~CuCuK AnGiN~

~Taukeh~

Nak Capai Impian tu..


P/s : Part last tu agak serius ok..

Aku nak capai impian tu..

Dulu kecik2 umo 7 tahun aku nak kereta control..Orang lain men kete control, aku nak gak..Puas ar aku kumpul duit pakat ngan abg aku..Dapat beli kete contol ngan bateri bagak besar tu.. Boleh pusing-pusing kete control area umah.. Lepas habis beberapa bulan, berbekalkan singgit belanja hari-hari mama kasi tu, bawak bekal tupperware nasi goreng pastu kadang cekodok... Akhirnya, duit pun cukup leh beli kete control..

Ayah bawak lah gi kedai depan tu, aku ngan abg aku join skali..dah ushar-ushar, pilih yang tu..

"Ayah nak yang tu."
"Abg ko nak yang mana"
"Dia nak yang tu jugak ayah, beli same"
"Okeh.."

Ayah aku mintak taukeh tu bungkuskan kete control 2 bijik..Kaler hijau ngan merah.. Tayar dia besar..

Lebih kurang camni gak ar rupe dia..

Sampai je rumah, punye ar semangat nak test kete control..Kasi masuk bateri, ON je xjalan..Aik.. Try lagi skali XOK gak.. Aku nye rosak kot...Try abg aku nye..Dia pun same..hampeh.. Taukeh ni jual barang xelok ar..

Pegi balik kedai mainan tu..

"Taukeh, ini kereta rosak la..U kasi try"

Dia belek-belek jap..

"A'ahla..Sula losak la adik...U pilih lain la..."
"Mana ada lain taukeh.."
"Xpa2...Manyak mainan lagi apa.."

Pas bincang-bincang buat keputusan...aku ngan abg aku decided amik keretapi je.. Xdapat kete control, main keretapi je la.. Sonok gak keretapi, tapi mengong gak track dia pendek..

Impian aku kecik2, penuh kebudak-budakkan...Tapi aku nampak satu bende, usaha nak capai impian tu ada kat situ...

****************************************************************************

Pas skolah rendah, aku start pasang impian..Nak belajar rajin-rajin... Aku nak dapat result gempak..Nak jadi cam abg aku.. Dia dapat masuk skolah teknik, aku pun dapat masuk skolah teknik. Seronok..

Pastu bila dah Form 5, aku dah mula lari dari impian aku untuk belajar rajin-rajin.Waktu ni dah mula malas-malas..So dapat ar balasan untuk aku bila Result SPM hampeh.. Impian aku hancur, Pelajar cemerlang? (Mimpi ar ko Neo..Sia-sia ko study selama ni..)

Tapi impian tu tetap ada, aku nak masuk matrik cam abg aku..Sebab lepas masuk matrik leh terus masuk Universiti...Ayah aku pun suruh gak aku tggu keputusan kemasukan matrik..

Tapi..

"Ko nanti bila dapat masuk matrik..Boleh sambung U macam abg ko..Kan senang"
"Tapi result tu xkuar lagi"
"Rajin-rajin la check.."

Pas result tu kuar, seperti yang aku jangka...

"Ayah, org x dapat masuk matrik..Permohonan gagal.."
"Hah. xdapat!"

*Aku nampak muka kecewa orang tua aku kat situ...

Aku pilih jalan aku sendiri, aku gigihkan diri aku untuk sambung diploma..Aku tau aku dah buat kesilapan xbelajar rajin-rajin, tapi aku nak buktikan aku mampu masuk Universiti satu hari nanti..Impian aku..

*************************************************************************

Lepas 3 tahun berhempas pulas Diploma, aku berjaya dianugerahkan sekeping Diploma... Tapi, bg orang tua aku tu masih xcukup...Diorang nak degree..Diorang nak tengok aku pakai topi segi empat tu..

Konvo diploma? Macam xde makna sangat..Aku pasang lagi impian...Pasni aku nak masuk Universiti berbekalkan Diploma yang aku ada..

Setelah setahun aku menunggu, aku ditawarkan masuk UTeM.. Yeah..Menara gading..

Lambang ni KUTKM lagi...Lambang lama..

Sekarang aku di UTeM..Masih memasang impian yang sama..Aku nak ada degree..Apa pun yg jadi, betapa susah pun aku hadapi kat sini, aku nak bawak balik ijazah tu..Aku nak tunjuk kat mama ngan ayah aku, aku dah dapat degree..Aku nak dorang tgk aku pakai jubah ngan topi segi empat tu..Aku nak tunjuk kat dorang aku mampu banggakan dorang..

Tapi perjalanan tu masih jauh...Aku kuatkah hadapi sume tu...

*************************************************************************

Tapi impian masa depan aku bagaimana...

Selalu gak, bila nak tido malam...Aku bayangkan hidup aku pada masa depan.. Bagaimana aku bila dah habis belajar nanti.. Impian aku:

1) Aku nak balas jasa mak bapak aku..Nak bagi dorang hidup senang.
2) Aku nak berkerjaya.. (Aku nak jadi seseorang)
3) Gaji boleh menampung keperluan ngan keinginan aku.
4) Agak-agak dah cukup duit nanti nak kawin je terus..
5) Pastu nak bina keluarga aku sendiri.Ada bini, ada anak..Normal macam orang lain..
6) Nak beli rumah, kereta..Harta...
7) Nak didik anak2 aku sama macam orang tua aku didik aku..

Bagi aku mengelamun jap..

Kerjaya

Agak-agak nanti bila nama aku dah tukar Ir.Dr. Muhammad Safie Bin Rosli..Aku nak jadi specialist Mechatronic.Gaji toksah cter ar...Memang banyak kot..Tu sampingan je..

Bisnes

Aku nak ada sebuah firma sendiri..Kalau boleh join venture ngan abg aku..Ada nama MSR Sdn. Bhd.. Bisnes yang maju..Company besar..Aku ngan abg aku CEO sane..Pengarah company..Pakai baju style orang kaya-kaya je..Kete, BMW gua rembat..Kilang mesti International punye Satu dunia supply..Sume negara ada buh nama company kitorang..

Harta

Harta bukan setakat dalam negara je, campur ngan luar negara sekali.Aku nak beli tanah skit kat UK tu, tgk mampu ke x..Kete berbijik-bijik, rumah kondo tu 8 bangunan aku nye. Buat highway sendiri..Ada Helikopter...Jet peribadi sendiri...

Kalau harta camni..Terbaekk..

Dah-dah Neo..Balik ke alam nyata.Melampau sangat impian...Impian ke angan?

**********************************************************************

Sebenarnya, impian aku adalah dendam dalam diri...

Aku nak tunjuk kat sedare mare aku, famili aku bukan orang susah..Mak ayah aku ada anak yang berguna, dorang mampu besarkan aku, didik aku jadi orang berguna.

Aku nak tunjuk kat dorang, bukak mata dorang..Mak ayah aku bukan senang-senang untuk ditindas..Dorang susah payah sebab aku..Dorang nak aku senang belajar.. Walaupun dorang ditindas, diorang xkisah..Asalkan aku cukup makan..

Mak bapak aku bukan pengemis OK!

Aku xsanggup lagi tgk parent aku susah camni lagi..Memang dorang susah skang, tapi ingat..Masa tu xlama.. Anak laki dorang ni ada.. Jangan ingat kitorang ni senyap je, kitorang bodoh Ok..

Sekarang mungkin kami susah...Tapi esok tidak lagi..Tunggu masa itu..

Aku akan buktikan..Dendam aku xhabis..

Selamat untuk korang..

9 Response for the "Nak Capai Impian tu.."

  1. moga impian anda menjadi kenyataan.tunjuk pada orang lain yang anda pun boleh berjaya gak k~! ^^

     
  2. ct-kama says:

    InysaAllah..kalau usaha stimpal dengan cita-cita akan dikabulkan jua.=)

     
  3. besar impian tu..

     
  4. * mEsSy * says:

    best of luck for yu.. tayah nk tensyen2..

    ;)

     
  5. aYu says:

    insya allah..
    niat suci pasti dilorongkan jalan oleh Allah..

     
  6. aik?? Lain mcm jek ending post nie?? Hehehe.. Ko biar betul neo...

     
  7. Thanks to all sebab bagi aku semangat...

    Fello: Ending post ni adalah impian aku yang sebenar..aku nak sedare mare aku bukak mata..kami susah skang, tapi tidak pada masa akan datang..aku akan buktikan..

     
  8. wa caya lu neo. Selamat mengejar impian...

     
  9. sonnet™ says:

    neo..nak berak pon berasap ke?
    wuaah...cm xcye lak
    hehe!

     
Related Posts with Thumbnails