cakap, kalau awek ada mata besar memang comel..Serius comel..Try ushar awek jepun yang mata xsepet, kan comel je dorang ngan mata besar...Kulit lak putih, campur skit makeup tachap sikit tang pipi dia, pastu buh ar skit shadow2 apa jadah kat mata tu..Orang cakap bende tu sume tu nak bagi menyerlah mata..Kira ok la jugak..Xsalah bagi aku kalau orang pompuan ni makeup, tu kan menaikkan seri muka dorang.. Tapi jgn over dh r..Nnti gua terdetik dlm hati nk kata "Cam opera cina lak, mekap seinchi".

Horikita Maki (Gua ciplak dari google)

3) Free Hair / Bertudung
Erm, pada pendapat aku pompuan ni tgk pada jenis orang..Ada yang cantik bila bertudung, ada yang cantik bila free hair.. So ikut ar pada masing2. Kalau mengikut suruhan agama, memang ar wajib bertudung kan. So pepandai ar korang wahai kaum hawa..Tapi bagi aku sebagai seorang lelaki yang melihat, jujur aku cakap ada yang lawa bila free hair..

Dulu aku suka tgk yang ikat rambut kat blakang xpun dorang panggil "ekor kuda". Style cam ekor kuda rambut blakang..Serius nampak cun.. yang lain,macam ada jugak yang rambut jenis lurus tu, mmg comel ar kalau lepas camtu je.."Pakai jari pun boleh"

Tiz Zaqyah (Cantik bila free hair ngan bertudung)

Transformation dorang tu kadang pelik aku tgk..Bila free hair nampak cam biase je..After dorang change terus pakai tudung peh serius dorang boleh bertukar jadi comel.Nampak ayu je muka.Tu yang buat gua tgk x berkelip tu. Bukan apa beb, orang kata "Wanita hiasan dunia, seindah hiasan adalah wanita solehah".. So kecantikan memang ada pada mereka..That's why aku suka tgk..

4) Dressing
So bab dressing ni bagi aku simple tu cantik..Xperlu ar letak banyak sangat accesories tambahan. Ni kadang tu ada yang pakai memacam, ngan rantai,gelang,anting2, lagi memacam ar..Xcukup satu, habis 4-5 jenis duk pakai.Risau aku tgk.Dah macam pokok krismas nanti banyak sgt accesories.

Dressing camni nampak tomboy skit..

T-shirt lengan panjang ok ar..Kaler kalau Pink mmg suit ar ngan pompuan..Terbaekk ar kalau aku tgk..Tapi kalau kat laki, pink tu aku reject awal ar.."Pink is gurlish".Untuk kasual camtu ar. Kalau formal tu, baju kurung is the best. Nampak cam gadis melayu kan bila dorang pakai baju kurung. No komen pasal baju kurung just perfect.

Jenis tomboy tu, kadang aku tgk ada jugak dress yang fit ngan korang.Aku suke gak tgk, cume kalau terlalu boyish pun, rasa jengkel gak aku tgk. Ada hadnye jugak ar kan..

5) Saiz
Owh ye, pompuan ni ada ukuran saiz yang berbeza dari atas sampai bawah kan..Tu yang aku paham ar.. Selalu dorang sebut 32 28 34. Lebih kurang camtu ar..memang aku xpaham ar maksud nombor2 ni, pas aku tanye member aku..

"Bro apa maksud 32 28 34"
"Tu saiz ar ngok..Tgk ar dari atas"
"Haa..dari atas..Pebenda?"
"Dia ukur lilit ar.. Dari atas tu"
"Laa ukur lilit.Part mana"
"Part dada, pinggang ngan punggung"
"Cehh..camtu rupenya..Dah macam kod rahsia lak"
"Basic je kot mende ni"
"Mana gua tau..Baru hidup maa..

So, orang pompuan ni mesti tau size ideal korang kan..Lagipun aku tau orang pompuan ni lagi alert kalau bab2 camni.. Bagi aku, aku tgk yang biase2.Jgn terlalu besar, atau pun kecik. Kurus sangat pun bahye gak beb korang, takut kang kalau naik moto, korang melayang2 je belakang tu.

6) Ketinggian
Ni pun macam biase gak..Perempuan xnampak ok ar kalau tinggi sangat..Biase2 sudah.. Yang jenis rendah2 tu pun ok gak..Aku tgk, pompuan melayu ni bukan ramai sangat yang tggi pun. Kalau tgk yang average nye, sume biase2 je. Yang jenis tggi tu, leh ar korang join main bola tampar ke, bola jaring ke, bola apa la pun.

7) Kasut
Kasut ni depend ar pada apa yang korang dress..Kalau yang pakai kasual tu, T'shirt ngan jeans cun ngan fit gak kalau korang pakai sneakers..Masuk kot.. Baru ar kasual.. Sneakers lak kan banyak2 jenis, tapi kebanyakkannye mmg smart ar..

Pic ni gua rembat kat blog EmoraV (sila klik link untuk ke blog beliau)..Kredit untuk dia.

Kalau dressing biase2, pakai ar kasut biase korang tu.Aku xpandai sgt, kalau tgk kat supermarket tu, banyak giler kot kasut org pompuan ni..Siap ada butik kasut, xleh blah tul. Khas untuk kaum hawa. Banyak lak jenis, pompuan kalau memilih kasut time nak beli, sejam xhabis kot..Last-last habis pilih ngan try sume, xjadi beli lak..Atooyai..

8) Budi bahasa
Erm..ni penting..Walau camne cun pun korang dress up, tapi time jalan2 tu..Korang leh lak layan borak ngan member korang, tu xsalah..Yang jenis terpekik2, gelak dah style pontianak tanpa sebarang cover up tu aku xleh kata apa ar. Xcover2 tu dah melampau ar kan.

Nama pun pompuan kan, kene ar cover2 skit..Cara cakap slow, pastu time cakap tu sopan ar..Xyah ar carut2 tu..Aku kalau tgk pompuan carut ni, rasa pelik ar..Hilang dah keayuan gadis melayu tu.

9) Posture
Haa..Kalau bab ni aku sarankan korang gi tgk iklan susu Anlene..Camne dia tunjuk postur tulang yang bagus untuk pompuan..Posture ni penting sebenarnya, sebab pompuan ni ada shape kan..Xmacam laki, straight je.. So bila ada shape, posture kene betul baru ar shape tu berada pada posisi sesuai.


Tapi xramai orang amik berat pasal benda ni.Benda ni sebenarnya effect pada pergerakan korang.Bila movement campur ngan posture yang betul, ianya jadi menarik..Macam model yang buat catwalk..

10) Cara Jalan
Time jalan xyah ar nak kerek sangat kan..Maksud aku, xyah ar terlalu catwalk.Tu melampau..Xpun jenis jalan cam munyet ke, terkengkang kengkang..Giler pelik. Jalan cam biase sudah. kalau dah jenis korang nye biase dah pelik tu, aku sarankan leh ar try ubah supaya xpelik..

Cara jalan ni effect dari posture korang..Ada yang jalan mendada je, tu aku xtau ar motif dia nak tunjuk apa kan..(Saje buat2 xtau).. Pastu yang jenis pemalu sangat selalu jalan membongkok.Sori cik adik..Malu itu bagus, tapi takut tulang belakang awak membengkok pulak..itu xbagus.. So biase2 je ok.

****************************************************************************
Cukup ar kot 10 aku bagi kat sini..

Owh ye, kaum hawa kat luar sana tu,jangan ar marah pada apa yang aku taip ni..Ni aku taip berdasarkan pendapat aku je beb..bukan ada kene mengena ngan sesape pun.Mana la tau kat luar sana ada yang kutuk aku..

"Mamat ni macam la perfect sgt nak judge orang pompuan"

Aku xperfect pun beb..Saje je bagi pendapat camni..At least korang tau gak, jenis pompuan yang aku slalu duk ushar kat dunia luar sane tu.Mana tau, ada gak lelaki yang sependapat ngan aku.Sebab taste manusia xsama..Mungkin ni pendapat aku, pendapat orang lain xsama. So hak masing2 ar kan..

Apa pun, mana yang baik sila amik..Mana yang xbaik, sila abaikan..

Selamat untuk korang..

Kawan Terbaekk..!!

Tadi seronok dapat release skit tension aku dari memikirkan Final Exam dengan assignment control system yang aku baru tukar menjadi satu thesis sebab berjaya jugak mencecah 100pages. Ok tolak tepi jap.

Seronok merayau tadi. Try gak makan sushi.. Adehh..mentah beb..Tapi nasib baik yang aku amik tu still boleh masuk tekak gak ar..Amik 3 pcs je kot..x ar banyak.. Rm3..

Lepak kat luar sambil menikmati keindahan air hujan dari langit.Angin meniup camtu, aku rasa nyaman..Hilang masalah kejap..Ditemani lak cik gadis yang comel sebelah ni..Layan..

Indah kuasa Allah kan.. Hanya menurunkan hujan, aku terleka kejap..Aku amati ragam-ragam manusia yang lalu lalang.Macam-macam ada.. Orang ada famili, ada kete besar, dalam famili ada org cacat, mak yang melayan ragam anak..Wahh, macam2..

Allah jadikan manusia ni macam-macam ragam, tu yang buat aku suke tgk.. Otak aku berfungsi untuk berfikir...

Jgn merepek Neo..

*********************************************************************
Teringat aku pada kawan-kawan aku.. Ramai antara dorang ni dah mula berkerjaya. Jap, sebelum aku sambung citer kawan-kawan aku, korang ushar jap gambar dorang..

Dari Kiri : Epin (Baju Hitam), Epul (Kolar Hijau), Rul (Kolar Putih), Ayer (Baju Merah), Anas (Baju Biru), Maatz(Baju hitam), Aku (Baju Putih-Belakang)

Gambar ni dah lama amik.Aku pun xpasti waktu tu tahun berape..Tapi memang agak lama gambar ni aku simpan dalam computer ngan HP..Waktu ni kat Sg. Congkak area Hulu Langat..Memang terbaik ar brader yang tolong amikkan gambar ni..Baik lu apply jadik photographer... (Ok xde kene mengena)

7 Orang..

Kami bertujuh memang dah kawan baik ar..Selalu bila ada cuti, memang calling ar memasing buat plan.Memang susah nak pisah, kawan sejak dari zaman sekolah lagi..Tapi memang dah ketentuan ilahi kan, kami semua anak lelaki.So sekarang, sume pun berpecah mencari hala tuju masing2. Bidang memasing pun xsame. Ada yang ikut Engineering macam aku, IT, Business, Islamic, Automotive.. Macam2 kan..

***************************************************************
Ok..Aku start cter skit pasal kawan2 aku ni..

EPIN

Gua rembat gambar lu kat FB

Dulu waktu skolah aku belum ada motor.So, bila dia datang umah aku,Motor dia ar aku lenjan buat pusing town. Rumah dia agak jauh skit dari rumah aku, so susah skit ar nak jumpa..Aku kene masuk kampung dia la pulak kalau nak jumpa dia..

Dia ni ada bakat dalam bidang2 seni ni..Kalau lukis2 kasi kat dia ar..Comfirm cun punye ah..Skang ni aku jarang dah contact dia..Bz kot..Aku pun bz..

Dulu same2 jadi librarian kat SMKTIS. Pastu aku pindah Skolah Teknik pun. Dia pindah sekali ngan aku. Ketua PBSM kat skolah Teknik..Terbaek..

Memang xleh pisah ah.. Pastu leh lak aku hasut dia fly dari hostel..Terbaekk..

Satu kepala bro..

*****************************************************************

EPUL


Ni memang member kamcing gua..Memang xleh pisah punye ar.. Kalau aku balik je umah, antara member2 sume, aku carik dia dulu ar.. Sebab dia master planner.. Apa2 hal kalau nak buat pape plan baik, panggil dia dulu..Pastu plan tu pasti akan berjalan dengan lancar..

Umah dia dekat je kot ngan umah aku..Kalau aku jalan kaki, 10 minit sampai ar..Xde hal punye..Member aku ni, kalau cter pasal pengalaman dia menempuh hidup ni aku memang respek ar.. Banyak pengalaman yang susah nak dapat dia dah dapat dulu..

Dulu time skolah dia ni Sarjan..Ketua Kadet Remaja Sekolah.Berjaya merangkul banyak pingat untuk skolah..Tabik spring untuk ko beb..

Aku suke sikap dia xabaikan member2.. Banyak kot bende aku belajar dari dia.. Kalau nak cter memang banyak ar..Xpe aku skip dulu..

**********************************************************************

RUL


Dulu time skolah memang rapat ar ngan dia ni..Susah kot nak pisah..Papehal gerak sesame.. Cume bila dah habis skola, dia dah mula gerak mengikut hala tuju jalan dia sendiri...Jauh kot pisah..Lama gak aku xjumpa dia..Kalau ada jumpa pun sekali dua je kot, tu pun time raya..

Dulu waktu skolah, member aku ni Ketua PBSM untuk SMKTIS.. Librarian sampai Form 5..

Dia ni bakal bernikah pada 30/4/2010. Aku ucapkan tahniah bro.. Dalam member-member kita, jodoh ko yang paling awal.. Xpe.Selamat menempuh hidup selaku suami. Life pun dah ok dah..Status dah bertukar nanti, life pun bertukar bro..Jangan lupa sume tu..Dah ada commitment..

Gud Luck bro..

*************************************************************************
AYER


Ni sorang lagi member rapat aku..Dia leh tau kalau aku balik kampung, comfirm ajak aku lepak..Rindu kat ko beb. Ko lah member yang xpernah putus asa ajak aku lepak.Hari-hari akan call aku, tapi aku mesti kecewakan ko.. Sori Bro..

Aku kawan ngan dia sejak dari zaman sekolah lagi. Dulu Form 3 same-same sekelas. Habis SPM, buat jahat same-same.. Nakal habis ar time lepas SPM..Steady ar Bro.Aku xleh lupa kenangan dulu..Dulu time skolah dia ni Ketua Pengakap..Stylo kan..

Skang dah keje kat Toyota..Elok2 keje bro.. Nanti aku balik Klang aku roger korang..

Jangan lupa ajak aku lepak lagi..

************************************************************************
ANAS


Aku kenal ngan Anas melalui Epin..Dorang sekampung..Kenal pun time Form 4..Time tu aku baru masuk Skolah Teknik, tapi senang je nak masuk pale ngan dia ni.. Disebabkan skolah aku jauh dari rumah, so sebelum balik naik bas awam, aku ngan dia ni ar singgah kat Bandar Klang gi main bowling sesame..Kalau 2-3 frame xpe, ni kitorang tibai 5 frame..Dari xreti main bowling, aku dapat step gak main bowling..Dia ni la duk ajar camne nak buat spin sume..

Cayalah bro..

Aku kurang update ar ngan perkembangan ko skang, xtau ko masih study atau dah keje..Papepun gud luck bro..

************************************************************************
MAATZ


Dia salah sorang yang rapat sangat dengan aku..Aku kenal dia pun melalui kawan2 aku yang lain..Sebab waktu dia pindah ke SMKTIS, aku dah masuk Skolah Teknik..So xsame skolah.Tapi masih boleh rapat dengan dia sebab setiap kali ada aktiviti, dia akan join sekali..

Aku ingat lagi waktu habis form 5, dia pernah duk seminggu lebih kot kat umah aku.Sampai mak bapak dia ingat dia dah lari dari rumah. Aku lak duk sorang kat rumah, dia jelah yang ada temankan aku..Memang terbaikk..Xlupa pengalaman habis SPM dulu..Buat jahat pun sesame..

Haha..Pagi2 dah kejut aku..

"Bro bangun sapan ni"
"Cis ni bukan sapan"
"Xpe..Layan ni dulu"
"Layan"
"Wakakaka"

Xleh lupe bro...Tapi tu sume citer lama..Time tu mengong..Ngok tul...Wakaka..

***********************************************************************
Teringat lagi ngan kawan-kawan aku..Korang kawan aku sampai bila2 beb..Serius kalau korang xde aku akan sunyi.. Skang sume dah ada kerjaya, ada hala tuju masing2..

Bila fikirkan balik, apa yang ada pada aku kalau nak banding dengan dorang.Dorang sume skang berada didunia luar dan menempuhi cabaran dunia luar, berdikari sendiri.. Dah ada duit poket sendiri..Berkerjaya..Tu yang penting..

Aku je yang masih duk sibuk study xhabis2..Bila agaknye aku leh jadi macam dorang..berkhidmat dengan dunia luar..

Harap korang sume berjaya dalam hidup..Aku xpernah lupakan korang beb.. Apa pun, nanti aku balik rumah aku roger, kita wat plan beb..Kasi enjoy..

Selamat untuk korang..

1 Hutang Tag Settle..

Ada beberapa tag aku lum bayar lagi..Tapi Tag ni macam senang sebab kene jawab soklan je..So aku ada beberapa minit ni, sebab jap gi dah janji nak kuar.. Jadi aku sttelkan dulu Tag dari Cik EV ni. Okeh..


Sile teruskan..

*********************************************************************

1.3 names in your mesej inbox..
EmoraV
Ayah
(Ni je..Sebab aku baru delete inbox)

2.Your main ringstones
Craig David - Over You

3.What U did at 12 last night
Assignment Control System - now 100pages.. Skype...

4.Who was the last person you went out with?Where
Kuar ngan bebudak umah..Gi mydin tadi..

5. The color of T-Shirt u are wearing now
Aku xpakai baju kot skang...jap gi baru pakai...

6.The last thing u did.
Mandi

7.Of your everyday favourite item
Laptop
Speaker
Persona (Oh xlupe ni)

8.The color of your bedroom
Blue

9.How much money in your wallet now.
50 lebih kot..

10.How's Life
Bz Exam

11.Your favourite song
Craig David : Over You

12. What will u do next weekend
Study for Final

13. When was the last times u saw your mum..
Xingat ar..Tapi time tu Man Utd kalah ngan Chelsea..

14.Where is she now?
Kat umah Klang

15. When was the last times u talked to your parent.
Semalam kot ayah ada call jap..

16. Who is the last person talked with you last night
Emora

17. Where did u have dinner last night
Pizza pak Arab

18. The last surprise u got.
Xde kot..

19. Last thing you borrowed with ur friend
Pembaris 3 segi tu sebab nak exam control

20. Who is ur Bf/Gf/Husband or Wife
Wakakak... Try ar selidik..

21. What do u feel now
In a hurry..Banyak lagi ke soklan ni..

22. Wanna share with who?
Xyah share ar..

23. Who know ur secret
myself

24. They keep ur secret.
Xde kene mengena

25. Are u angry with someone..
Ntahlah..sometimes..

26. What do u order at McD
Fries, Coke

27. The last time u felt so sad
Ntah...Lama kot xsedih

28. Mahu Tag.?
Xsempat ar..sesape je ar..

******************************************************************
Ok settke dah tag ni..Beberapa minit je aku settlekan..yang tag lain2 tu, ada masa nanti aku langsaikan ye...

Aku chow luk..

Selamat untuk korang..

Header Blog Baru..

Pukul 3 pagi ada masuk mesej kat skype dari EV.. Memula aku dah pasang niat dah nak melaburkan tirai malam untuk menyelami alam mimpi, so mata ku kembali segar semula.. Disebabkan, mata dia pun agak segar dan xmau tido, dah alang-alang tu..

Mintak tolong dia buat header blog aku..Macam dah lama sangat ar bai aku guna header blog lama, macam dah lapuk je..So memerlukan perubahan, EV mintak tolong skit gunakan kekreatifan anda..

Sila tengok gambar dibawah selepas dilakukan perbahan..

Ni gambar header blog aku yang lama..

Selepas beberapa minit menjadi ini..
Dedicated untuk EV..

Terima Kasih bebanyak diatas pertolongan anda..Nanti leh mintak tolong lagi..Ahakz.. Honestly, header blog ni nampak menarik, xlari dari tema asal.. Beliau memang kreatif..

P/S: Entry ini pendek..

Selamat untuk korang..

Final Exam --> Pass / Fail

Dah 2 paper aku menempuhi Final exam..Xboleh rehat lagi, sebab aku ada 4 paper lagi..Apahal la pulak aku leh gi amik 7 subjek sem ni (Termasuk Ko-Ku) so 6 Subject untuk Final, sumenya gila...

Baru je siang tadi aku amik exam Control System..So kekecewaan melanda diri aku..Aku xdapat jawab pun..


Ok untuk mengurangkan kekeliruan korang, meh aku jelaskan lebih lanjut..Aku ni amik kos Mechatronic. So untuk sem ni aku ada 6 subjek iaitu:

1. Mechatronic System (Penghantar Sistem Mekatronik) 12/04/2010
2. Control System II (Kejuruteraan Sistem Kawalan II) 14/04/2010
3. Electro Mechanical System ( Sistem Elektro Mekanikal) 20/04/2010
4. Technical Communication II (Komunikasi Teknikal II) 23/04/2010
5. Numerical Method (Kaedah Berangka) 27/04/2010
6. Microprocessor (Mikropemproses) 03/05/2010

Ni adalah 6 subjek yang aku ambil untuk sem ni.. 2 paper dah berlalu, 4 paper lagi menanti aku.. So bila korang refer balik tarikh antara subjek tu, lepas ni aku ada banyak masa sebelum Exam EMS (Electro Mechanical System)..Jadi malam ni aku agak ringankan kepala, aku nak elakkan segala bentuk bahan ilmiah masuk kedalam otak aku, sebab aku nak rehatkan kepala otak aku.

************************************************************************

Ok jom aku bawak korang mengembara ke situasi pembelajaran aku dalam kelas. Aku asingkan mengikut subjek ar, senang korang nak bayangkan apa yang berlaku kat aku..

System Mechatronic

Subject ni nampak memang style, sebab dah kene ar ngan kos yang aku amik..Dari luaran subjek, nampak cam tough..Kalau orang luar tgk, mesti kagum habis ar..

"Apo ko bondo la ekau duk blajo ni..Xpaham den ni haa...Apo ko bondo nyo Me-ka-to-nik ni.. "
"Camno la den nak jawab kek mak cik nie.." (Cakap dalam hati)
"Camni yola makcik oi..Sayo ni bilo habih blajo nanti, buleh la kalo nak jadi Enjinyior kek kelang kelang tu ha makcik..Gaji pun bosar"
"Bagus den tgk anok mudo cam ekau ni blajo tinggi2.. Nanti dah kayo jangan lupo makcik ni iyo.."
"Iyolah mak cik oii.."

Payah gak aku nak menerangkan apa bende yang aku blajar ni bila ada makcik yang tanye camni..

Subjek Mekatronik ni banyak citer pasal keseluruhan, macam sume bende yang aku dah belajar dia compress masuk dalam Mechatronik system.So agak pening kepala, sebab memacam ada dalam tu, nak applied sume.

Lecturer agak sempoi, beberapa kali membatalkan kelas..Kelas start selalu lambat disebabkan keadaan dia yang agak..... (Korang pepandai pk la ye..) Bila test, dah kuar dulu soklan spot. Xpun tips-tips yang amat berguna.. Lab session berjalan lancar, dia cuma agih kertas dan kami berdikari selama 3 jam memikirkan solution sendiri. (Style Universiti..)

Final exam - Banyak Tips yang dah bagi.. (Tapi aku..Kalau dah memang xmampu jawab tu, bg soklan bocor pun mmg aku xkan mampu)

**************************************************************************
Control System II

Subjek ni sinambungan daripada Control System 1. Memang aku ni dilahirkan Alergic ngan subjek ni..Buat la camne pun..Rajin lah camne pun aku ni, sampai masa untuk exam, walau confident camne pun aku jawab..Bila dapat result, aku dapat teruk..Kalau sem lepas, Control System 1 aku leh bolot C+..So korang rasa-rasa aku leh dapat apa untuk Control system II ni?? (Tolong doakan aku..)

Subject ni membuatkan aku untuk paham bagaimana cara nak control sesuatu system..Agak pening ngan istilah-istilah yang dia pakai..Just concerning orang yang dapat A.. Korang ni makan apa? Minum susu hari2 ke...Aku pun minum gak..Tapi, sengal lagi otak aku..

Lab session

Mungkin sebab jiwa aku xleh masuk benda-benda nak kawal ni..Sapelah agaknye mencipta istilah-istilah ni..Kajian korang berjaya memuntahkan aku.. Lepas lulus ni, aku xnak jumpa control lagi..Cukuplah..

************************************************************************
Electro Mechanical System

Subjek ni banyak fokus pada motor. Jenis-jenis motor dengan function dia sekali..Seronok gak study bende ni sebab lecturer dia friendly..Anggap kitorang ni macam member-member dia je. Pastu senang nak slow talk, dia jenis boleh mendengar masalah pelajar. Aku suka cara dia mengajar.

Tapi untuk aku score subject ni? Xmungkin..Test 1 aku teruk..Dari 15% aku dapat 3.8% je.. Bangang kan aku..

So kalau lulus tu Alhamdulillah.. Aku just concerning lagi, aku ni layak ke masuk University ni...Sume subjek cam hampeh je aku jwb..Blaja ke x aku duk sini. Rasanya selalu je kot aku bukak buku...

Nah study skit...

Yang pandai-pandai kat luar tu korang makan pe wehh...

*******************************************************************
Technical Communication II

Ni subject English..Alaa, sejak darjah 1 korang sume pun blajar English..Pusing-pusing pun camtu jugak subject dia..Xlari jauh punye la...Baik amik SPM balik je, lebih kurang sama je kot..Cume dia ada mock Interview ar.. (Speaking London skit...) Xmo cter pepanjang subject ni..

Buku TechComm

********************************************************************
Numerical Method

Subject similar dengan Mathematics. Cuma cara applied dia lebih tersusun dan berangka.. Agak payah sebab aku kene tekan kalkulator banyak kali, kalau skit no dia xpe..Ni no dia sampai 8 titik perpuluhan..Nak berpinar mata ni duk tgk kalkulator je.. Kalau kalkulator tu leh cakap aku rasa dia maki aku..

"Ang ni duk tenyeh-tenyeh nombor kat badan aku ni pehal..Ang xpenat ka?! Cilako..Aku nak rehat.."


Agak-agak kalau kalkulator bercakap camtu aku campak terus ke laut..

Lecturer subject ni chinese man , dia stylo..Asalkan hantar tutorial dia bagi markah..Jawapan tutorial sume dah bagi. Pastu bila Quiz, xde hal ar korang meniru sesape..Asalkan korang paham..Pastu ada assignment, jawapan pun dia tolong photostat bagi..Tujuan dia, nak semua orang paham.Tu je..

Xpening ke tgk belajar camni..

Cam aku, time nak dekat-dekat test aku baru paham pebende dia ajar tu..Time kuliah, haram nak paham.. Tutorial, lagi ar...Macam xde tutorial pun.. Apa-apa pun, Lect aku ni memang baik, suke tolong student..Kalau ramai lecturer cam dia..Aku pasti akan..

"Pass with Flying Colour"

************************************************************************
Microprocessor

Belajar pasal programming untuk IDE68K... Ni processor Motorola..Duk sibuk belajar camne nak program guna Chip tu.. Pastu, kene lak buat Projek.. Kene assemble circuit gune bread board.. (Betul ke aku eja ni) Belasah ar..

Kalau refer markah test 1 aku, wow memberangsangkan...Tapi test 2, aku leh masuk pale dalam tanah... Punye ar malu, nak tgk markah camtu... dari 10% aku dapat 4.4% je.. Macam xbelajar je aku ni..

Tapi aku ni sebenarnya memang suka programming..Tapi mungkin programming MicroP ni kurang memberangsangkan adrenalin aku..Aku suke PLC..

Lama aku xguna PLC Siemens ni..Rindukannya..

Aku nak guna PLC lagi...Aku sukakannya...

Sesape ada projek nak program untuk PLC tolonglah ajak aku sekali..Aku sanggup nak join..

***********************************************************************

Aku ada bukak mesej kat FB aku...Member rapat aku send mesej..

" Disinilah kau merangkak sementara kau mampu berdiri d UTeM dan akan selesa untuk berlari ketika kau bergelar Ir. Dr. Muhammad Safie Bin Rosli. Menjadi kenyatan kejayaan milik kita bersama "

Kau terlalu memandang tinggi pada aku bro..Aku xlayak untuk mendapat gelaran macam tu..Aku xsehebat Jurutera Agung luar sana..Apa pun aku terima kasih pada doa-doa rakan-rakan untuk kejayaan aku..

Terima kasih bro..

Selamat untuk korang..

Selami Hati Korang..

Cinta tu rumit sangat ke kawan2..

Dalam dunia ni korang sume boleh nampak kan, ramai orang yang bercinta..Cinta pada Tuhan, Nabi, Agama, Negara, pastu yang paling sinonim sekali cinta pada sesama manusia la kan.. Aku tolak tepi jap cerita pasal Cinta pada duit, pada kebendaan tu sume..Sebab tu sume banyak fokus kat materialistik tu..

Sape je dalam dunia ni xpernah bercinta..Mungkin ada la jugak yang xpernah bercinta kan, sebab baru je mulakan hidup kot..Pastu, xkurang lak yang bercinta pastu putus puluh2 kali.Kawin xpun..Syok sangat bercinta agaknya, macam tukar-tukar baju..Agak-agak hari ni bila bercinta ngan org ni xbest, esok tukar lain..Boleh ke camtu?

************************************************************************

Ok..Skang aku nak fokus bagi pihak lelaki ar..Sebab aku ni lelaki kan..Pada pandangan perempuan aku kurang pasti sangat ar, aku kene mendalami lebih sikit ar kalau side tu.. Xpe2.. Orang laki ni tgk pada jenis jugak ar, bila time bercinta tu yang jenis setia tu memang dah xcarik lain dah. Dapat yang sorang ni dia dah xtukar-tukar dah.Memang setia habis.. Yang lain, dia buat xpandang je..

Tapi hati tu beb..


Hati tu mudah berubah..nama pun manusia kan..Kalau hati tu xkuat, datang godaan lain korang mesti cepat tumpas.Kalau awek korang tu ada je kat depan mata korang, tu lain ar.Korang dah dijaga 24jam..Apa je korang buat, sume awek lu tau..Tapi yang jenis awek jauh tu, ada kebebasan dah tentu korang mesti carik spare part kan..So apa fungsi spare part tu sebenarnya?

Nama pun spare part kan..Slalunya spare part ni kita akan guna bila perlu je.So bila xdiperlukan boleh buang camtu je..Betul x..Sebab spare part bukan asas. Macam kete aku jugak ar, kalau tayar pancit sebelah, aku ganti spare tayar..Pastu pas gi bengkel, kasi tampal itu tayar, aku tukar balik yang asal.Kan..So dia punye sinambungan lebih kurang camtu jugak la..

Tapi..

Aku pelik, ada jugak perempuan yang sanggup jadi kan dirinya spare part.. Walaupun dia tau, diri dia tu hanya no 2 dalam hati si jejaka, tapi kenapa tetap nak teruskan hubungan camtu. Mungkin aku rasa si gadis tu ada harapan untuk menjadi No 1 dalam hati jejaka.. Tapi fikirkan balik, boleh ke spare part jadi asas.. Mungkin boleh, tapi ingat..Xtahan lama rasanya..

Pertama mungkin sebab si gadis amat mengharap dia akan jadi No.1.. Ok selain tu aku rasa, gadis tu mesti dah cair beb..Kene ngayat skit, cair ar ngan laki tu..Cair ngan ayat-ayat..Boleh ke ayat2 tu isi perut korang yang lapar?? Tu bukan aku cakap..Tu aku copy ayat kat TV.. Ada lagi satu dialog..

*Dua orang gadis sedang berbual..

Gadis A: Wah..Bukan main aku tengok ko skang..Dah bertukar pakwe ke..
Gadis B: Hehe..Xla..Aku skang ada 2..
Gadis A: Tamaknye ko ni..Amik satu cukuplah..
Gadis B: Bukan tamak..Aku xsanggup ar lepaskan..Yang sorang ni first love aku.. Aku xsanggup lepaskan dia..Yang sorang ni lak dia handsome, pastu badan dia tough..Cume dia xde keje la..
Gadis A: Ko ingat dengan handsome ngan badan tough tu leh buat ko kenyang ke? Ke ko nak ngap2 badan sasa dia tu..Dia xkeje mesti xde duit..
Gadis B: Tu yang aku duk fikir ni..Xsanggup ar..

Ok dialog sampai situ je..nanti kalau aku sambung dialog ni, jadi skrip drama pulak..

Kat situ korang nampak kan, perempuan ada gak yang memilih pada rupa luaran..Cuma fikirlah balik..Selami hati korang, apa matlamat sebenarnya korang bercinta..Mesti ada matlamat kan..Xkan bercinta hanya untuk bercouple beberapa bulan kemudian putus..Atau pun bercinta ni hanya untuk masa seronok je..Bila susah, putus...Selami ar beb..

************************************************************************
Hati perempuan...

Korang pun tau kan, hati perempuan ni lembut.. Diorang cepat terguris..Setahu aku, bila perempuan dah mula suka kan seseorang, dia akan setia..Tu kalau jenis bukan player la. Perempuan kan kaum yang lemah, memang dah lumrah alam begitu.


Aku suka tengok bila perempuan hepi, senyum je selalu.. Bila dorang senyum, bermakna dorang sedang gembira..Tapi xmustahil, kadang-kadang sebab hati tu, dorang mampu mengalirkan air mata..Melalui air mata tu, dorang mungkin dapat releasekan apa yang dorang pendam.. Walaupun ada pendapat, mengatakan air mata perempuan sebenarnya senjata..

Emm..Aku setuju..Senjata yang bagus..Aku xboleh sebenarnya tgk air mata perempuan.. Serius aku lemah pada benda tu..Walaupun aku dah cuba train hati aku ni bg kuat skit, tapi kalau bab air mata ni, sorry beb..Aku surrender.. (Dalam hati ada taman xpun member aku kata hati kaca..Siot..)

Aku pernah tgk perempuan menangis, dan sememangnya aku xkan boleh buat apa-apa..Selalunya aku akan terpaku bila ada keadaan macam tu.. Lemah kan aku..

Pernah sekali,

Lepas habis cuti mid sem..Aku dah nak gerak balik ke Universiti, baru je aku nak gerak kete aku, aku nampak mak aku mengalirkan air mata..Aku tau dia sedih nak pisah ngan anak dia ni.. Sepanjang perjalanan tu aku xberapa nak Ok..Aku selalu terfikirkan wajah mak aku begitu.. Serius aku lak rasa nak nangis dlm kete...

Lemah ar aku bende-bende gini..(Neo kasi tough skit hati ko..)

****************************************************************************

Hati lelaki...

Hati lelaki ni cepat berubah.. Walaupun dah ada awek, tapi still ushar awek lain...Selagi status tu xbergelar suami pada isterinya, selagi tu ar perangai macam tu. Aku citer bende ni yang selalunya terjadi.. Tapi ada jugak laki yang jenis setia..Tu aku xnafikan. Kebanyakkannye lah kan..

Kenape rasenya lelaki selalu macam ni, 1 daripada sebabnya dorang cepat bosan pada yang satu je..Tu sebab ada kuar istilah "Isteri kene pandai melawa untuk tambat hati suami".. kenape nak tambat ye, padahal suami tu dah kekal jadi miliknya. Sebab nye adalah, lelaki ni cepat berubah..Selalunya perempuan akan berusaha untuk menjaga hati lelaki, supaya pasangan nya xpergi pada perempuan lain..

Orang lelaki ni sebenarnya inginkan kelainan..Tu sebabnya mencari yang lain..Walaupun matlamat nye bukan untuk serius.. Tapi, hati tu tetap macam tu...Korang simpan je spare part.. Pastu harapan...

"Just follow the flow"

Boleh ke korang tak tau matlamat cinta korang, boleh ke follow the flow.. Lebih kurang kalau ada jodoh, kira ada la kalau xde jodoh memang xde lah... Macam tu ke matlamat seorang lelaki pada sesuatu hubungan... Jadi lelaki, tetapkan matlamat cinta korang..


Xbaik camtu bro..Hati perempuan bukan untuk dipermainkan..

Dalam hubungan kene ada matlamat..Selami balik hati korang beb.. Orang perempuan ni bukan barang untuk ditukar-tukar..Meraka ada hati dan perasaan beb.. Pendirian tu kene tetap, kalau selalu berubah-ubah xkan kemana..Sampai bila pun akan bertukar2 awek..

Selami ar beb..

Selamat untuk korang..

Related Posts with Thumbnails