~CuCuK AnGiN~

~Taukeh~

Apa kes locker aku..

Sikit punye ok ini hari dapat gi kelas half day je..Terima kasih bebanyak la jugak kat Incik lecturer yang membenarkan kami untuk tidak menghadirkan diri bagi sesi petang..Yeah!!..Dah terpk dah dalam pale otak ni, petang ni adalah masa untuk aku tidoq..Mari tidoq..

Sampai ke bilik hari ni aku duk ushar je locker kain aku yang berwarna coklat kene ar dengan bilik aku selaku lelaki..Hari ni kecondongan dia amat membimbangkan..Mungkin dah xdapat tahan kot ngan kapasiti yang aku duk sumbat dalam locker kain tu..Nampak sangat dah macam uzur bebenor la pulak..Mana tak nye, apa kejadah alam sume pi sumbat dalam tu..

Hari ni tahap kemalasan aku dah berganda, jadi malas la pulak aku nak pergi uruskan locker kain ni.Tolonglah bagi aku satu hari ni rehat jap..Tolonglah..

*****************************************************************

Memang xleh lupe ar pengalaman aku ngan locker kain ni..

Dulu, mase memuda (skang muda gak) time tu duk umah sewa kecik skit...Walaupun bilik aku, aku sorang je duk, tapi ruang yang agak sempit dan minima je..Jadi posisi locker kain tu memang berhadapan betul-betul tempat aku port tilam..Baekk punye..

Macam biaselah jugak, kapasiti locker tu aku pi sumbat habih sume benda bercampur ngan boxer, spender, baju bajuan, sluaq, kain pelikat sume..Kalau aku duk pi timbang ni mau berkilo-kilo baju aku..Belum cter kalau aku open kat luar kasi jual bundle..Mau laku sume barang..(Ceh itu tidak)

Jadi tgh sedap aku landing badan..Kepala dilapik dengan bantal yang empuk, tangan kanan buh atas pale, kaki bersilang sambil goyang-goyang tanda senang hati.Cicak atas siling pun kurang berbunyik, kedengaran bunyik bebudak lari larian bawah sane tu...

Tetibe..

PUFF...

"Ahh!! Ape ke bende la pulak hempap aku ni...!!" Dunia menjadi sangat gelap..
"Arghh..!!"

Tersentak kejap aku!..Puas gak ar aku duh tolak-tolak benda yang himpap aku.Sume benda lembut cam kain..Time tu memang xpk bende lain dah, asyik teringat aku dah sampai hujung nyawa agaknye..Sekuat hati aku tolak, tepis bende alah ni...Akhirnye dapat gak aku cahaye..Aku berjaya meloloskan diri dari hempapan benda aneh...Punye ar terkejut..

"Ah Syiall...Apa kes locker aku nak jatuh plak..!"
"Baikk punye hal...Xde angin takde ribut boleh plak jatuh time aku tgh tidoq..Kuang asam punye locker"
"Habih berselerak sume barang...Ceh.."

Puas lah locker aku muntahkan sume aku nye baju-bajuan ngan ape bende haram jadah sume dia pi buang atas tilam..Jenuh lah jugak aku nak kuaqkan dulu bebarang..Pastu cabut dulu kain dia yang dah uzuq, pastu aku kukuhkan lagi kaki locker ni..

"Tulah.Padan muke aku pi beli lagi barang murah.."

******************************************************************

Tu sume kes lame, mase memude dulu..Tapi mengikut pengalaman aku ni, kecondongan locker aku sekarang ada memungkinkan sejarah akan berulang kembali..(Itu ya..). Tapi aku abaikan dulu, leh tggu lagi kan locker.. Meh aku blogwalking jap...

Tetiba..

PUFF...

"Shitt!!..Memang aku dah agak bende ni nak jadi..."
"Xleh ke bagi aku rehat ini hari.."

Baru je tadi aku duk terpk pasal locker ni, xpasal-pasal jadik bebetul..

Terima kasih sebab tak jatuh atas aku.

Seperti yang aku jangkakan, hari ni locker ni jatuh betul2 sebelah tilam aku, time tu pun aku tgh sedap melandingkan diri...Terbaekk.. Tapi kali ni bagus skit, dia tak menghempapkan aku macam kes yang dulu..Dia landing part lain..Bersyukur dulu..Alhamdulillah..

Macam biaselah jugak kan, bile dah jatuh locker aku ni, takkan nak buat bodoh je kan..Nak xnak, terpaksa ar aku kurangkan tahap kemalasan aku tu menjadi tahap minima...

"Bangun Neo...Kasi beres ini kerja..Haiya..."

Macam biase memula kasi kuarkan sume isi perut locker tersebut...

Baju-baju yang aku gantung habis berselrak kene muntah locker..Cehh

Ok locker..Mari aku servis ko skit..Kaki ketuk empat-empat kaki..Ketuk situ, ketuk sane...Kasi ketat sume part..Biase ar kalau dah guna locker murah yang aku pi beli kat Medin tu mana nak dapat kualiti sangat kan..Pakai pun plug and play je..Sume pun plug in dah macam mainan la pulak..

Dalam proses nak membaik pulih...

Sudah kembali kepada sedia kala

Berpoluh jugak la pale ni nak gi siapkan balik locker ni.Walaupun kondisi dia xberapa bagus, tapi boleh lah jugak kalau nak tampung beberapa bulan lagi..Lagipun sume ni depend pada tahap kecondongan tu jugak..

*********************************************************

Neo..

Xyah dah sambung tido..Dah habih berpenat ni...Tggu jap poluh ni kering jap gi pi mandi...Adoihh ponat..

"Neo gi beli locker kayu ar..."
"Wak lu...Mane nak cekau duit.."

Selamat untuk korang..

Tersilap mandi

Hari ni adalah hari yang peluh sebenarnye..Dengan harapan tgh hari tadi aku dah berjaya menyiapkan wiring untuk motor, tetapi siapa sangka wiring aku menghasilkan bunyi motor yang mengaum macam xcukup kuasa..Troubleshoot punye penat sehingga mengeluarkan peluh terakhir dah macam pegi membanting tulang untuk mendapat beras lah pulak.. Tapi aku yakin xseteruk tu sebenarnye.. Respek pada sape2 yang tanam padi..

Jadi penat petang tu aku sudahkan ngan mandi..

Kalau nak gi mandi ni, macam biase ar kan..bile tgk hari dah nak makin gelap.. Maghrib pun dah nak masuk, time tu jugak ar baru aku dengan malas-malas nak gi capai towel yang tergantung tu, bukak suar slow-slow campak kat tepi katil..Pastu debush....Masuk toilet..

**************************************************************
Tempat mandi gua..

Cter kes pasal mandi ni, teringat aku time skolah menengah dulu..

Memang aku ni sebenarnye jenis yang akan bangun sendiri dari tidur..Jarang lah mak aku yang kejutkan aku bangun dari tido..Selalunye, kalau pagi-pagi tu aku sendiri akan bangun dan kejutkan semua orang..Selalunye aku xkejut dorang dulu, aku akan gi mandi pagi dulu pastu baru la nak kejut dorang..

Sebab mak aku akan siapkan sarapan selepas aku siap mandi..Lagipun malas ar nak kejut dorang awal pagi sangatkan..Ayah aku pun, aku kejutkan jugak, kalau x sape nak tolong anta aku gi skolah.Sekolah punye la bagak jauh kan..So memang dah menjadi rutin aku hari-hari camtu lah..

Ader lah satu malam tu..

Disebabkan penat yang teramat sangat selepas aku bersukan petang tadi..aku pun dah xleh nak tahan dah kelopak mata aku ni.Asyik nak terpejam je..So, aku pun gi masuk tido awal..Memang aku tgk jam kat dinding..

"Haa..dah kul 8malam..Tido jelah..Xlarat dah mata"

Otak aku memang dah set dah nak bangun pagi esok sebab nak gi skolah..Kalau xbangun kang, comfirm cikgu mengamuk kalau aku pontengg nanti.Xmau ar.. (Time ni otak aku ni suci lagi..Fikiran baik-baik je)

Sedang enak aku tidur, tibe-tibe aku terjaga..

"Eh kul bape dah ni.."

Aku tgk sume mak bapak aku dah bangun dah...

"Awal pulak dorang bangun ni..Comfirm dah terlewat.."

Aku pun xtunggu mase yang panjang terus je bangun dari katil.Aku capai towel dari ampaian, cepat-cepat lari ke bilik air..Dalam otak aku memang fikir aku dah lewat dah nak gi skolah ni..Tgk tadi bapak aku dah bersiap dah. Selalunye dorang ni tidur lagi..

Debush debush...

Siap je mandi aku terus masuk balik bilik aku cari baju uniform sekolah..Aku xgosok lagi baju ni..Terus capai iron board ngan seterika..Aku pun seterika baju skolah ngan care paling cepat.. Siap je seterika, xsempat nak menunggu, baju tu tgh panas-panas lagi pun aku terus je pakai.. Siap baju skolah aku pun sarung seluar skolah..Lengkap lah sepasang uniform skolah aku pakai..

Comey je seterika..

"Haa siap pun..Nasib baik sempat nak gi skolah.."
"Sikat rambut smart-smart, kasi belah tgh camni..baru hensem..Pacak skit.."

Dah siap sume, aku pun keluar dari bilik ngan hensem-hensem..Mak bapak aku dah memandang aku tajam..Sume mata memandang kat aku..

"Eh nape pakai baju sekolah ni" Mak aku tegur..

"Laa ma ni..Dah tentu la nak gi skolah..Orang dah siap dah ni.."
"Ko ni ngigau ke mende..Cube tgk jam tu skang kul bape...Baru je pukul 1pagi.. Nak gi skolah ape, skolah xbukak lagi.."

Aku dah mule risau dan pelik..Memasing pandang aku semacam je..Aku pandang jam kat dinding..

"Aduhh..Syiall...Baru kul 1 pagi...Nape Ma xbgtau tadi..orang dah siap mandi dah..."
"Laa mana Ma tau kau mandi sebab nak gi skolah.."

Muke aku dah masam sememeh dah..Habis kene bahan aku sekeluarga..Terjuih je bibir sejengkal ke depan..memnag kene gelak kaw kaw punye...Cehh..

Apa kes gua leh silap mandi..

Selamat untuk korang..

Kawalan Minda

Ader satu masa dulu betul-betul kt dalam kelas kat Sekolah Menengah Teknik tempat aku melanjutkan pelajaran untuk SPM..Terngiang-ngiang lak kat telinga aku cikgu duk membebel kat depan kelas...

"Jadi kepada semua murid-murid, hari Sabtu minggu ni akan diadakan satu kursus Kawalan Minda yang dianjurkan pihak sekolah..Jadi kepada sape-sape yang berminat sila bagi nama pada cikgu ye..Tempat adalah terhad."

Tadi cikgu duk sibuk mengajar depan tu..Amende yang dia merepek pun aku kurang pasti..Apa dia ngajar tadi pun aku dengar xdengar je..Aku ni asyik duk mengushar awek meja sebelah sane tu, x terfokus aku apa cikgu bebel kat depan.Terase macam ada bidadari terawangan di hujung sane..Ah terkesima jap...Upss..Lamunan terhenti..

Cantiknye cikgu...

Eh!..Tadi dia macam ada bagi satu pengumuman..Apa ye..

"Ariff, cikgu bagi pengumuman mende tadi..Aku xdengar"
"Mane ko nak dengar..Air liur sampai meleleh duk ngushar awek nun.." Sambil jari tunjuk kat awek meja hujung tu..

"Eh ko ni..Mane de air liur kuar.. Bukan awek yg tu ar..Sebelah dia.."
"Ceh mane-mane je la.." Gaye malas nk layan aku..

"Ape cikgu cakap tadi.."
"Dia cakap Sabtu ni ada kawalan Minda..ko nak gi, gi ar bagi nama kat dia..Aku xnak.." Ariff geleng pale tande xnak gi..

"Wehh jom ar..Macam best je doh..Ader kawalan minda pulak.."
"Ko gi je ar..Aku ader plan lain ar Sabtu ni.."
"Ok2..kene bayar x beb..."
"Aku xtau ar..Aku rase baik ko tanye cikgu sendiri.."

Aku pun meluru ke meja cikgu yang agak jauh dari meja aku..kene ar jugak buat 12 langkah kedepan baru sampai..Cikgu pun tgh sibuk duk ngemas-ngemas buku yang baru kitorang kumpul tadi..

"Cikgu Saya nak tanye sikit boleh.." Ayat yang paling sopan pernah aku guna sambil buat muke comel..

Gambar Hiasan je..Aku laki..Bukan pompuan..

"Ye boleh..kamu nak tanye apa.."
"Camni..Tadi pasal kawalan minda tu..Kalau nak join kene bayar ke cikgu.."
"Eh xpayah...Ni sume pihak skolah yang support..Kamu kalau berminat bagi nama pastu kamu pergi je kursus tu..Bagus tau.." Senyuman yg manis...nampak ayunye..

"Nanti dia buat pe je cikgu.."
"Saya pun xpasti..kamu pergi je la.."
"Ok Cikgu amik nama saya ekk.."
"Ok..Nama kamu apa.."
"Muhammad Safie.." sambil tunjuk name tag aku..

Dia pun catit kat dalam borang untuk nama aku..Nampak sangat dia berbangga sebab aku berminat nak join aktiviti sekolah..Sebab muka aku ni kalau nak join apa-apa aktiviti yang sekolah anjurkan, memang payah ar..Batang hidung aku ni memang korang xkan nampak..sebab aku orang pertama yang akan hilangkan diri walaupun aktiviti itu wajib..

"TERIMA KASIH CIKGU..."

Laungan murid-murid mengharapkan cikgu cepat keluar kelas..(Oh tidak..ni aku yang tambah)

*************************************************************

Hari sabtu pun tiba..

Semua murid-murid dikumpulkan ke dalam satu dewan..Xde ar besar mane pun dewan tu..Lagipun yang join untuk aktiviti ni xla ramai sangat..Cukup muatlah nak masukkan dewan yang kecik ni...Laki-laki duk asing belah kiri, yang perempuan lak duk belah kanan..

"Alamak..Dia pi asing-asing lak..Xstylo la ini macam.."

Tapi xpe..Teruskan..

Dewan kecik camni ar..

Ader seorang penceramah diimport khas dari luar yang akan menjalankan aktiviti kawalan minda ni..Dia ni kira macam otai jugak ar..Siap ada kelengkapan dia sendiri.. Memula macam biase, dia bukak slide dia..Pastu mulakan presentation..

"Assalamualaikum..Kamu semua ni sebenarnya antara yang bertuah sebab mengikuti program ini.."
"Sebenarnye kalau diikutkan program ni amat mahal di luar kerana....Blah Blah Blah.."

Pakcik ni dah start bebel dah..Aku rasa menyesal la pulak join aktiviti camni..Dah terlintas dah dalam otak aku nak fly je dari bende bukan2 ni, tapi pintu kuar sume cikgu dah duk terpacak..Macam tau-tau je aku nak blah..Haiya..(batal niat)

"Ok skang kita akan memulakan aktiviti practical.."

Hah..Part ni aku dah mula interested..Sebab apa yang dia bebel kat depan tu, dia akan jadikan kenyataan...Memula kitorang sume kene jarakkan skit kerusi...Duduk rilek atas kerusi..Bersandar, kasi tenangkan fikiran..Tapak kaki kasi jejak ke lantai..Pastu pejamkan mata..
Nak bagi kesen effect yang menarik, dia pasang lak lagu cam nak hypnosis orang..Menarikk..

Truungg...Tuuunn.....Hummm....

Pak Cik tu start bersuara...

"Kamu semua pejamkan mata kamu..."
"Kosongkan fikiran kamu...tarik nafas dalam-dalam...Sebutkan dalam hati kamu, kamu sedang tenangkan diri..Kamu xkan bangun selagi saya tidak mengira 1,2,3 dan bila kamu sedarkan diri kamu sebutlah dalam hati - 'aku akan segar dan sihat seperti sediakala'.."

Cara pakcik ni buat kat aku ni membuatkan aku rasa agak seram skit..Walaupun mata aku pejam, tapi dia berjaya bawak aku kedunia lain.Agak stylo cara dia control minda orang..

"Bayangkan sekarang kamu keluar dari tubuh kamu...Kamu sekarang nampak tubuh kamu diatas kerusi.."
"Kamu semua nampak saya di depan ini..kamu nampak cikgu-cikgu kamu..Sekarang kamu terbang keluar dari dewan ini.."
"Kamu nampak sekolah kamu..Terbang tinggi lagi...Sekarang kamu semakin tinggi, kamu nampak bumbung sekolah kamu.."
"Sekarang cuba kamu terbang jauh dari sini..Terbang lah ke luar negara.."

Terbang...Thanks Google..

Serius aku cakap beb..Cara yang dia ajar tu, memang serius bawak aku pergi ke negara lain..Terasa macam aku keluar dari tubuh aku pastu gi merayap-rayap gi tempat lain...So bende tu xhabis lagi, sebab pakcik tu kene bawak aku masuk balik tubuh aku..Kalau tak , tak tahu ar.Xbalik la aku nampak gayenye...

So sambung balik..

Truungg...Tuuunn.....Hummm....
Bunyi muzik tu lagi..

"Sekarang kamu cuba balik semula ke dewan ini..Kamu nampak saya...Kamu nampak kawan-kawan kamu..kamu nampak cikgu-cikgu kamu"
"Sekarang berdirilah kamu depan tubuh kamu...Kamu nampak tubuh kamu sedang duduk..
"Kecilkan badan kamu sekecil-kecilnya dan mulalah masuk ke dalam tubuh kamu sendiri..."

Aku pun try ar masuk dalam badan aku sendiri..Ni salah satu cara nak selidik organ tubuh badan sendiri..Aku selongkar dalaman...Nampak sume..Macam scanning..

"Sekarang kamu pergi bahagian jantung, paru-paru..Kamu nampak semua organ kamu..Jika ada antara kamu berasa sakit, cubalah kamu ubati sakit kamu.."

Sebenarnye cara yang dia ajar ni cara nak ubati penyakit..Xkisah ar penyakit sendiri atau orang lain..Dia cakap sebenarnye guna kan kawalan minda pun boleh mengubati penyakit..Jadi teknik ni sape-sape pun leh try..

"Sekarang kamu keluar dari tubuh kamu dan kembali ke bentuk asal..."
"Masuklah semula ke tubuh kamu dan duduk seperti sedia kala.."
"Dengan kiraan 1,2,3 saya mahu kamu buka mata dan sebutlah dalam hati kamu, aku akan sihat dan segar seperti sedia kala..
"1...2.....3..Bangun"

Pastu aku pun terus bangun dari lelap tadi..Segar seperti sediakala..jangan lupe sebut ni beb.Tu dia ajar..Aku xtau nape..Orang kata jangan melawan sifoo..

*****************************************************************

Sebenarnye, dia ajar aku bende ni boleh jadi kalau kita buat selalu..Ianya baik untuk kesihatan..Kalau nak mengembara atau nak mengubati penyakit sesape pun boleh buat guna cara ni..Sebenarnya otak manusia ni macam-macam leh buat..

Tu dia cakap ar kan..

Cume satu je, dia kata teknik ni xkan menjadi kepada smoker..Sebab smoker kurang oksigen dalam badan..Teknik ni perlu penguasaan pernafasan..Aku pun xpasti knape dia cakap camtu..

Tapi daripada cerita dia, banyak sebenarnye pengalaman yang agak memeranjatkan jugak bila dia berjaya menggunakan teknik kawalan minda ni..Sebenarnye macam-macam leh buat..Cume bende ni perlukan latihan, kesabaran dan kepercayaan..

Ader skali tu dia berjaya selamatkan orang dari Accident, tapi xpayah cter ar..Aku nengok entri ni dah panjang berjela dah..Kang korang tido lak..

Kalau korang percaya bende ni korang leh try buat..Kalau xcaye sile abaikan..Apa-apa jadi aku xtanggung ar..

Tadi baru try...Nice, hilang sume peluh kat badan..Cool lak..

Selamat untuk korang..

Makan punye hal..

Ngeh ngeh..

Punye ar kenyang perut ni pas aku melantak nugget ayam cap Ramly 7 ketul pastu ada lak sekali roti Gardenia berintikan telur hancur bercampur dengan cili besar..Rasa memang yang paling terbaekk (sebab aku masak sendiri)..

Sebelum makan tadi..

Ntah aphal perut aku hari ni tadi punye lapar sebab semalam dengan berbekalkan megi kosong je aku mengisikan ruang dalam perut ni. Aku pun nekad, kene gak kuar beli something yang boleh buatkan aku kenyang tgh hari camni. Amik kunci motor Sulhi, pinjam jap ekk bro.. Aku jaga elok motor ko ni..

Start engine motor terus gerak gi kedai runcit dekat-dekat sni je..

Prengg....Prenggg..

Sampai je kedai cina tu..Aku pun masuk buat muka cool..Hah, nampak telur ayam terus jadi aim aku..

"Semalam sape menang?"

Eh..Aku terkaget gak tetibe tokey kedai ni tegur aku..Daripada soklan dia aku dah leh agak mesti tanye soklan pasal bola semalam ni.Macam lah dia kenal aku... Peramah sungguh orang Msia.

"Oh..Semalam Inter menang la..2-0"
"Eh bukan 3-0 ka"
"Ntahlah..saya rasa 2-0"
"Ada la..Last minit ada score"
"Hee.." (aku sengih cam kerang)

Dah tau sangat cina ni dah salah..Aku pepagi tadi dah check result game bola semalam tu kat internet, toksah nak kencing aku ar cine..Pasal bola aku comfirm sudah update punye hard disk pale otak aku ni..Cume malas je nak balah ngan cine ni..

Telur 10...bawang 4..

Pas pusing-pusing area kedai dia, aku beli telur ayam 10 biji pastu bawang besar 4 biji..Cukup ar kot..Abis siap bayar kat kaunter terus aku gerak balik ke rumah..Memang dah plan nak makan roti campur telur ini hari..Perut pun dah krukk krakk krukk krakk..

Sampai je rumah, aku kunci pintu gate, parking motor bebaik siap lock tayar belakang, then terus lock grill rumah...Kunci siap-siap sebab pasni mase untuk aku beristirehat di hari minggu..

"Xleh jadi ni..Panas nak mampuih Malaysia ni.." (terus je tanggal baju..Normal ar bagi lelaki tak berbaju kat umah)

Tetibe...

"Arghhh Shitt.."
"Syiall ar..aku lupe nak beli roti!!!"

Masalah yang ketara bila penyakit lupe ni asyik melanda diri aku..Ni sume kes tokey cina tu ar kencing aku pasal bab bola tadi sampai aku lupe nak amik roti..Xpasal-pasal aku kene gerak gi kedai balik..

Tapi ego laki kan ada, campur lak ngan kes malu..Aku xgi kedai tu balik, kali ni gerak gi kedai jauh skit..Nak cover malu punye pasal..Nak xnak kene gak kuar carik roti..

******************************************************************

Kes pasal makan ni selalu aku abaikan bila ada kat umah sewa..Makan pun dah tak teratur sangat..Aku pun makan apa yang ada je..Selalunye megi je ar yang ada kat umah..

Kalaulah aku kat umah..

Terbuka je mata lepas dari tido, terus bukak pintu bilik..Gerak nak ke toilet.. Time tu comfirm atas meja makan dah tersedia sarapan menunggu masa untuk aku membahamkan je.. mak aku dah sediakan lebih awal macam tau je timing anak dia bangun dari tido.

Pas siap mandi, terus makan..

"Kau nak makan pe tgh ari nanti..Ma nak masakkan"

Baru je makan sarapan tapi mak aku dah tanye lauk untuk aku tgh hari nanti..Memang selalunya mak aku akan masak ikut lauk kegemaran aku sebab aku ni jarang balik ke rumah, so bila balik mmg sedap ar lauk tu..

"Ma masak je la pape..Xkisah pun"
"Eh bgtau lah..Dapur tu ada ikan, ayam sayur...Ko bgtau je..Ma masakkan.."
"Ikut mama ar...Masak jela sambal ayam cukup ar.Tu pun dah sedap dah."
"Sambal lagi...Okeh la nanti ma masakkan..Haa..Ko suke makan taugeh kasar kan..."
"Eh mestilah.Favourite tu.."(Mak aku xlupa lauk kegemaran aku)
"Ok..nanti ma masak.."

Taugeh kasar belum goreng..

Bila ada kat umah, terasa macam kat heaven.. Tu ar orang cakap "rumahku syurgaku".. Bila dah duduk sendiri camni, time bab makan memang aku teringat lauk mak aku masak..Memang xde sape boleh lawan kesedapan lauk yg mak aku masak..Memang no 1 in the world ar.. (Untuk tekak aku ar..)

*****************************************************************

Teringat dulu bila mak aku sakit..

Kalau mak aku sakit, dia memang xkan bangun punye..Selalu terbaring je..Disebabkan kat umah aku hanya mak aku sorang je kaum hawa, yang lain sume laki-laki..Jadi xde sape pun yang pandai nak memasak atau mengasapkan lagi dapur tu..Kalau bagi kat aku, masakan bujang leh ar aku masak..Tapi kalau nak bagi mak aku yang makan, memang aku surrender ar..

Ayah aku pun faham..Bile time nak makan, anak-anak dia pun dah lapar..

"Nah amik RM50 ni..Gi la kedai beli nasi bungkus..Ko tanye mak ko nak makan pe.."

Ayah aku hulur note RM50 sekeping..

"Ok..Ayah nak makan pe?"
"Ko beli ar nasi goreng USA ke.."
"Ma lak nak makan pe.."

Mak aku terbaring lesu je..Orang sakit kan..

"Ko belikan Ma nasi kosong..Ayam masak merah ke..Pastu telur dadar.. Tapi.." aku pun terus potong cakap mak aku..

"Ye tau dah Ma..Tapi Xmau ajinomoto pastu xmau buh belacan ke ape ke sume kan.."
"Hah.Pandai pun .Jangan lupa bgtau orang kedai tu tau.."
"Ye Ma..Nanti orang cakap la.."

Aku tau dah memang mak aku alergic bahan perisa ni sume..Belacan tu lagi ar, memang dia xkan sentuh..Kalau dia makan memang menggaru satu badan ..Tapi nasib baik alergic tu xturun kat anak dia ni..Kalau x, ngan aku sekali kene berpantang makan..

Sorry belacan..U are not allowed in my house

Bila mak aku sakit, memang harap sangat dia cepat sembuh..bila dia sakit je, keadaan rumah akan menjadi kucar kacir..Hidup menjadi tidak terurus sebab makanan xsedia..Pinggan mangkuk pun bersepah kat dapur.. Baju kotor memang akan bertimbun-timbun ar..

Mak gua memang yang terbaek..

*****************************************************************

Terase macam nak balik ke rumah bile cuti-cuti macam ni..Tapi terfikir lak aku kalau balik kerumah bukan sikit duit mau pakai tu... Campur lak ngan minyak kete, pastu tol lagi..Mau lebih kurang RM100 nak pegi balik..Student cam aku ni mane lah banyak duit...

Xpelah tahan dulu rasa tu..Nanti cuti panjang baru aku balik kerumah..

Skang masa untuk aku berehat di Melaka..Ohh Ahad..

Selamat untuk korang..

Kerja ngan awek..

Dulu pas abis skolah duk tggu result SPM nak kuar , memasing duk sibuk nak pegi carik keje.. Orang lain dah muak dah gi keje pk nak cuti je, aku ni lak tak sabar-sabar nak merasa camne nak keje..(Budak baru nak up)

Time tu nak ar jugak merasa camne pegang duit sendri, ni x..Selalu cukup bulan je bapak bagi dah duit. Hulur tangan je dapat duit..

"Ayah nak duit.."(hulur tgn kanan sambil mata bersinar)
"Nak watper?"
"Aa...Saje nak baling2.."

Pelempang la dapat. Try ar korang buat camtu..

So aku pun gi jumpe ngan member aku..Aku duk pakat ar ngan Maatz..Dia ni member aku sejak skolah..Walaupun aku skolah xsame ngan dia, aku lak leh pindah gi skolah teknik yang berbatu-batu jauhnye dari rumah aku ni..Member2 aku yang lain ar duk pekenalkan aku ngan Maatz ni..Dia ni sempoi..Ajak borak xde hal..Ajak lepak sampai dia xbalik umah pun ader..

Maatz yang macho (Puji skit je..Jgn lelebey)

Pernah gak sekali , dua minggu dia xbalik umah duk melepak ngan aku..Nyaris jadi kes polis..

*************************************************************************

Nak jadikan cter..Camni..

Mak bapak aku duk kat penang sebab bapak aku pun dah kene transfer keje kat sane..So pas 2 minggu barulah parent aku nak balik Klang..Aku lak buat alasan nak isi borang nak amik cop kat skolah ar, nak isi borang ar...Tu pasal xnak ikut gi penang..(baikk punye alasan gua buat tiket nak melepak ngan member2)..

Jadi bila rumah dah xde mak bapak, so aku dah bebas macam burung lepas dari sangkarnye.. Apa lagi, habis sume member aku roger duk berkumpul melepak kat umah aku..Dorang pun reramai xbalik ke rumah..Banyak lah jugak bende jahat duk berlaku kat umah aku ni, tapi xde hal..Normal ar bagi bebudak laki yang baru nak kenal dunia ni..

Aku duk baring depan TV ngadap cerita yang xde makna sangat..Terasa cam nak borak ngan Maatz bile aku tgk dia lesu je duk sandar kat kaki sofa tu..

"Maatz ko xnak balik umah ke wehh..Lama dah aku tgk ko lepak kat umah aku nie..Kang xpasal-pasal mak ko cakap aku culik ko lak..Aku xmau tetibe polis datang tangkap aku sebab culik ko..Dah dekat seminggu kot ko tido kat umah aku..Aku xde hal, tapi ko ar.."

"Xde pehal la..Tapi tadi aku ada call abg aku..Dengar macam bapak aku nak buat report polis je.."

"Wehh..ko jangan buat hal..Aku dah ar suci bersih tanpa rekod buruk kat polis..Jangan bikin hal beb"

Sambil duk cucuh Surya Kretek sebatang kat mulut..


"Fuhh... (sedut kretek) .Rilek ar..Xde pehal tu beb..Aku tau dah, mesti abg aku tu buat citer punye..Xkan ar sampai nak report polis sebab aku xbalik umah..Lawak ar..Aku ni bukan bebudak"

"Keh keh..Ingat kiter ni bebudak ke wehh..Lantak ar dorang Aku lapaq ar..Ko xnak masak ke..Gi ar masak..Lapaq ar doh..Dari pagi aku xmakan ni.."

Maatz pun gerak gi dapur mencari 2 bungkus megi kari. Rasa camni bila lapar, dan untuk bujang yang berjauhan dengan famili rasa nye megi adalah pilihan terbaik di kala poket pun kering ngan duit..

"Xleh jadi ar camni Maatz..Aku rasa kene cari keje jugak ar..Duit makin lama makin kering dah ni"

"Aku memang plan nek keje bile tgk Epin pun dah start keje kat Jusco tu..Aku ingat jap gi kita gerak gi Projet Destina (Stesen minyak) tgk kat situ mana tau ada keje kosong.."

"Erm.Macam bagus je idea ko tu...Nanti kita tgk ar sane.."

Pap...Pecah 2 biji telur ayam masuk dalam periuk megi tu..Dikacau rapi bagi menyedapkan lagi megi yang dimasak..Kalau diikutkan sume bende nak di masukkan dalam megi tu, tapi bile tgk ada telur je..Tu pun jadik ar...

"Ok siap...Jom makan..."

"Cun..Lu memang terbaek.." (Sengih lapar)

Sengal jugak kadang aku pikir bile si Maatz ni sanggup duk lepak ngan aku sebab nak temankan aku..Dia tau aku duk sorang kat umah..Tapi aku xkisah sangat, sekurang-kurangnye dapat ar gak melepak..

************************************************************************

Projet Destina (Google)

Sampai Area stesen minyak.Ada jugak terpapar iklan "jawatan kosong dikehendaki segera".. Dah macam mee segera lak, jawatan kosong pun nak segera..kadang bende kat dunia ni macam dah xberape betul..Pe membebel ni...

"Apa tggu lagi Maatz..Mari kita masuk dah menyelesaikan hajat kita ni.."

Aku ngan Maatz pun masuk dengan muka cool macam customer nak beli barang..Nampak dalam tu ader beberapa orang duk pelantak megi ngan nasi lemak..Awek cun menjaga counter bernama Ana...Tertera kat name tag dia..

"Ye Encik..Apa saya boleh bantu.."

Wahh berbudi bahasa sungguh...Kalau jadi awek aku, xdapat bayangkanlah.. Comfirm aku xmau cari lain dah..

"Woi-woi pie..Berangan mende"

"Owh sori.. Aa..Saya ngan kawan saya ni dtg nak mintak kerja..kat luar tu macam ada iklan jawatan kosong kan"

"Owh..Sebentar ye cik.."

Awek tu sibuk cari-cari dalam laci borang permohonan aku rasa..Xkanlah borang nikah kawin kan..

"Maatz, kalau dapat keje cni, tolong tacklekan awek tu untuk aku.."

"Cis ko...Jangan berangan ar..Dia tu aku punye ar.."

"Ceh..belum pape dah kecoh..Diam-diam"

Awek tu pun datang ngan borang permohonan kerja..Ngan muka yang comel dan ayu dia pun tersenyum..

"Encik, isi dulu borang permohonan ni..Pastu hantar pada saya..Pihak kami akan call encik selepas borang diteliti."

"Owh camtu..Amboi skemanya..Macam baca dialog je...Ok2..Kami isi dulu lah borang ni.."

Awek tu dah memalu sampai blushing skit muke..Merah2.. Ape pun tetap comel.

"keh keh.."

Maatz buat senyum kude dia tu kat situ..Ceh.Setelah siap isi sume borang ngan apa sume maklumat dia nak..So kitorang pun nak beredar..

"Sila ambil cik..Borang ini semua kami telah isi dan hanya menunggu pihak cik untuk menelitinya.."

"Woi-woi..Dah2..jangan kacau awek tu.."

"Hehe.." (Maatz menyakat)


***************************************************************************

Dah 3 hari berlalu..Akhirnya dapat jugak panggilan dari pihak Projet Destina..Tapi aku rasa bukan awek tu yang call sebab bunyik pun dah sore jantan pastu dia suruh untuk datang interview..memang xpegi la aku, xcair langsung ngan sore jantan tu..kalau awek tu yg call mau gak semangat aku nak gi..

Kesudahannye aku memang xpergi interview tu sebab atas dasar keluarga aku yang xmembenarkan aku bekerja pas SPM..So masa untuk melepak..

Rezki ko Maatz, ko dapat jugak kerja kat situ..kasi adjust itu awek ar, jangan lupe..

Citer lame..
Selamat untuk korang..



Kude pun tade suey..

Pepagi bangun hati dah berbunga da...

Dah2.. Korang sume jangan nak pk bebukan lak..Ni xde kene mengena ngan kes dalam hati ada taman pastu dalam taman ada bunga ke mende..Memang dalam hati aku ada taman, tapi luaran tetap cool beb..Gua xde nak tangkap lentoq cintan punye sampai cair meleleh orang cakap..Itu sume luar konteks dah..

Okeh..Berbalik pada aku bangun pagi tadi..

Camni, kan semalam aku dah siap dah soldering litar pastu siap test dia punye functionality..Kire dah success dah..Tu yang hati berbunga tu..Dengan berbekalkan hati dan semangat yang jitu bersama partner aku menyiapkan tugasan yang diberi, hari ni target nak balik awal je..Xpayah nak stay sampai petang..So petang leh aku fokus buat mende lain..

Biskut ni aku pelantak pepagi...2pcs. setiap hari..

Jadi..Bersiaplah aku..Mandi-mandi pakai lab coat..Start Engine kete...Kasi panas dulu enjin baru gerak..Pastu aku bukak biskut Iko, makan.. Sedap gak..Ni kes mak aku pun makan gak biskut oat ni, aku pun terlayan same...So pagi ni macam biase, rutin.. Xde pe yang spesel.

******************************************************************************

Tepat kul 9 pagi, aku gerak masuk lab..Terus gi amik PIC burner yang aku buat semalam.. (Bende elektronik tu)..Pas tu, aku amik cutter wire, potong skit kaki bawah tempat solder tu..Kasi kemas skit... Then lepas lecture masuk, terus je panggil Suruh dia tgk solder pastu bagi markah..Terbaekk punye markah..Alhamdulillah...

Xhabis kat situ je, konflik baru nak start ni beb..Lek lu...

Masa untuk aku test run, baru je cucuk USB cable, lampu area litar programming tak nyala..

"Ah sudah..Nape lak ni"

Aku dalam hati dah xsedap dah pulak..Try computer ni xok..Ubah komputer lain pulak..Mana tau ok kan..So alih gi komputer lain..Masih sama jugak..Eh xleh jadi ni..Semalam try dah Ok.Ah damn...! Try ketuk2 sikit..

"Ha nyala pun.."

Hati aku dah berbunga balik dah...Tapi ingatkan masalah aku dah settle.. Bila tekan kat software, computer xdapat detect hardware yang aku guna (untuk kes ni aku nye litar ni ar).. Xboleh jadi ni..Refresh banyak kali pun same jugak.. Hati aku dah bergelora.. "Ini macam x boleh jadi, ada something wrong ni.."

Lebih kurang camni ar projek aku..Cume beza skit je..

Xpuas hati, terus gi capai multimeter, terus buat troubleshoot kat litar...Macam2 dah duk try tapi xleh gak..Tiittt..Tiiittt..Berbunyik-bunyik dah bende alah multimeter tu...Tapi xok gak litar gua...Segala ilmu dan pengalaman yang aku ada telah digunakan tapi xberhasil jugak.. Ah Celaka ar hari ni...

"Cik, mintak tolong tgk litar saya..Semalam dah check, OK je..Hari ni meragam"
"Kenapa dengan litar awak..Bagi saya tgk"(Lecture yang memahami)
"Ni ha..Cik tgk..Saya dah cucuk, memula nyala.kadang xnyala..."
"Jap saya tgk.."

Dia pun duk belek-belek dari belakang, depan sampai tepi sume tempat dia tgk..Pastu cucuk situ, cucuk sane, same jugak..Masih xde perubahan..Jam dah nak tgh hari..Perut dah lapar dah ni..Masalah xsettle lagi...Bebudak group lain aku tgk dah next step dah. Kitorang ni masih kat sini lagi.. Cis..

************************************************************************

Lecture aku pun buat pengumuman menarik

"Ok perhatian..Pada sesape yang dah evaluate sume, korang dah boleh balik dah.Petang ni xpayah datang lagi ye.."
"Ah sudah..aku ni camne" (Aku je yang xsiap2 lagi)
"Sape punye yang masih bermasalah tu leh ar sambung petang ni ye"
"Terbaek...Mekasih la banyak2"

Apsal lah hari ni aku jadi camni...Apa la punye nasib..Aku dah agak bende camni akan jadi pada aku, barang elektronik sume memang xsuke dekat aku..Bile dekat ngan aku je mesti nak rosak. Macam alergic jugak ar..Bukan aku yg alergic, tapi barang electronic tu alergic kat aku..Sebab kalau dorang tgk aku je mesti dorang nak rosakkan diri..Kire self destruct ar tu..

Ader beberapa je barang electronic yang aku mintak sangat-sangat jangan ar rosak..Laptop,Handphone ngan modem...Aku perlukan korang..Jangan alergic ngan aku ekk.. Handphone aku dah rosak, ni handphone pinjam mak aku, jgn ko nak wat hal lak..kang membebel mak aku..

Hati deh bengkek, masuk je kelas petang tinggal aku sorang je dalam lab..Buat sorang2 solder bende alah ni..Ader la beberapa awek yang tinggal, tapi masalah dorang xkritikal sangat. Kejap je dorang dapat settlekan tu.. Aku je yang kritikal ni.. Tahap kepanasan hati dan naik sampai ke kepala, terasa tgn ni nak je angkat itu barang campak dalam tong sampah..Memandangkan bende tu markah aku, xjadi buang..Batal niat..

So aku pun balik dengan hati yang kecewa..

************************************************************************

Balik rumah aku dah xmo pk dah pasal lab ni..Hati dah sakit sangat dah..So buat keje rumah lak..Nak sidai baju... Baru je kuar baju dari mesin basuh, hari pun hujan..Terbaek.. (Jari thumb up..) Jadi aku pun terfikir nak sidai kat tirai langsir..

"Tggi sangat pulak"

Aku pun pegi ar amik baldi, terbalikkan kan..Pas aku pijak je baldi, nak capai besi langsir tu PRAKK.. Baldi pecah.. Arghh sial.. Kaki gua nyaris luka..Nasib baik xpape.. (Sori Rahim..Nanti aku ganti baldi kau..)..Damn..Ni xkes baldi tu dah reput, atau berat gua dah bertambah kilo..Cehh..

Nanti aku ganti wehh

Aku dah mula rasa xbest..Hari ni manyak suey woo..Macam xde feng shui.. So hari ni baik aku jangan kuar rumah..Xpasal-pasal je kang..Ke spital.. (Karut sume ni..)

Selingan jap..Forex pun hampeh ini hari..3 akaun aku bukak yang baru, tiga2 margin call..(Aku terikut perasaan marah) So, aku kene rehatkan pale la aku rasa..Xrasional dah ni..

Hari ni cepatlah berlalu..Esok please be better..Minum laici..

Selamat untuk korang..

Tangan ku pelik!!


Setelah seminggu duk perabih bengkel Pneumatic ngan PLC..Jadi kita berhujung minggu lagi..Tapi Aku ni xlupa ar sebenarnya masih banyak lagi kot bengkel2 yang aku harus harungi untuk semester pendek ni.Tapi xapa, sedangkan kude leh berlari hari-hari..Xkan aku yang manusia biase ni xleh gi bengkel hari-hari..apalah sangat kan.Bengkel je pun.. Tengok jap jadual...Haa, bengkel electronic.. Ahh celake ar.. Aku xsuke...

Duk teringat dulu mase first time duk solder2 barang electronik yang amat kocik tu... Tangan aku bagak punye besar... Tangan kanan ready pegang solder, tangan kiri dah ready pegang solder lid.. Tengah elok je parking soldering board atas meja tu, baru je nak solder...Tup..

"Hoi..Yang tangan ang tu duk ketaq-ketaq tu pasai pa?"
"Hah..Aku tgh fokus ni jangan kacau"
"Aik..Main bende kecik je tu..Takkan tangan ang sampai ketaq kot.."
"Sebab kecik ar aku duk fokus nak solder ni"
"Dah 30minit ang duk gitu je aku tgk, solder xbanyak pun"
"Diam ar.."
"Mak Aihh..Awat la burok benarku tgk ang solder" (memang huduh pun)
"Ok wehh aku give up!"
"Ang rilek la weh...Aku melawak je.."
"Tangan aku ni memang xleh ar solder...ko tgk tgn aku ni besar, tgn ang tu kecik.Xpe ar"
"Bukan pasai tu la..Ang xpakai ni pasai pa..Ni ha soldering paste..."
(Arghh shit aku lupe...)

*Garu pale jap...
"Patut la..!"
"Katuq skit pala ang..Bebai x habih2.."

Adehh...Camne la aku leh lupe bende tu..Ptut ar buruk semacam kalau aku solder..Yang dia ni lak, aku dah solder punye banyak.. Dia xnak bgtau aku awal-awal..Lain kali bagitahu esok pun xpe...Cehh.. Ape pun thanks kat member aku..

Tu sume kenangan lama, esok pun aku dah nak start solder dah..Comfirm aku xlupe skill2 solder aku yang dulu...Masa untuk asah skill aku balik..

Tapi...

***************************************************************************

Ntah nape aku rasa hari ni tangan aku ni sengal-sengal je pulak..

So aku pun xde la syak pape, cume rase pelik sikit..Tetibe lak rase sengal semacam je pergelagangan tangan ni..Jangan buat hal beb, esok aku nak solder litar ni beb...So aku pun ushar-usjar jap..Pusing kiri-pusing kanan..Tetibe..

"Eh..Apsal tulang aku yang part area ni besar sangat ar..Cam nak terkeluar je tulang ni..."
"Nape la pelik sangat ni..."

Ni tangan kiri...Nampak cam normal je...

Ni lepas aku genggam..Nampak tulang area tu terkeluar..Eh Cam pelik je..

Hati aku dah rasa lain macam ar...Tangan aku dah nampak cam pelik je..Ni effect apa lak yang jadi kat tulang tangan aku ni..So aku xpuas hati..Aku terus compare ngan tangan kanan..So kalau normal mesti simetri betul x...

Ni tangan kanan aku..nampak serupa macam tadi..Lega..

So aku genggam..Pun serupa..Ada gak tulang yang terkeluar skit...

Jadi sekurang-kurangnye tangan kanan dengan kiri aku simetri..Semuanya normal..Cume aku sebenarnye mencari penjelasan..Kenapa tulang tu macam besar sangat je..Ke aku ni terlalu sensitif pasal bende ni..

***********************************************************************

Jadi untuk memuaskan hati aku, so aku pun try search dalam internet pasal wrist hand..So ada beberapa gambar yang aku jumpe..

Ni gambar xray wrist hand yang normal..Xsame cam tgn aku..

Ni pun position tulang normal..

Kalau refer dari gambar atas tu, aku tgk memang ada tulang yang join dari pergelegangan tu..So xmustahil dia besar skit..Jadi pergelagangan aku dah mula sakit lagi dan sengal-sengal selepas aku menaip entry ni.. Agak2 korang tangan aku ni normal x?? Kalau compare ngan tulang yang normal, xsame ar beb..

************************************************************************

Tangan ni amat penting woaa dalam hidup ni...bayangkanlah bila tanpa tangan, comfirm susah untuk aku melakukan kerja harian..Jadi perlu jaga dengan rapi..Tapi bila melihat keadaan tangan aku yang berlaku sedikit kurang normal, aku dah risau dah..

So korang kat luar tu rasa-rasa tangan aku ni normal kan..Kan...

Selamat untuk korang..

Penting ke jaga hati org??

Duk melepak hujung minggu berseorangan camni, aku memilih jalan terbaik untuk tidak terlalu bosan adalah dengan menoton TV.. Alahai apa lah lemah sangat aku rasa bila tgk citer Melayu ni..Ok. Bukanlah aku ni anti cter melayu, kadang tu aku layankan jugak..Cume jalan cerita kalau asyik-asyik tunjuk orang baik tu baik giler tahap gaban punye baik..Pastu yang jahat tu punyelah jahat (kalah setan). Boleh ke benda camtu korang applied kat dunia realiti camni?

Jahat cam setan...Syial..

Cube agak2 korang fikirkan balik..

Kalau aku tengok pada sekeliling aku pun aku dah boleh nampak dah.. Bende ni aku xnak ar point pada sesape kan, cume buat tauladan ar skit. Tauladan untuk aku sendiri sebenarnya, untuk tidak jadi terlalu baik.. Bukan ada pepatah ke "buat baik berpada-pada" So kat situ dah boleh nampak dah... Kalau korang nak buat baik pun ada had nye jugak..

**********************************************************************

Ok cukup untuk Intro..Nanti pepanjang korang bosan pulak betul x..

Kes cam tu sama lah jugak dengan menjaga hati.Memang dah jadi fitrah dah sebenarnye bila kita hidup ni, mesti nak jaga hati orang lain.Same cam dalam TV tu, yang baik tu punyelah baik jaga hati sume orang. Bukak mata sikit, untuk dunia zaman skang ni.Aku rasa susah ar nak applied bende camtu.. Sebab apa yang aku nampak, walaupun korang asyik nak jaga hati orang, jgn lupa korang sendiri dah abaikan hati sendiri..Orang skang nak ke jaga hati korang??

Kalau betul ada awek cmel jaga hati aku cukup rapi camni..Tangkap lentoq ar..

Bagi aku simple je..Orang kalau jaga hati aku dan boleh respect aku..Aku akan jaga hati orang tu balik..Orang baik dengan aku, aku akan baik dengan orang tu balik.. Tapi sorry ar beb..Kalau orang dah start x reti nak jaga hati aku, aku pun akan balas bende yang sama jugak..Aku ni bukan nye sempurna, jadi bagi aku hati aku pun nak kene jaga jugak..kalau aku sendiri xjaga hati aku, korang nak jaga?? Susah kan..

************************************************************************

Bende ni sume kadang depend pada persekitaran hidup 'dia' ngan individu tu sendiri.. Mungkin dah memang ditakdirkan Allah bagi hidup dia senang, mak bapak dia kaya..Apa dia nak senang je dia nak dapat an.. So senang2 je ar dia nak berlagak sakitkan hati sape2 pun dia nak..So aku tak kisah ar..Kalau dah mmg tu rezki kau, tapi xperlulah berlagak xtentu pasal kan..

Bagi aku..

Kalau korang dah hidup senang, pastu dah start berlagak..Tu korang punye hal..Jangan kacau hidup aku sebab tu sume pinjaman dari Allah je beb..Kejap je kalau Allah nak tarik balik.. Pinjaman kan, so kalau dah pinjam nanti nak kene pulangkan balik..jadi kenapa nak berlagak pada benda yang kita pinjam..

Walaupun aku keseorangan aku akan cuba bangunkan diri aku balik..

Kalau aku nak lawan memang aku xmampu beb..Sebab hari ni hari korang... Korang di atas... Xpe..Aku dibawah, masih boleh hidup sendiri lagi.. Biar aku hidup ngan cara aku.. Sebab dlm dunia ni ramai lg orang yg ader yg sanggup bergembira dgn aku..Bersusah dgn aku.. Korang leh teruskn dgn kesenangan korang tu..

Aku akan bgn..

**************************************************************************

So yg penting jaga lah hati korang tu dulu beb..Dlm dunia ni dah x ramai dh org yg baik2 mcm dlm drama tu..Kebanyakkannya semua pentingkan diri... Bila dorg susah, dorg carik kau..Bila korang susah? Ader ke orang2 yg korang tolong tu dtg bagi bantuan..

Xde kan..

Dunia ni dah start ajar kita untuk try hidup survive sendiri..kalau x mampu survive, memang tersungkur ar beb..So kuatkan diri.. (Ni aku bg nasihat kat diri sendiri)

Heh.. Ada bukak minda skit x? Ke korang rasa aku salah..Kalau aku salah tolong perbetulkan ye..

Selamat untuk korang..

Bukak mata ar beb!

Hari ni banyak benda yang membuat untuk aku buka minda aku semula...

Bile terfikirkan balik pada life aku sekarang, korang xrase ke sebenarnye aku dah terlewat.. Terlewat pada semua benda.. Di waktu usia aku sekarang ni, 23tahun.. Tapi apa percapaian yang aku ada sekarang.Cume ada segulung diploma, sekeping sijil SPM, setahun pengalaman kerja sebagai technician..

Ok tu semua sebenarnye dalam bentuk maya ataupun just paper qualification je.. Tapi lihat balik diri aku sekarang, apa yang aku dah capai sebenarnye.. Xde pape sebenarnye... Cuma hutang yang ada keliling pinggang..

Duit..

Tgk diri aku..Aku cuma seorang pelajar yang mengharapkan duit ibu bapa lagi untuk tampung keperluan hidup aku nak makan, nak pakai nak gi belajar.. Nak beli buku lagi, sibuk plak ngan sem khas camni..Bukan sekejap belajar, mau nak habis 2 tahun lebih lagi degree ni..


Bile aku akan berjaya mendapat segulung ijazah begini?

Kenape ye bapak aku tetapkan sekurang2 nya aku mesti ada degree dalam hidup ni...

************************************************************************

Kalau aku nak compare ngan orang lain sebaye aku, rupanye ada yang dah bekerja selaku seorang doctor.. Ada yang dah jadi Pilot, Engineer...Diorang dah boleh gain duit banyak.. Tapi aku ada gain apa-apa..Tarak kan..

Harta, tgk dorang boleh je modified kete..Harta berlambak kot..Campur lak ngan memember aku yang dah boleh fokus pada kerjaya dorang, xkurang lak dengan yang dah ada bisnes.. Bisnes memula memang ar xnampak hasil nye, tapi aku leh bayangkan dalam 2-3 tahun akan datang dorang sume tu akan berjaya..

Jom bukak mata..

Jom tgk aku ni, bila 2-3 tahun akan datang. Time tu aku baru nak habis degree (tu pun kalau aku x extend banyak2). Umo pun dah 25-26.. Dah agak lewat.. Time tu terhegeh2 nak cari keje. Duit dalam poket comfirm ar zero.. Duk bergantung lagi kat mak bapak nak makan nasik.. Time tu bapak aku dah pencen.. nak xnak aku baru nak carik keje..

"Bro ko watper je skang"
"Aku baru sambung degree la beb"
"La yeke..Bukan ko dah keje ke hari tu"
"Memang ar..Aku keje setahun je.."
"Bape lama lagi ko nak habis belajar"
"Lama lagi..Plan aku 2 tahun lebih lagi habis ar"
"Lamanye.. Umo dah bape dah time tu.."
"Habis nak buat camne..Nak gak ada degree... Ko lak buat apa skang"
"Aku keje dah..Owh ye, aku dah nak nikah dah..Nanti dtg ar umah eh"
"Wow..awal ko kawin ekk..Aku ni duk terkontang kanting lagi nak belajar"
"Haha..aku nak upgrade hidup aku..Xpe..ko teruskan pembelajaran ekk"
"Ceh..." (Aku selalu terlewat dalam hidup ni..)

Sape ada kunci kejayaan..

Time tu member2 sume dah kawin..Dah ada anak. Dah ada kerjaya.. Dah ada bisnes yang maju.. Aku lak baru nak menapak ke dunia sebenar selaku fresh graduated pada 2-3tahun akan datang..Baru nak mula hidup..

Korang tak rasa aku dah terlambat ke?

**************************************************************************

Serius dalam jauh sudut hati aku,

Bila aku tgk orang-orang kita berjaya dalam hidup..Dorang dah bleh merantau ke luar negara even dorang muda lagi.. Lebih muda lagi dari aku, dalam otak aku memikirkan dorang sebenarnye dah berjaya..Sebab dorang berjaya bawak diri dorang ke tempat yang sebenarnye aku sendiri xkan capai.. Melihat tempat orang.. (aku sebenarnye cemburu sebab aku xmampu)

Otak aku bermain2..

Otak aku yang lembap atau sebab aku malas usaha?

Selalu aku persoalkan diri aku balik, kenape aku xmampu capai seperti dorang yang berjaya tu..Kenapa haluan perjalanan dorang tu berbeza sangat.. Apa beza aku dengan dia kan.. Aku ada tangan..Aku ada kaki..Aku ada otak..

Dorang pun sama jugak kan..

Perbezaan aku dengan dorang, mungkin sebab usaha aku xcukup lagi.. Background famili kadang memainkan peranan.. Hidup aku diatur dengan mengikut haluan yang ditentukan kerajaan seperti ordinary people.. Nasib dan rezeki yang ditentukan Allah tak same..

*************************************************************************
Ok Neo, tolak yang negative..

Even aku terlewat mencapai kejayaan, tapi xmustahil kejayaan tu aku xboleh capai.. Jom guna prinsip "Biar lambat asal selamat".. Dah memang takdir aku untuk amik diploma dulu, sambung keje setahun, sambung balik degree.. Memang aku dah banyak rugi tahun kat situ, but nothing to rush beb.. Nak kejarkan apa ye..

1) Nak balas jasa mak bapak aku
2) Kerjaya aku
3) Nak kumpul harta skit
4) Cukup duit gi minang anak dara orang (ibadah ni)
5) Bagi mak bapak aku senang
6) Nak bukak mata orang2 yang hina famili aku... (Ni penting..)

Ingatkan aku tujuan aku ye..

Selamat untuk korang..

2 hari bersama Pneumatic..

Dah 3 hari aku kat Universiti mengharungi semester khas yang akan berjalan selama 10 minggu kot.. Sori ar..Aku memang xprihatin ngan tarikh2 ni.. Jadi memang aku susah nak ingat apa-apa tarikh even tarikh tu amat penting..Senang cakap, memang kalau fakta tu toksah bagi kat aku ar, aku xingat punye...


Member2 aku sume xamik sem khas ni, jadi terkontang kanting ar aku sorang2 duk dalam umah sewa bercakap ngan dinding.. Kul 3 pagi aku sampai dari Klang ke Melaka.. Gerak pun dari klang kul 1 pagi, memang sampai pun lewat ar..Ni sume gara-gara nak tgk game Man Utd la ni..At least dia menang walaupun xberjaya mengekalkan kejuaraan...


Sudahlah..

**********************************************************************

Hari Pertama..

Pepagi aku dah bangun, bersiap2 sume..Pakai lab coat berjalur oren FKE punye ni..Then gerak ke University sorang2..Memang janggal ar rasa, bila pergi sorang2 ni.

Ikut kan jadual, hari pertama ni ada taklimat keselamatan.. Comfirm bosan..

*Selepas beberapa jam


Kan aku dah kata memang bosan..Tgh hari je dah habis taklimat.. Hari yang membosankan bila aku dah xtau nak buat apa kat umah sewa.. nak main game, game xde.. Yang ada pun internet... blogwalking, sampai nak muntah kebosanan..

Makan sorang2...Aku sunyi...

Bila malam, member aku ada datang menjenguk sambil nak pinjam streamyx..Xkisah ar..yang penting dorang nak jugak datang menziarah aku di kala aku kesunyian.. Thanks beb..

***************************************************************************

Hari kedua..

Refer balik jadual.. Hari ni ada bengkel Pneumatic.. Sememangnye pneumatic ni memang dalam tangan dah..(Bukan nak berlagak) Benda ni aku dah buat dulu..So kalau buat lagi sekali, mesti dah tau caranya kan..

Jadi hari ni main bende2 basic je.. Kenal ngan cylinder..kenal ngan valve...Kenal ngan angin... Ada 7 task, cepat2 aku siapkan dengan harapan petang ni aku xnak dah datang..Aku nak datang sesi pagi je..Senang skit, petang aku leh rehat... So mission aku berjaya bila aku berjaya siapkan 7 task kesemuanya tanpa perlu datang semula sesi petang..
Litar basic pneumatic..

Bile petang aku habiskan masa aku melepak..Berinternet...Pastu tido..Hidup yang xsihat... Bangun-bangun je perut dah lapa...Bila hidup sorang, xde lagi dah lauk siap dihidang macam aku kat umah aku..kat sini sume kene buat sendiri.. jadi aku beli roti..Makan roti je lah..

Malam..

Aku xberapa sunyi..Bila ada member aku datang dengan bawak lauk sekali..Wow..macam heaven bila ada orang dtg bagi lauk..Duk makan sekali, campur borak2 sampai tak hingat dunia... Tau2 dah dekat kul 10 malam..

Thanks beb sebab luangkan masa bersama aku campur lak lauk yang sedap...

***********************************************************************

Hari ketiga..

Hari ketiga lak mengikut jadual kene sambung Electro-Pneumatic pulak.. Pun agak simple bagi aku.. Agak seronok sebab aku suke bermain dengan wayar2. Bila cucuk2 sapat output..kan menarik..

Macam biase ader 7 task, aku siapkan dengan cepat supaya aku banyak masa untuk melepak..
Bile siap kesemua 7 task, aku just melepak menyiapkan apa2 keje yang xsiap.. Ader test yang nak dijalankan... Alhamdulillah sebab open book, so senang je nak jawab...

Tgh hari aku berjaya menghabiskan program bengkel untuk hari ni, so banyak masa terluang untuk petang ni..

Apa nak buat petang ni ye... Erm.. Tido!.

Selamat untuk korang...

Related Posts with Thumbnails