~CuCuK AnGiN~

~Taukeh~

Awek ngan member...


Hari ni aku rasa lesu ngan hidup aku yang xhabis-habis ngan study, pastu pulak campur dengan assignment..

Duk nekad aku siang tadi ada test Mechatronic..Satu hapah pun xpaham apa dia duk ngajar depan tu..Masalahnye datang sebab aku sendiri xminat subjek ni..Lagi campur lak ngan penyampaian lecture yang agak syok sendri, pastu dia macam ajar bende yang dia pun xtau apa dia ajar..(Walaupun dia tau)..Maksud aku cara pengajaran yang kurang berkesan..X kesan kat dalam pale otak aku ni..

So nekad aku study sorang-sorang malam tadi..Bertemankan rakan blog, aku study sampai kul 2 lebih kot..Pastu aku give up..Selalunya aku study group, sebab banyak gak membantu..Tapi kali ni try plak study sengsorang, tgk leh pegi ke x..Tawakkal je la..Thanks kat member aku yang ajar aku semalam..Nasib baik dia sudi ajar..Tu gunanye member!

Ptg td pegi test...(Arghh celake).. Damn..Terpaksa gak pakai skill peniruan yang berkesan.. tiru pun tiru member gak..Nampak function member tu?

**************************************************************

Minggu ni ada lagi test..Tapi boleh x aku nak abaikan kejap..Kejap je, bleh la kan..Aku perlukan rehat jugak..Then, aku ada terfikir sesuatu..benda ni selalu gak bermain-main dalam kotak fikiran aku yang agak sarat ni..

Antara member ngan awek, korang pilih mane?

Pelik jugak kan soklan yang main-main dalam pale ni..Ok xkisah ar..Cube kita tgk situasi bawah ni..

Situasi 1

Member A: Yo bro!..Lama xnampak..Giler ko lama xlepak ngan kitorang..mentang-mentang ada awek skang member pun ko lupa an..
Member B: Rilek ar bro..Aku bukan pe..Bz skit ar..
Member A: Banyak ar ko punye bz..Xhabis2 aku tgk berkepit ngan awek..nak jumpa ko memang payah ar..
Member B: Rilek ar bro..Aku ade je..
Member A: Ada tapi macam xde nak buat apa beb..

Trutt trutt... (Phone bunyik... *Ada lagi ke ringtones camni..*)

Member B: Hello ye Syg..haa, OK2..Abg dtg skang...
Member A: Woi nak gi mana plak?!
Member B: Awek Gua bro..Gua chow dulu...
Member A: Cis..celaka..

*Blah camtu je dia..

Gambar ni gua tibai kat google bagi tambah feel..

Kalau korang dapat member camni apa korang rasa..Berkawan dah lama..Sejak skolah rendah lagi..Setiap malam xpernah pisah ar..Pastu kalau buat apa-apa benda pun mesti sekali ar..Ajak gi makan ke..Lepak ke..melancong memang muka tu je ar nampak..

Tapi sekarang..Sume dah berubah.

********************************************************************

Situasi 2

Truttt truttt... (Phone bunyik..)

Member A: Hallo..hah ko..Apsal call aku..Aku ingat ko dah lupe kat aku. (Member dah kecik hati dah)
Member B: Hallo Bro..Alaa..rilek ar..jangan cakap camtu..Ko katne ni? Aku nak jumpa ko ar..Ada hal skit..
Member A: Aphal pulak...?
Member B: Ada ar..malam ni lepak jom...tempat biase..
Member A: Emm..Ok gak..Malam ni ar..

*Hari pun malam kat tempat biase.. (Mana tu?)

Member B:Haa.. bro..duduk2..
Member A: Apa mimpi ko nak jumpe aku..Selalu ko jarang nak nampak batang hidung kat sini..
Member B: Xde bende..Aku ada hal skit nak story kat ko..
Member A: Hal apa?
Member B: Camni..Gua nak pakai duit skit ar..Leh x? Skit je bro..Lu pun gua tgk masyukk..
Member A: Cis.. Dtg jumpa aku time ko susah je kan..Lahanat..
Member B: Jgnlah cakap camtu..Aku betul2 terdesak ni..Awek aku nak pakai..
Member A: Cett..laknat tul ar..Aku ingat ko yg susah sgt, awek ko punye pasal rupenya..Xnak ar aku terlibat ngan sume ni..
Member B: Alaa bro..tolong ar..Kali ni je..Aku bukan selalu mintak tolong kat ko...
Member A: Ok kali ni je..Bape ko nak...


Member punye pasal dia pun bagi gak ar duit tu..ye ar..Xnak tgk memember susah kan..Kalau aku pun, aku tolong la jugak.Member kot.. Cume..

*********************************************************************

Setelah beberapa bulan, Member B x menampakkan batang hidung nya lagi..Menghilang camtu je..Bila call pun xangkat..Padahal kawan dah lama..Tapi, bila sebab awek, camni je rupenya perangai dia.. Bila dah ada awek kawan sendri pun lupe...

Situasi 3

*Selang beberapa bulan..

Tok tok.. (Bunyi pintu diketuk..)

Member B: Assalamualaikum...
Member A: Waalaikumsalam.. Laa..Ko rupenya..Masih hidup...
Member B: Bro xnak jemput aku kedalam ke..
Member A: Xpayah ar..Sini sudah..kedalam nak buat apa, semak je..
Member B: Sini pun boleh ar bro..Camni..
Member A:Ermm Apsal ko dtg, nak pinjam duit lagi ke apa..
Member B: X ar bro..Aku dah nyesal doh..Awek gua dah tipu gua..Dia mmg pengikis..Habis lesap sume duit gua, pas dia belanje sume, dia blah camtu je..
Member A: Pandai-pandai ko ni, ada gak sengal kan..Aku malas nak layan ko ar..Ko ngan hal ko..Aku ngan hal aku..
Member B: Eh..jgn camni bro..Kita kan kawan lama..Dah lama kot..
Member A: Dulu ko buang aku..Macam xde value je kan ko buat.Awek ko lagi penting..So skang, kawan ko ni jugak yang ko carik, mana awek yang ko sanjung2 dulu tu..Lari?? Pegi kejar ar..
Member B:Eh bro..Sabar bro..
Member A: Cett..Lu dah bikin spoil gua punye mood ini hari..Cilake..Blah ar!

*Dia pun blah dengan kecewa..Sengal..

***********************************************************************

Citer situasi atas tu xde kene mengena pun ngan sesape beb, cume ada ar beberapa part yang aku nak sampaikan..Sebab bagi aku, kalau korang pun hadapi benda yang camni, pandai-pandai ar balance kan antara kawan ngan awek..

Kawan tu penting beb..Awek pun penting gak..Jangan ar korang pilih satu, pastu yang lain korang abaikan..Xpatut ar camtu..Kawan ni la yang akan tolong, tolong korang waktu susah tu.Awek ada tolong ke? belum tentu lagi kan..

Pikir ar weh..(Aku bg nasihat untuk diri aku gak.nobody perfect kan..)

Selamat untuk korang..


Tak penat ke belajar? (Part 2)


Salam sume..Hari ni aku xde kelas.Sepatutnya mengikut jadual ada kelas Numerical, tapi di cancelkan..Jadi aku agak lapang hari ni untuk menyambung semula cerita aku yang terbengkalai.

Ada gak reader aku tanye..

"Mana part 2?"

Huhu..Terima kasih beb..Aku tau korang setia membaca entry-entry aku..(seronok rasa dalam hati)..Aku saje je buat entry pasal 'x penat ke belajar' sebab aku fikir macam dah lama sangat hidup aku ni pegi belajar.Agak-agak bila lah aku leh applied sume ilmu yang aku belajar tu ke alam pekerjaan ataupun dunia realiti ke..(maksud aku dunia luar)..

****************************************************************

GMi bangunan Baru di bangi..Aku xsempat merasa..Aku dah grad pun..

GMi..

Sebelum aku applied ke GMi ni, aku ada kene interview skit ngan lect xpun dorang panggil TTO (Technical Training Officer).Interview tu buat kat Cheras..Aku lak memang xpernah tau jalan ke Cheras.Aku mintak tolong abg aku temankan aku pergi interview..Memula naik komuter, pastu naik LRT pastu naik teksi..Bukan main jauh la pulak rasanya.padahal aku nak gi belajar je..Sampai sana, aku nampak satu bangunan tulis GMI.. (Satu je bangunan? Ni comfirm swasta..)
Aku pun masuk daftarkan nama tggu giliran untuk interview..

"Morning Sir.May I sit?"
"Yeah Morning...Have a sit here"

*Ada 2 orang yang akan interview aku..Dua2 nya India lelaki..(Ada rasa seram sikit..)

"Ok let's introduce yourself.."
"My name is ...........................(ngan panjang lebar aku speaking)

*Sesi soal jawab berlangsung..Aku jawab dengan penuh yakin..

"Ok..What course are u apply here?"
"Actually I already forgot what I applied here sir.."
"Eh..how come u don't know.."
"Sorry sir I forgot.."

*Selepas dia check..

"Ok..Here u are asking for Mechatronic courses"
"Yeah..I already remember.." (tetibe je aku ingat pulak)

"Actually, before this i am studying for civil Engineering at Technical School.."
"What? but we did not offer any Civil Engineering here"
"Yeah i know..But i want to change my course because i thought that Mechatronic is new and more challengging.."(Poyo je aku jawab..)
"Ok..looking your result, i know there is quiet good. How about if we offer u study here? Are u going to accept it because if u say so, i will put ur name on it.." (dia try offer aku)
"Erm..I cannot give the comfirmation yet because i still waiting my UPU result.."
"Oh..Ok2..but i'll tell u that u will not regret if studying here"
"Owh really.."

Selepas tu aku pun blah dari tempat interview..Abg aku dah tggu kat bawah...jumpe je abg aku dia tanye..

"Amacam bro? OK x interview?"
"Xde hal ar..Aku comfirm dapat ni.."(berlagak lagi an..)

**************************************************************************

Seperti yang aku jangka, xberapa lama lepas tu aku dapat panggilan telefon, bertanyekan samada aku nak terima offer masuk ke GMi sebagai student Diploma...Aku just terima offer tu.. tetapi dengan xdijangka, aku dapat offer dari Politeknik Ungku Omar (Ipoh) untuk sambung Diploma In Mechatronic gak...(keliru aku mana nak pilih)


Yang aku pelik, apsal Mechatronic gak? Aku ni memang diatur hidup aku dengan Mechatronic ke..

"Ayah, nak pilih mana ye..Poli ke GMi?"
"Mana yang bagus..."
"Poli ni kureng skit..Tapi terbaik di Malaysia.. GMi lak, penat orang gi interview hari tu, bukan senang dapat..Tapi yuran dia mahal..RM3750 satu sem., rasanya under MARA.."
"Erm..Xpe la..Ko masuk je GMi.."
"Okeh.."

Tu lah sejarah camne aku leh termasuk sambung diploma ke GMi.. Jadi, sampai je masa pendaftaran ke GMi, aku pun applied..Bayar yuran yang mana patut, lepas tu masuk hostel..

****************************************************************
Hostel GMi..

First time masuk agak menyeramkan..Kami diletakkan seramai 13 orang satu rumah..Satu bilik 4 orang..Agak crowd..Letih nye nak belajar camni.. Duk kenal-kenal ngan memember baru..

"Hai bro..Salam.."(Aku hulur tangan..Mesra..Abg aku ajar camni kalau nak kenal orang)
"Ko orang mana?"
"Aku duk Klang je..."
"Owh..Aku area Penang"
"Oh..mak bapak aku duk penang gak, tetibe bapak aku kene transfer keje sane.."

*Bla Bla Bla...Berbual mesra..

"Eh..Ko ni umo bape?"
"Aku umo 20.."
"Aik..Apsal lak, aku ni baru 18..(Aku lagi muda)
"Kalau ko nak tau..kat sini ramai umo 20 sebab kitorang dulu dari IKM..Amik sijil dulu..Kira ko paling muda ar.."
"Alamak...Sume abg2 ar sini..."

Aku merasa ar duduk ngan orang lagi tua dari aku..Dorang sume banyak pengalaman, cuma dorang ni agak jahat skit ar.Aku dengar, selalunya bebudak masuk IKM ni ganaz2 belaka..So terima je ar..Aku ni freshie, so pepandai ar...

Tapi kitorang xde ar nak panggil abg2 ni..Cis.. Anggap sume same je..

********************************************************************

3 tahun beb..3tahun aku kasi habis hidup aku kat GMi ni..Semata-mata aku nak amik diploma ni..Bukan sekejap, tapi agak lama 3tahun tu..bayangkan ar kalau bayi, 3 tahun tu dia dah pandai jalan tau.. (tatih, tatih...)

Sem 1...
Study xpandai...Aku jumpe ngan Mechatronic...Electric aku kantoi.. Aku terkejut ngan peraliran kursus..Lepas tu amik, aku dapat C-... Pointer setakat 2.70... Ada ke patut..Orang kata ko kene score sem 1..Aku ni sem 1 dah teruk..Camne nak gi lagi...

Abg aku dah sambung degree? aku ni sini lagi...Duk merangkak-rangkak..

Sem 2..
Aku dah start biasekan diri..Electronic? Senang..Pasni aku nekad aku nak naikkan pointer aku..Xkira la apa akan jadi..Aku nak gak belajar tinggi-tinggi..Yuran aku MARA bayar memahal.. Alhamdulillah sem 2 punye result dah naik..Xdapat 3 lagi..Xpuas hati..

Sem 3..
Aku pulun habis habisan..Time ni aku dah xmo pk pape lagi..nak study-study..Aku nak bgtau mak aku, aku pun boleh dapat result gempak..Ingat lagi dulu mak aku pernah cakap..

"Ni study dah xpandai..Makin bodoh pulak.."

Terguris jap hati aku dengar camtu..Wlaupun aku tau dia tengah marah, tapi xpe..Aku jadikan cabaran..Sem 3 punye result aku dapat atas 3..Puas Hati aku...CGPA makin naik..

Sem 4..
Time ni dah start memain sikit..Tapi aku ndah mula biase hidup kat area KL ni..Korang pun tau kan..Kalau baca Entry aku dulu korang tau ar camne hidup aku kat rumah sewa KL ni..(Jahat kalah setan)..Tapi belajar xabaikan... (Toyol jadi pedoman..hehe)..

Sem 5..
Aku gi In-plant training..Time tu keje kat Kilang plastic..Stylo..3 bulan duit masyuk..Pointer nyaris 4..aku score habis-habisan...

Sem 6..
Aku dah penat belajar time ni..Aku asyik fokus dengan FYP (Final Year Project) aku..Kene buat mesin industri..Agak xlarat hidup aku bila sume dah xteratur. Tido pukul 3-4pagi..pukul 8pagi sambung balik buat projek..Ada 2 subjek aku terabai kan..Aku terlalu penat untuk fokus pada kelas.. Agak jatuh skit pointer kali ni, tapi still cecah 3.50.. Gempak lagi..

Akhirnya aku dianugerahkan Diploma In Industrial (Mechatronic Engineering).. nampak jugak sinar kebanggaan Mak bapak aku tgk aku pegi konvo, cume dorang masih xpuas hati selagi aku xsambung degree...Diorang nak tgk gk aku pakai topi petak tu..(Apa punye topi da..)


*************************************************************************

Aku fikir aku dah xnak dah study lagi..Aku dah penat ar menelaah buku-buku ilmiah ni..Aku dapat offer jadi technician..

"Ko xnak sambung study lagi ke?" (Mak aku tanye..)
"Sambung ma.. tapi nak keje setahun dulu.."
"Ok, ma bagi setahun je..tapi pastu, ko kene gak sambung belajar..tau!"
"Ye tau.."

*Lepas 11bulan

Aku dapat offer masuk ke UTeM sambung degree in Mechatronic Engineering (Direct Entry) kemasukan terus tahun 2..Mak aku punye lah bangga anak dia dapat masuk U..Memula abg aku, pastu aku dapat Masuk U..Dia seronok sakan..

Tapi aku...

Encik Taro tegur aku "Once you entering University..you are at that level..don't think about 'layak' or not..

Thanks Encik Taro..Aku tau, dia sedarkan aku..Aku sendiri kene berusaha bila dah dapat UteM ni..Sepatutnye aku bersyukur..betul x...Allhamdulillah aku dapat masuk University..

Aku nk grad cmni gk..

Jadi sekarang aku disini..Aku di Universiti Teknikal Malaysia Melaka sambung degree dalam bidang Mechatronic Engineering.. kali ni aku nak berbangga yang aku ni adalah Mahasiswa..Aku adalah student University tempatan..Tu xsyak lagi...

****************************************************************
Tapi xpenat ke..Aku dah 23 tahun study..Bila nak habis study agak-agaknye...

Selamat untuk korang..

Xpenat ke belajar? (Part 1)


Penat ar belajar..Dulu amik tadika 2 tahun..Abang aku masuk tadika, aku pun gi masuk gak..Pastu umo abang aku dah 7 tahun, aku ni umo baru 6tahun lagi..So kira xlepas ar nak masuk darjah 1..Jadi aku kene repeat sem amik tadika semula..Aku x di approve masuk Darjah 1.. Ada ke patut? So aku pun menghadapi zaman tadika selama setahun lagi (Extend sem)...So aku pun dapat ar sijil Tabika Bimbingan Kanak-kanak..(Grad)

Habis tabika kene gi skolah rendah lak..Belajar bace,kire,tulis...Duk main lagi.. 6 tahun dah habis kat situ..Xpe2, time tu aku bebudak lagi..Masih hijau ar orang cakap..Xmasak lagi, bagus menuntut ilmu..Aku nakal sesikit je dulu...Xpuas satu skolah rendah, aku pi pindah lak skolah lain time darjah 6..Hambik ang, letih nak kenai kengkawan baru..Dua skolah aku attend untuk amik UPSR je..


***************************************************************

Ok basic2 untuk hidup sume dah belajar, setakat membaca tu xde hal ar..(Berlagak lagi an..).. Masuk lak skolah menengah aku masuk skolah terjahat kat Selangor..(Orang cakap ar..Aku xcakap..) Kalau ikut rekod, skolah aku ni no 2 tercorot kat Selangor..Pastu skolah ni gak banyak menyumbang melahirkan samseng2..(gler ah..)..Ntah camne lak bapak aku leh terbeli rumah area pengganaz ni, tu satu hal..Masuk skolah lak memang area samseng je sume..Seram gak aku pikir kengkadang...

Form 1...
Aku memula xdaftar nak masuk Form 1, so bila masuk tu dorang pakai letak je aku masuk memane kelas..Aku pun dia campak masuk kelas 1L... kalau A-Amanah..B-Bestari.. C-Cekal..D-Dedikasi..E-Ehsan..F-Falah..G,H,I,J,K,L-Lembap.. So dia masukkan aku ke kelas 1L..Stylo.. Pengalaman masuk kelas memang style, aku jumpe sume bebudak yang memang xde harapan dah.. Tingkap kelas pun dah xde, cume ada pun Grill besi je..Murid-murid dalam kelas dah macam bukan orang beb..Sume gelap-gelap je (korang paham2 sendiri ar kan..)


Ok aku xtahan, kalau dorang xalih aku masuk kelas lain, dah comfirm-comfim pasni aku jadi penjenayah class L..Samada aku mati, atau ramai yang akan terbunuh..Selepas diadakan meeting guru-guru, aku dialihkan ke kelas 1A...Thank God.. Macam baru masuk syurga keluar dari 1L masuk 1A..Kat situ aku nampak sinar harapan kejayaan.Bebudak yang nampak sedikit educated dan berwawasan.Cerah kembali masa depan aku..

Form 2..
Masuk form 2 maintain lagi kelas 2A.. Xkisah.. Tapi mule ar rajin aku ni gi kawad kaki..Siap masuk pertandingan lagi.Tapi kalah gak pertandingan kawad kaki.Join pengakap, ada kem aku gi..Aktif..Bangga ngan pengakap. Tapi aku agak mengabaikan sikit pelajaran. Ingat lagi aku argue ngan Ustazah..

"Ustazah, tolong la skit markah saya..Saya dapat 79% ni..Lagi satu je nak A..nak 1 je Ustazah..baru leh dapat 80%(muka kesian)
"Xboleh..saya xboleh tambah markah kamu"
"Tolonglah Ustazah..Ni pasal masa depan ni..Kalau x, xdapat ar saya masuk kelas A lagi.."
"Xboleh, tu je markah awak..."

*Aku redha ngan markah yang ustazah bagi..

Form 3..
Macam yang dijangkakan, sebab aku xdapat A dalam subjek Agama Islam, aku tercampak ke kelas B..Amik.. Bapak aku dah bising dah, camne la leh jatuh kelas B.Dah xpandai belajar ke..Banyak sangat main ke..Letih aku tahan telinga..Form 3 aku nekad, aku lupakan Pengakap.Xnak aktif dah lagi macam Form 2. Aku gi pun time Ko-Kurikulum je..Hari Sabtu, pastu aku blah..Masa untuk aku fokus PMR lak..Pulun habis-habisan...Blajar punye rajin, cume 2 subjek je aku xsuke time tu..Geografi ngan Sejarah.. Serius aku cakap, kalau bab benda-benda nak mengingat ni memang aku xleh ar ingat. Baik aku guna khidmat toyol je..Keputusan PMR kuar...Macam yang aku jangkakan, 2 subjek tu B..hampeh..

Tapi nampak gak muka sinar kebanggaan bapak aku tu..Tengok anak dia ni dapat result camtu..Macam xpercaye je dia.. (Aku rilek buat muka xde pape).. PMR je pun.. Tapi hati mak bapak sape tau..Nanti dah jadik bapak baru aku paham agaknye..

Sambung Form 4 jap kat skolah ni..2minggu rasanya.. Aku masuk 4Science 1...Student sume level2 pandai tahap dewa..Aku dah rasa takut skit..Lagi plak tengok subjek Addmath,terkejut kejap...Aku nekad, xnak sambung Science..Ni kang kene belah katak pulak untuk Biologi, naye je..Xmau aku..



************************************************************
Form 4
Aku follow jejak abg aku, dia melanjutkan pelajaran Form 4 ke sekolah Teknik.. So berbekalkan PMR aku, aku memang tersenarai ar masuk ke sekolah Teknik..Best..Waktu tu aku amik course Pengajian Kejuruteraan Awam..Course yang ramai awek-awek menggemarinya.. Lebih separuh kot dalam kelas aku sume nye kaum hawa.. Penyeri kelas..

Masuk 4PKA2..Kelas ke 2? Apa kes ni... (Oh..Dorang xikut result PMR...)

Aku amik course ni pun sebab follow abg aku, bukan aku minat pun.Belajar pun main-main..Ramai bebudak ni duk hostel..Tapi aku dengar ramai lak yang kene raging ngan senior-senior...Aku amik keputusan xnak ar duk hostel..nanti kene raging lak, sia-sia je.. Jadi aku pun berulang alik ke rumah bapak aku hantar...

"Apa jadik semalam..."
"Time tu kitorang kat surau pas solat isyak.."
"Pastu.."
"Abg senior tu cakap..'Apsal pandang belakang'!!"
"Hah..Aphal pulak..dorang watpe blakang tu?"
"Dorang duk tibai bebudak belakang tu.."
"Sial betul..Pastu.."
"Aku ushar jap belakang..."
"Then.."
"Dia panggil aku..Kata apsal aku pandang belakang!...Pang!! Melekat tapak tangan dia kat muka aku.."
"Perghh.Seram ganaz...Pastu ko blah je?.."
"Pastu....Ntahlah....Aku xsanggup cter.."
"Erk!"

Macam seram je kejadian dorang kene ngan abg senior tu..Kalau aku yang kene camtu, aku rasa takut dorang terbunuh je kot..haha..(Memain je..)

"Ko lum kene lagi beb...Ko xtau.."
"Kalau aku kene camtu, dorang dah xde dalam dunia ni kot.."

*Aku jawab camtu je..Senang...

Form 5
Guru-guru sume dah mula sedar kesilapan dorang..Kali ni kelas sume dirombak, aku berjaya masuk kelas 5PKA 1..Bangga!! Form 5 ni dah xleh main-main...SPM dah dekat ni...Kali ni dah xdengar dah kes raging melibatkan kengkawan aku..Ye ar..Dorang sume dah senior, xkan ar kene raging lagi..Kali ni dorang lak raging junior-junior..

Tapi jadi kes lain..Aku dengar, dorang gi balas dendam kat senior tu...

*Result SPM untuk senior dah kuar..

"Apsal?"
"Memula kitorang nampak abg tu baru pas amik slip result dia..So ada budak tarik dia..Memula macam ajak nak borak..Pastu....
"Pastu pe?" (Aku dah tertarik dah)
"Reramai kuar gi belasah dia..."
"Peh..Berani sial...Ko xajak aku apsal...Ko pukul x dia?"
"Mesti ar beb..Aku tolong tumbuk ngan sepak sekali.."
"Pastu apa jadi kat dia?"
"Berdarah kot..."
"Oh...Celaka korang xajak aku..."

Xlama pastu tu aku dengar ada memember aku ni kene siasat ngan cikgu lepas senior tu buat report..So ada beberapa orang yang kene buang skolah..Member aku? Dia terselamat...Ada kene hukuman skit kot... Tu pun sebab dia join je, xbersalah sangat ar..(Kurang asam..)

****************************************************************

Ok habis SPM..Rsult pun dah kuar.Dapat result hampeh...Bagi mesej kat bapak aku...

**Ayah, Result SPM orang dapat ni ______** (Aku SMS ni..)
**Result penuh pe?**(Ayah aku balas)
**Dpat --A,--B--C,--D... **(Aku rahsiakan result aku yg hampeh ni pada pandangan korang)
**OK**

Camtu je ayah aku balas.."OK"...So aku tau ar apa perasaan dia tgk result aku yang sengal tu...Xpe apa boleh buat..Bila umo aku dah 16-17 ni baru nak mula kenal dunia..Ni nak cuba, tu nak cuba.. So dapat pulak skolah jauh dari rumah, dekat pada bandar..Banyak enjoy sakan..So terima jelah result aku ni..Motor lak baru dapat time tu, panjang kaki ar merayau...

Untuk kesan pada hidup aku selepas itu...

Try mintak UPU --> (Failed)...
Try mintak Matrikulasi.. --> (Failed)..
Try mintak Politeknik...(Pass tapi aku tolak...)..
Try mintak GMI...(Aku kene gi interview, pastu aku diterima masuk..Pass...)

*****************************************************************
GMi..

Aku pun dah penat duk menaip...Rehat..Nanti aku sambung..(Aku sambung entry yang lain...Panjang sangat ni..)

Selamat untuk korang..



Couple ngan aku mimpi ngeri??

Tadi pepagi bangun..nak pegi kelas MicroP..Kelas yang best, hari ni ada Quiz..kalau 1 xpe la..Ada 3 Quiz..Bebudak ni cakap camtu, dorang kata senang je..Leh discuss-discuss..So dengan berbekalkan ilmu didada, aku pun pegi ke kelas dengan selamber..

Sampai dalam kelas, punye ah sejuk..kaya lak UTeM ni bayar duit AirCond..Selalu punye ar save duit..(Rilek..U aku ni..jgn kutuk).. Kelas yang best, lepak2 jap..online pakai Comp Lab...Pastu borak-borak..Dia pun start Quiz...So Quiz dia camni...

Microprocessor

Quiz 1..[i,ii,iii,iv]
Sign Extended...(Kacang..)

Quiz 2..
Array.. (Tutup sebelah mata leh jawab)

Quiz 3..[i,ii,iii]
UDS,LDS.. (Aku jalan gi meja sebelah, copy jawapan..)

Pas siap, hantar sume..settle masalah..Senang hidup camni kan...Lect, selamber
(Steady, protocol agaknye)..

***************************************************************

Quiz habis camtu je...Dia nak bagi component untuk mini project, tapi ada beberapa component yang xsampai lagi walaupun dah order.So hari ni xleh buat apa-apa. Dia pun ke belakang gi siap-siap kan sume component..Aku pun tetibe ada orang tegur..

"Wehh P'e.. Semalam aku mimpi ngeri doh.."
"Mimpi ngeri apenye?"
"Aku mimpi aku couple ngan ko..Gler ah..Aku siap bgtau kat bebudak ni dorang gelak je."


"Haha.." (Aku gelak sinis...)

*Tergelak aku jap..Tapi terasa macam nak tau citer selanjutnya..

"Owh..dalam mimpi tu kita gi mana?"
"Aku mimpi boy aku datang..Kat lab camni ar..Time tu ngan ko..Pastu boy aku marah2..Dia kata, dah couple ngan dia apsal aku carik ko lak.."
"Haha..pastu apa jadi?"
"Pastu yang peliknya ko lak mengalah..macam ko nak blah lak...ko kata xpe ar..Aku mengalah.."
"Aku kata camtu? apa kes lak...Haha.."
"A'ah..Pastu aku lak tahan ko..Aku kejar ko...Ahh..Giler ah..Aku pun xtau nape ko lak leh masuk mimpi aku..Ngeri wehh.."
"Ngeri??" (Aku terpinga-pinga jap..)

Knape ye dia kata couple ngan aku tu ngeri? Pelik jugak...kalau sesape couple ngan aku kira sesuatu yang mengerikan ke..Macam la aku ni leh bertukar menjadi raksasa dikala bulan mengambang..Xpun aku ni serigala jadian ke, leh ar jugak ngeri..Ni yang aku pelik ni..

*********************************************************

Ok..Aku malas nak fikirkan sangat benda ni..Cume aku terfikirkan...Apsal aku leh masuk mimpi dia pulak? Apa kes gua nak gi singgah mimpi dia..Awek org kot dia tu..Baik aku gi singgah mimpi awek-awek yang single dan masih available yang ada kat luar sane tu..Kan lagi menarik hidup..betoi dak?

Dah tgh hari..Aku lapa..Sesape..Makan jom..

Selamat untuk korang..

Award?? Thanks..

Banyak giler sawang..(buang sawang2 kat blog aku ni..Sapu skit)

Aku selalu jugak ON..ushar jap blog-blog favourite aku yang lain.Minggu ni aku agak sibuk sebab dah dihujani dengan test sederap sampai 2 test berturut-turut. Ok memang giler. Sebab apa, subjeck EMS (Electro-Mehanical System) ngan subject Control System 2 datang serentak.Dua-dua subjek yang killer, dan mungkin sinar harapan cemerlang untuk aku tu dah pudar..Lulus? Harap-harap la..Duk atas pagar je..

Hidup yang penuh dengan cabaran kan..

Bila aku tengok-tengok jap blog aku ni...Kadang tu aku terfikir, kenapa bila aku sedih atau aku bengang ke..Aku akan post kat entry dalam ni..Bila aku baca, asyik sedih je hidup aku..Bila nak datang gembira kalau camtu kan..

Kalau camtu baik aku tukar je tema blog aku jadi "Hidupku Sedih" Amacam?

Cett..
Haram jadah ah..Bagus jugak kalau aku fikir aku nak gembira pulak..Selalu sangat bersdih dalamhidup, orang kata hidup ni xlama..So nikmatinya dengan kegembiraan..Macam tu la hendaknya..

******************************************************************
Disebabkan minggu ni dah habis test, aku nak selesaikan kerja-kerja aku yang tertangguh..First skali untuk blog ni..Aku ternampak ada satu award untuk aku.. Sila lihat..


Award ni ditujukan kepada aku dengan ikhlasnye..Ahakz.. (hepi sekejap)..
Award ni aku dapat daripada Cik EmoraValeria.

Walaupun dia tengah demam panas sekarang, so aku nasihatkan dia banyak-banyak berehat..makan ubat,tidur cukup, ikut nasihat doc bla bla bla....(Membebel lak aku..)
Moga cepat sembuh..

1. Thank & link the person that gave you the award?
Terima kasih banyak-banyak atas award yang disampaikan kepada saya..
ni link pemberi award http://emorajuliet.blogspot.com/

2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.

Aku banyak jugak menjelajah rakan-rakan blog yang lain..So ada beberapa blog yang aku rasa sesuai untuk menerima award ni..Walaupun antara bawah ni dah terima award, tapi aku tetap nak lampirkan jugak..Kira bawah ni antara list Blog yang aku sering kunjungi ar..Xkisah kan..

Xtaula nape bila aku dah On je laptop aku.Klik kat Google Chrome, bende first sekali blog aku akan appear sendiri secara automatik pastu aku pun ter-automatik-kan jari aku klik blog ni..Blog dia memang menarik.Aku suke baca content yang sempoi.Ada editan gambar, yang buat aku kagum dan xtau camne nak edit cam dia..Erm..Maybe someday..

Zack ni aku kurang kenal sangat.Cuma kau suka tengok blog dia, susunan ayat yang sempoi kene ngan jiwa aku.Jalan cerita aku suka, kadang tambah gak ar pengetahuan untuk aku.Dari blog dia, aku tau cara-cara orang Jepun.lifestyle dorang kat sana..lagi satu ynag menarik pasal blog Zack ni pasal kartun-kartun dia..Style ngan simple..Aku suke.. Camne nak jadi macam dia..

Dia ni lagi sempoi..Aku layankan je tengok VLOG dia..Walaupun kadang xde mende sangat pun, tapi ada kelainan dan ada something yang membuat aku tertarik nak gi singgah blog dia..Dan semestinya, dia ni friendly.Patut ar ramai kawan..Apa pun bro, blog lu memang best.

Blog ni simple je..macam xde benda sangat..Aku suka singgah sini sebab macam ada penceritaan dalam hidup dia.Dia xmengejar apa-apa pun untuk blog dia..Just steady je..Singgah je bace entry..

Suke gak ushar blog Aina ni..Macam biasa..Aku masuk, bace2 entry dia..kacau2 jap Tuan Rumah..kadang ada gak info menarik dalam blog dia..Lagipun blog yang universal..Macam-macam ada..


Salah seorang rakan blog dalam GB..Memang aktif ar dia ni dalam berblogging ni.Sape je yang kenal kat GT ni...Apa pun keep it up..

3. Contact said Blogs and let them know they've won the award.
Wajib ke? muahaha..

4. State 7 things about yourself
Nama sebenar Muhammad Safie Bin Rosli.
Nickname aku selalu pakai Neo_matrixzz xpun Neo
Umo aku skang dah 23thun..
Baru skang nak amik degree..Dah nak masuk tahun 3 kat UTeM..Amik course Mechatronic Engineering.
Pengalaman kerja sebagai Technician selama setahun...
Pastu bergiat dalam dunia blogging ni dah lama. Tu pun sebab diperkenalkan oleh abg aku Squall

Ok I'm done..

Selamat untuk korang..

******************************************************************




Motorsikal ku dijual...

Disebabkan kewangan parent aku yang agak bermasalah...So...

Ok..aku agak rasa kurang best skit..

Form 5...
Aku dihadiahkan motorsikal selepas aku berjaya mendapatkan lesen motor pada umur 16thun..17thun dah dapat motor.. Apa lagi, duk meronda ar kesini ke sana..Seronok..Perjalanan ke sekolah amik masa 40minit, kalau naik bas memang kene tukar 2 bas ar baru sampai skolah..Xlarat aku. Dapat motor kira bersyukur..kaler dia mmg menarik minat aku ar..Red black tu..Smart ar..

Ingat lagi time tu, aku siap beli helmet putih, pastu aku customize buat pelekat sendiri.. Gempak habis ar rupe dia..Pastu aku sambar sepasang glove kain..Baru ranggi skit bila naik moto..xmahal pun..Cume nak gaya skit bila merempit..

GMi..(German Malaysian Institute)
Habis form 5 aku sambung pelajaran amik diploma..Ngan motor Kriss Modenas ni jugak ar aku merempit kat KL..Pusing-pusing town..join bebudak rempit pusing Taman Permaisuri..Pastu xhabis camtu je..Cover set dia aku tgk dah patah ngan pudar..So gi Jalan Sentul aku sambar cover set baru..Time tu xmahal, baru RM80. Angkat baru, pastu sampai umah pasang sendiri..Kali ni aku xbeli pun stirpe dia..Bagi smart tanpa stripe..(Stripe tu pelekat cover set motor tu) Aku biar je motor aku kaler hitam..

Fragstar Corporation
Aku pernah sambung Latihan Industri kat Penang. Motor Kriss aku ni jugak yang berjasa..Aku pos ke sana motor ni...Hari-hari gi keje aku pusing Penang.Naik motor.Sampai ke Penang jugak ar motor aku. Pas abis GMi, aku apply keje tempat yang sama jugak..Jadi operator pengeluaran..Kilang plastik tu beb, aku xlarat..Keje sebulan je..Dapat Offer jadi technician aku blah terus..Aku pos balik motor aku ke KL.


ISC Micro Precision (Technician Production)
Lepas dapat keje Technician ni lama jugak ar aku stay..Dekat setahun gak ar..Guna motor ni jugak ar aku ronda dari rumah sewa ke kilang..Masuk shift malam..Shift siang..Pastu gi Futsal ngan bebudak ni, ngan motor tu jugak..Xlama pastu tu aku dapat sambung belajar ke UTeM..Ada rezki lebih, aku angkat kete Persona atas desakan keluarga..




Sori beb..Ni gambar recycle dari entry yg lepas..Aku xde gambar pasal motor aku ni..

So..lepas dah ada kete ni..motor Kriss Modenas aku ni agak terabai..Dah xde sape yang pakai.Dalam famili aku pun hanya aku je yang ada lesen motor.So agak terbiar skit..

Korang leh tau pasal motor aku kat Link ni..


So tadi ayah aku call..

"Ayah nak jual motor ko ni..Daripada xde sape guna, ayah jual je la.."
"Erm...Xpela ayah, ayah jual je la.." (Aku kecewa skit)
"Yela..nanti jadi scrap je lama xguna..

*Aku faham masalah keluarga aku, so apa la sgt kalau aku nak simpan motor tu, baik jualkan jela..

"Betul ko xkisah ni.."
"Betul Ayah..Xpe.."
"Kedai ni amik seribu je"
"Nape seribu je..Sikit betul..."
"Nak buat camne.Ade kedai nak amik 800.."
"Erm xpela kalau camtu.."
"Ok..kalau camtu ayah jual je.."
"Ok ayah.."

So aku hanya dengar dari jauh je..Motorsikal aku dah dijual.. Kenangan sume, aku simpan dalam ingatan aku je la...Sedih gak...

Motor ku..

Selamat untuk korang..

Aerial kete aku dicurik!!

Minggu lepas aku park kete aku kat bangunan belakang lab FKE. Belakang tu je space yang disediakan untuk student FKE park kete.Belakang tu la jugak tempat paling terpencil sekali. Memang pot paling baik sekali untuk melakukan aktiviti curik mencurik ni..

So kebetulan, time tu aku dah lewat ke kelas (macam biase ar lewat).. So aku park belakang tu, xkan aku nak park kat tempat parking staff..UTeM ni memang, parking staff untuk FKE letak dekat je ngan bilik kuliah, tapi parking student letak kat hujung dunia.Kalau park kat tepi2 je, mula ar dpat kertas kuning (kertas amaran pastu saman)..Pastu pagi2 je pakcik polis traffik UTeM tu dah terpacak dah tepi jalan xbagi student park kat situ..Tepat kul 10 pagi je dia blah gak, penuh balik kete park tepi jalan..Camtu ke keje?

Aku park macam biase..Pastu lock kete, (tintt..) Then aku blah... Macam biase gi kelas ngantuk2..Habis kelas nak balik ke rumah.Sampai je kat kete member aku tegur..

"Weh..Mana gi aerial kete ko?"
"Hah..Eh..mane pulak.."
"Semalam ada lagi kan.."
"Pagi td pun ada lagi ar..kan bleh je kite dgr radio td.."
"Betul gak.."
"Cilake..Lahanat mane curik ni.." (Aku senyum dendam)

Aerial kete aku camni ar..

Dalam kete aku xhabis2 sumpah seranah mamat yang curik tu..Xde benda lain ke nak curik..Ni curik aerial kete aku..Sial...

***********************************************************

Kete aku ni dah macam bini aku dah..Kalau apa-apa jadi kat kete aku ni kecai hati ni..Kalau calar sikit pun dah rasa cam terguris hati..Ni aerial dia hilang, rasa macam aku kehilangan sesuatu dah..

Kejap-kejap aku ushar kete aku, xleh jadik ni..Aku kene gak gi carik spare part aerial kete aku..

Esoknye...

Bro jom carik kedai eksesori, aku nak carik gak aerial kete..Xkan nak biar kosong je..Aku rasa macam xlengkap..Ok jom..So macam2 kedai aksesori aku gi..

"Tokeh, u ada jual aerial Persona x? Yang batang dia saje tu.."
"Owh Persona ka.. Ada2 nanti saya carik.."
"Macam ni kah.." (Dia tunjuk satu aerial kete..sebijik cam aku nye)
"Ok kasi try pasang.."

*Dia pun godek2 kasi try pasang

"Bape harge ni tokeh?"
"RM25.00 saja..."
"Owh..Mahal jugak batang tu.."
"Aiya...x fit la..Nanti saya carik lain.."(Cilake, x fit plak..)
"U kate itu Persona punya, apsal x fit..."
"Saya ingat ni Waja punye la..Ni bukan Ori maa.."
"Yaka.Ori xda ke..?"
"Xda la..Nanti saya carik lain..."

Dia pun gi stor dia..Duk tercarik-carik, dia jumpa satu aerial..Xsame bentuk..Panjang and kurus skit..Pas dia try pasang, receiver smart..Bunyik radio clear, tapi bentuk cam celake..Comfirm2 org tgk tu, dorang kate xori..

"Yang ni harga berape tokeh?"
"Yang ni mhal woo.. RM45.."
"Uik..Apsal mahal.."
"Ni baik punye..."
"Xpe la..u angkat balik ar..Saya xmau la.."

Last-last aku balik dengan perasaan hampa...

****************************************************************
Esokknye lagi...

Aku duk tanye memember kelas aku..Kedai aksesori lain kat area Melaka ni..Dia tunjuk jalan ke Malim..Dia kata area sana banyak kedai aksesori...So petang tu jugak aku bergegas kat sana..

So follow the instruction map yang member aku lukis tadi..

"Pas belok kiri pastu gi mane"
"Dia lukis sini, ko kene trus je sampai jumpe roundabout.."
"Ok straight je ar..."
"Eh..ada proton EDAR ar..Baik beli sini je.."
"Nak singgah ke.."
"Singgah-singgah...!"

Aku pun bagi signal kiri, masuk terus proton EDAR...Sampai sane cari bahagian spare part... Jumpe plak ngan sorang brader ni yang jage bahagian kaunter tu..Sempoi dia..

"Bang, ada jual aerial untuk kete Persona x?"
"Yang batang dia tu ke..?"
"A'ah..yang tu bang.."
"Ader..."
"Ori kan bang.."
"Kat sini sume barang ORI dik.."
"Owh...salah tanye..bape harga dia bang?"
"RM129.10..."



Perghh, patut ar orang curik aerial kete aku...Mahal giler rupenya..satu batang tu je nak dekat RM130..Pastu kalau aku tambah sikit aku dh leh pasang stabilizer bar dah..Sial punye pencurik...

"Okla bang..Saya beli..Kasik pasang ar..."
"Mana kete ko.."
"Ada kat luar tu..."
"Ko bawak masuk ar..."
"Ok...

Aku pun park kete aku masuk...

"Bang camne nak bagi orang xcurik nii.."
"Ko letak gam je hujung dia...Baru dorang xleh amik..."
"Abg ada gam? kalau ada abg tolong letakkan ar..."
"Ok jap.."

Dia pun duk tercarik-carik gam...Pastu dia pasang..Habis kering duit aku..Tinggal sepuluh hinggit je dalam dompet..Xsangka bende tu mahal giler...Memang xcukup blanje ar aku bulan ni.Duit habis kat aerial..

So sesape yang curik tu, korang ingat je ar balasan untuk korang nanti..Sebab seratus lebih pun korang sanggup curik..Apa da..Menyusahkan aku betull..Pasni aku nekad, aku xkan parking kete balakang tu lagi..Pak cik traffik tu nak saman aku, saman je ar..Aku parking kat tempat staff je pasni..Lantak ar..

Aku nekad!

Selamat untuk korang..

Perempuan dan nafsu..

Sori beb..Lama jugak aku xupdate ni..Bukan sebab apa, baru-baru ni hidup agak kurang teratur. Tidur pun hari-hari dah comfirm lambat, 3 pagi baru nak lelap mata. Pastu bila bangun pagi je dah terlewat. Kalau aku sorang bangun lambat tu ok lagi, ni ngan kawan serumah aku ni pun join bangun lambat gak..Ada sekali tu kes jadi camni..

Bangun pagi, kelas bermula jam 8.00am..

*Member aku baru je masuk bilik..nampak macam tergesa-gesa nak mandi..

"Arghh..(Aku baru bgn..dan malas..)"
"Weii bangun..Kelas pukul bape?"
"Kelas kul 9 kan.." (Aku mamai..)
"Betul ke kul 9??.." (Member aku berhenti sejenak..Budjet dia nak malas gak..)
"Haaa...(Pk jap) X..Sebenarnya kelas kul 8..Skang pukul bape?"

*Member aku tunjuk jam..

"Owh kul 8.." (Aku tunjuk simbol tangan..Bagus..)
"Smart.."

*Mencanak memasing gi bersiap...

****************************************************
Ok..Kelas dah habis pagi ni..Pagi td aku disajikan dengan kuiz yang xberapa susah..Macam senang je aku settlekan..(Bukan berlagak..)

Balik ke rumah macam mengantuk...Biasela aku ni. Bila tidur pun dah lewat..Kul 3 lebihbaru nak masuk tidur, memang x teratur ar hidup. Kalau mak aku tau aku selalu tidur lambat ni dah comfirm ar aku kene marah sebakul..

Duk bosan-bosan ni, aku terpk pulak pasal kehidupan ni..Banyak fokusing pada jantina berlawanan ngan aku..Aku selalu tertarik untuk mengetahui apa yang sebenarnya ada dalam life seorang wanita..Xtau nape concern untuk tau semua tu..banyak gak benda yang aku fikirkan, kenapa banyak sangat input pasal perempuan yang aku xtau..Apa sebenarnya benda yang bermain dalam fikiran seorang perempuan? Emm..

Ok..Aku teringat sem lepas ada belajar Critical thinking.. duk sibuk cari-cari aku terjumpa benda ni..


Ni bahagian otak untuk Lelaki..

Aku xtau tu sape punya kajian..mungkin orang putih kot..Dorang je yang suke buat-buat kajian ni semua..Tapi kebenaran nya...Xberapa pasti lagi..

Ok tolong refer gambarrajah diatas..(ceh..macam mengajar pulak)..

Korang leh nampak untuk otak lelaki, yang paling besar dorang fikirkan kat situ adalah SEX.. Bukan satu, tapi ada dua kat situ.. So xmustahil la bila orang lelaki ni ada yang selalu tgk benda-benda satu kaler tu..(Korang pepaham sendiri ar) Tapi pernah dengar x, laki dikurniakan 1 nafsu dan 9 akal.. Aku xtau camne nak huraikan benda tu..

Ni pulak bahagian otak untuk perempuan..

Macam bahagian untuk perempuan lak, korang cube perhatikan gambar atas ni..bahagian untuk SEX tu kecik je..So kesimpulan nye, pompuan ni samada fikir sedikit atau langsung xfikir pasal bab sex ni..Tapi kebenarannya, aku kurang pasti..Sebab kita semua pun tahu bahawa pompuan ni ada 9 nafsu 1 akal.. Aku ada gak pernah bertanya pasal benda ni, knape pompuan ada 9 nafsu tapi dorang langsung x fikir pasal sex...

"Nape pompuan ada 9 nafsu, tapi dorang x fikir sex pun"
"Camni..sebenarnya pompuan ni nafsu dia memang ada banyak, tapi semua nafsu tu bukan tertumpu pada sex je"
"Camne tu..?"
"Nafsu dorang boleh pergi pada shopping ke, nafsu nak belajar, nafsu pada harta, nafsu makan, nafsu memiliki, nafsu menjaga anak dan banyak lagi ar..Dorang x macam laki yang banyak fokus pada sex"
"Owh..Laki hanya ada satu nafsu tapi still susah nak control kan"
"Yup..tu yang penting IMAN.."

Pergh..Terkesima aku sekejap..betapa lemah aku ni bila kadang-kadang aku juga tunduk pada nafsu diri aku sendiri..Aku lemah atau iman aku sendiri xcukup kuat..Amal aku pun xcukup..Bila pikir balik (Menggigil tangan ni..)

****************************************************

Tu kalau kita ungkap bab nafsu..macam mana pulak pada kasih sayang..Korang sendiri boleh nampak..ok kita xpergi jauh..Kita fokus pada couple-couple..Aku tengok, perempuan ni bila dah sayang seorang lelaki tu, dia sayang habis.Xkisahlah macam mana rupa lelaki tu pun, betapa gemuk pun laki tu tapi kalau dia dah sayang apa pun dia sanggup buat..betul ke camtu?

Tu kebanyakkkan yang aku tengok ar..Tapi ramai jugak yang kata pompuan ni pandang harta, materialistik ngan nak cari yang handsome je.Tu kalau jenis 'player' tu aku xtau ar..Belum pernah aku jumpa perempuan player ni. Bila bercinta, kalau boleh sume dia nak bagi..Balak dia mintak duit pun, main hulur je..Dah xpikir apa dah..Tu yang kuar ungkapan, "perempuan ni ibarat ais, ko ayat sikit cair melelehh.."

Ok tolak tepi bab couple..Kita tengok kalau keluarga lak..Antara mak ngan ayah, sape lagi sayangkan anak dia..Dah tentu mak kan..Kita tgk, kaum perempuan ni, bila dah ada anak punyelah sayang..Apa anak dia nak dia beli. Xkisah ar kalau dia sendiri xmakan.Tapi anak dia mesti makan, mesti cukup semuanya..

Tapi kalau bab ayah lak, kaum laki ni bukan xsayang anak.Dia sayang jugak, cume xberape nak tunjuk ar..Dia ego skit..Sayang jugak, cuma senyap-senyap je.Kalau aku tgk bapak aku sendiri pun, mana pernah dia manja-manjakan anak dia ni.Tu sebab aku ni jenis takut sikit kat bapak aku.Kalau dia suruh ke, terus je aku bangun gi buat apa dia suruh.Xcakap banyak punye..Tapi aku tau, bapak aku sayang aku...

Aku ingat dulu, sejak dari skolah rendah bapak aku anta aku gi skolah, tepat masa je amik aku dari skolah.Padahal skolah aku jauh pun dia sanggup dtg..Sanggup tunggu aku habis kokurikulum..Dari situ nampak dah dia sayangkan anak dia..

***********************************************************

Aku still mencari misteri tentang kaum hawa ni..Banyak lagi persoalan yang menjadi permainan dalam fikiran aku.Apa pun nanti kalau aku dapat ungkaikan persoalaan tu satu demi satu aku bgtau kat sini...

Perut dah lapar..

Selamat untuk korang..

Dinding tu leh tumbuk ke?

Dinding boleh tak aku tumbuk ko...

Aku agak layu dan stress malam ni..Semua sebab gara-gara duit.. Bukan sebab aku xde duit, tapi aku banyak memikirkan pasal parent aku.Aku xsuke sebenarnya kalau dorang sanggup bersusah payah sebabkan aku. Aku ni bukan anak yang baik.Aku xsuka kalau parent aku sanggup bersusah payah sebabkan diri aku ni.Aku ni xmampu buat apa-apa.


*************************************************
Semalam...

Aku terus menjelaskan hutang yurang pengajian aku ke bahagian Bendahari. Duit yang baru je ayah aku masukkan dalam bank. Agak lebih duit yang ayah aku masukkan , lepas je aku jelaskan semua hutang aku, aku call mak aku..

"Ma, duit yuran bayar seribu je..Ada duit ayah terbagi lebih.Ma nak amik balik ke? Kalu nak orang masukkan balik dlm bank"
"Owh..Xpe..nanti ma bincang dengan ayah kau pasal hal ni"
"Ok"

Petang tu aku keluar..Ok..Aku xrasa aku nak cerita pasal hal ni.Cume malam tu aku balik agak lambat. Tempat yang aku keluar tu, agak bising.Kebetulan mak aku call lagi..

*Suasana bising

"Hello ye Ma nape?"
"Isk.. Bising nye..ko kat mana ne?"
"Orang kat luar ni..nape cakap je org dgr"
"Ko dengar tapi ma xdengar.."
"Alaa..cakap je nape.."
"Nanti ko dah balik ma call balik la.."
"Laa..Orang balik lambat la..Mana sempat..Ma cakap je la.."
"Nanti la.."
"Yela yela"

Aku balik rumah pun dah pukul 1 lebih..Aku rasa xperlu la untuk aku call mak aku, ganggu dia nak tidur je nanti..Tapi aku boleh agak apa yang dia nak sampaikan, dan serius perkara tu akan buat aku jadi lebih stress..Sebelum aku tau aku dah boleh agak...

********************************************


Aku tau aku xcukup tido..Dan ini mungkin punca aku stress.. Baru-baru ni aku selalu terjaga dalam pukul 4 lebih atau 5 lebih pagi..Bila aku terjaga tu aku jadi macam blur..Aku jadi macam orang bodoh..Aku terbangun, aku gi dapur..Aku minum air, pastu aku balik bilik aku..Pastu aku cube lelap.. Ok nampak normal..

Tapi xmacam tu, sebenarnya.. Dia gila skit..

4.20am. (Aku terjaga..pandang laptop)

"Aik..Apsal laptop aku padam ni..Patutnya hidup" (Aku tekan switch ON)

Laptop aku pun ON...

"Hah.Apsal aku ON laptop pulak ni...Pehal ni..Kan aku dah tutup tadi.." (Aku OFF laptop)

Aku pun sambung tido...

5.30am..(Aku terjaga lagi..)

"Hah..wehh apsal laptop aku padam ni!! Sial"(Aku ON balik laptop)

Laptop aku pun ON...Tapi aku blur sejenak..Memikirkan sesuatu..

"Apsal aku ON laptop, apa aku nak buat...Ya ALLAH, aku dah nak giler ke.." (OFF laptop)

Bende tu x berjalan camtu je..Macam ada selingan sesutu mimpi..Tapi aku xtau camne aku nak huraikan dalam ni..

Ok tu yang berlaku kat aku...Tapi korang mungkin pikir bende ni macam xde beri pape kesan..Tapi aku dah alami benda ni 3 hari berturut-turut...Dan aku xtau kenape aku alami benda yang sama macam ni, aku terasa macam aku dah nak jadi giler ke.Aku x OK...
(Ok..Tenangkan diri)

***********************************************************
Hari ini...

Kelas macam biase..Berjalan lancar..macam biase, aku xberapa paham duk dalam bilik kuliah..buat muka blur..Rase-rase cam paham, angguk2 kepala..Bila xpaham, biarkan je lect tu berbicara kat depan tu...Aku xberape nak fokus dalam kuliah..Dulu waktu skolah aku xmacam ni..

Habis 2 kuliah aku balik ke rumah berehat..Mata agak mengantuk..Mak aku call lagi.. Kali ni aku xnak sertakan dialog mak aku..Sebab benda ni buat aku stress sangat2..Otak aku dah mula sarat dengan benda yang aku sendiri x mampu uruskan..Aku dah cukup dengan masalah aku dekat U, life aku kat sini. Bertambah dengan masalah keluarga aku..Aku tak boleh tanggung semua ni..

Aku dah rasa macam aku ni beban kepada dorang..banyak duit yang dihabiskan untuk aku...Nak bagi duit blanje aku tetiap bulan, pastu duit yuran pengajian aku.Nak bayar duit kete , road tax yang semakin tamat tarikh luput..Semua tu duit..Xcukup dengan tu, aku disajikan dengan masalah tempat keje ayah aku..

Ya Allah..tu semua dugaan untuk aku ke..

Aku xrasa aku boleh study..Tekanan aku dah naik sampai ke tengkuk ngan kepala.kadang aku cuba abaikan semua perkara, xnak dah pikir lagi.Tapi aku xboleh lari dari semua ni kan.. tu sebab aku xkata pada diri aku, aku xlayak masuk Universiti...Otak aku yang ada limit..Kewangan aku..Diri aku yang xpandai mengurus masa..Yang paling penting aku bukan orang yang baik..Aku derhaka bila meninggi suara pada org tua ku..

Dosa aku semalam..Balasan aku hari ni. Balasan esok hari...

Hari ni aerial kete aku hilang..Ada orang dah curik.. Balasan kan...Sial....Buat dosa lagi..jahat lagi!

Padan muka..

Selamat untuk korang..

Related Posts with Thumbnails