~CuCuK AnGiN~

~Taukeh~

Kekuatan dan persahabatan..


Imbau balik hidup guwa sejak zaman kecik-kecik lagi, guwa menjalani kehidupan sama macam orang-orang lain. Guwa ada keluarga, guwa ada rakan-rakan. Tak dinafikanlah bile guwa berhijrah ketempat-tempat lain untuk menimba secebis pengalaman dan ilmu pengetahuan, guwa jugak dapat kawan-kawan yang sempat mengenali diri guwa untuk mengisi kekosongan episod hidup yang penuh dengan kenangan..

Hidup di zaman sekolah rendah, waktu ni guwa mula mengenali huruf A sampai Z. Belajar mengira menggunakan jari dari satu sampailah angka yang kita sendri xtau nilainya. Kelakar rasanya bila darjah satu, guwa pernah menangis dalam kelas hanya disebabkan gara-gara pemadam guwa diambil oleh sorang dak pompuan ni. Puas lah jugak cikgu pujuk. Terasa pulak guwa begitu keanakkan atau boleh dipanggil "anak mak"..

Tapi,

Waktu skolah rendah guwa dah belajar mengenali erti persahabatan. Bila kita kenal seseorang dan mula rapat dengannya kekuatan tu akan datang, dengan automatik diri kita akan mula rasa kuat. Pergi belajar pun same-same, gi main konda kondi sesame, xlupa jugak time rehat pastu nak melantak kat kantin pun sesame.

Guwa : Iyai, ko bawak apa tu..
Iyai : Aku ada bawak nasi lemak. Jom ar makan sekali
Guwa : Mcm sedap je..Nak..
Iyai : Boleh.Jom..


Memang xdapat guwa lupakan sebenarnye kenangan macam tu bila satu bungkus nasi lemak boleh dikongsi berdua dan makan bersama-sama. Korang ada?

***********************************************************************

Masuk darjah 6, perjalanan hidup guwa dah mula berubah. Guwa terpaksa tinggalkan kawan - kawan guwa disebabkan famili guwa yang berpindah rumah ke tempat lain, dan guwa pun terpaksa berpindah sekolah. Time ni, guwa xkenal lagi handphone, ipad, iphone,android mahupun email even pesbuk dan twitter pun xwujud lagi.. So lost contact camtu je..

Sekolah baru, kawan-kawan baru, tempat baru. Memang terasa sangat asing. Bukan mudah nak menyesuaikan diri sebenarnya. Bila xde kawan-kawan, sebenarnye guwa cuba berdiri atas kaki sendiri. Kekuatan tu macam hilang.Gone...

Tapi xlama, lepas seminggu we all will make new friend right!..

Setahun tu terlalu kejap, bila masuk ke sekolah menengah, suasana kehidupan guwa mula lagi berubah. Kali ni dah masuk ke Tingkatan satu.. Dah xde lagi pakai seluar biru gelap tu, kali ni dah pakai seluar hijau menandakan guwa dah up satu lagi level dalam hidup. Perjalanan pun bermula. Member yang bijak, dah masuk skolah asrama penuh. Tinggal la guwa masuk skola gengster camni..

Kat sini, guwa mula kenal ramai kawan-kawan. Bukan saja dari skolah yang sama, malah tempat tinggal pun dekat. So agak senang la guwa nak melepak ke, nak gi main sesame ke. Xpun, balik skolah naik basikal sesame. Time ni, guwa dah mula belajar camne nak bawak motor. Member rapat guwa jugak yang ajar semua tu.. Bila ada member, kita jadi kuat bukan..



*************************************************************************

Then, lagi sekali perubahan hidup guwa terjadi.

Masuk ke tingkatan 4, guwa berpindah lagi sekolah ke bandar. Kali ni guwa masuk ke Sekolah Teknik. Macam rutin yang biasa guwa buat, time ni dah mula nak mencari kawan-kawan baru.. Sekolah baru, suasana baru, cikgu baru, kawan-kawan baru..

Bagi guwa, masuk ke sekolah teknik ni xde apa yang boleh dibanggakan. Nasib guwa agak baik bila ada kawan baik guwa dari skolah sebelum ni pun dapat follow guwa masuk teknik.So kat sini, guwa xde rasa terasing sangat. Bila kita ada member, kita kuat kann..

Cuma,

Mungkin sebab dah ditakdirkan Allah. Allhamdulillah guwa masih dapat jugak dipertemukan dengan member guwa dari skolah rendah. Guwa sempat jugak terserempak dengan Iyai kat sekolah teknik walaupun kelas kami berbeza. Tapi hubungan persahabatan tu tetap ada. Betul kan..

Waktu ni, baru lah guwa dapat beli simkad maxis ngan harga RM88. Simpack starter pun dah harga macam tu sekali.Penat jugak la guwa kumpul duit blanje, nak beli bende tu je. Hp dia, guwa pinjam En Bapak yang sudi bagi guwa Nokia 3310. Dengan ada nye no hp ni, guwa xkan lost contact lagi ngan member-member..


Habis je Tingkatan 5, sementara nak menunggu result SPM keluar, guwa terpaksa mengikut keluarga lagi sekali berpindah. Atas sebab En bapak terpaksa bekerja di Penang, guwa pun terpaksa lah jugak menetap kat sana meninggalkan semua member-member guwa yang ada.

3 bulan guwa melangok dalam rumah berdepan dengan laut. Hari-hari yang guwa alami sangat worst. Bangun, makan, baca novel then tido. Terasa cam agak rare sebab guwa dah bosan tahap maksima sehingga guwa terpaksa membaca novel bagi mempercepatkan perjalanan hidup..

Kan mudah kalau ada remote cepatkan waktu...

***************************************************************************

Result SPM diumumkan..

Seperti yang guwa dah jangka, Result SPM guwa xsebagus mana. Agak mengecewakan jugak ibu bapa guwa saat tu. Harapan dorang, guwa dapat mengikut jejak langkah abang guwa untuk masuk ke Matrikulasi, tapi rezki guwa xditetapkan di situ. Guwa hanya mampu sambung Diploma kat GMi..

Sekali lagi hidup guwa berubah sekelip mata. Perjalanan hidup guwa seperti sebelum ni, guwa terpaksa bawa diri ke tempat baru, suasana baru, dan mengenali kawan-kawan baru. Tempat yang agak asing bagi guwa, disini guwa belajar berdiri semula di kaki sendiri.. Di sini, beberapa konflik mula datang..

Perjalanan hidup guwa panjang, nanti guwa sambung lagi entry ni..

Selamat untuk korang..

3 Response for the "Kekuatan dan persahabatan.."

  1. peaNut says:

    menggoda betul gmba nasik lemak tu....huhu..terus rasa lapa...kami time sekolah dulu pun slalu kongsi nasik lemak dgn satu geng..

     
  2. hehe.. kisah hidup lu pun dah boleh buat novel beb...

     
  3. sama gak mcm aku..kisah hidup mcm ni aku rase yg lahir zaman akhir 80an ngan awal 90an je... yg budak2 skg ni da x sama da...huhuhu...

     
Related Posts with Thumbnails